Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku

ale stihli, už funguje na vonkajšiu anténu Korner ide naplno, na prízemí s dipólom na 4 políčka, na poschodí do trištvrte a na balkóne chýbajú len dve políčka do plného signálu, rádio tesco. Miesto príjmu Stankovany - bez priameho výhľadu na Krížavu.

Tak to pri ich nenažratých cenách do mesiaca polovica staníc ak nie viac krachla...

ja si myslím že by tu na slovensku bolo najlepšie keby vlastnil všetky r a tv vysielače jeden operátor napr: TOWERCOM a potom by to bolo možno všetko ok

Neviem či ste si všimli, kvalita zvuku z Nitry je citeľne horšia v porovnaní s vysielaním towercomu. Výšky sú také požvachtlané, nereálne. Ale aj celkovo u oboch s tými enkódermi musí byť niečo v neporiadku. Veď internetové rádio aj pri 64kbit/s AAC stále hrá lepšie než čokoľvek z nášho DAB+ (na tých istých reprákoch). Skúšal som už 3 prijímače.

ty vieš všetko, prečo už nie je E2 v DAB+ ? Neplatili im alebo prečo ? Vieš ?

Hrá i tesne pred Dolnými Vestenicami v smere od Prievidze.

Ahojte, dnes som sa zastavil cestou smerom na Trenčín pri obci Krivosúd – Bodovka a skúsil som len tak náhodou preskenovať DAB+. Milo ma prekvapilo že som naladil MUX 12C – BA Kamzík. Tak samozrejme som si pustil rádiá čo sú v spomínanom Muxe a kvalita je špičková. Neviem aké filtre používa Tovercom ale počúvanie stojí za to. Musím spomenúť rádio Anténa Rock ktoré v FM pásme vysiela mono zvuk čo v DAB+ je stereo a aj tam je značne citeľní rozdiel v kvalite. Anténu používam na príjem LW,MW,FM,III band a L band ktorú mám na streche auta. Ponúkam krátke video v linku: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detai…

Nie. Musis mat podporu DAB.

Chcem sa opytat. Po nainstalovani dvb t tunera do auta mi naladi moje autoradio aj stanice vysielane v dab + ....? Dakujem

Pripravuje sa na spustenie v priebehu maja bude spustena, aspon take informacie mam od TWC.

Dnes okolo 13-tej ešte nešla.

10kW sa ti zda veľa ale uvedom si, že aký útlm vznikne v budove. Môže sa stať, že v strede domu nenaladíš mux.

10kW? Zdá sa mi, že 10 kW v DAB je ako 100 kW v analógu.

Len je smutné čo má motivovať ľudí naladiť ten multiplex keď pokryté je mesto a blízke okolie v ktorom majú tie stanice pokrytie cez FM vysielače.
DAB+ multiplex mali vysielať zo základných vysielačoch s výkonom 10kW kde by si stanice Lumen Antena Vlna ako aj okruhy SRo pokryli hluché miesta. Vtedy by to dávalo význam. Totálna hlúposť bola spustiť Dab+ mux v KE z Heringeša. Malo to byť z Dubníka.
Aby to dávalo význam musia vysielať z významných vysielačov
-Kamzik
-Zobor
-Veľká javorina
-Blatný Vrch
-Uložisko
-Sitno
-Suchá Hora
-Kráľova Hoľa
-Dubník
-Magura
Aby každý čo si kúpi prijímač mohol počúvať stanice na celom území.

Netreba si mýliť mp3 s AAC. Kodek AAC je oveľa lepši. 60 kbps v AAC sa vyrovná 128 kbps v mp3. Takže tých 104 kbps v AAC bude zodpovedať nejakých 192 kbps v mp3. Odhadujem, že súkromné rádia nemajú kvalitnejší výstup.

to nie je bohviečo, mohli dať aj vyšši bitrate ... ale lepšie ako drôtom do oka, alebo AM :-)
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň