Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
DvideoT-T(S),(C) prenáša primárne video signál + audio
DaudioB - prenáša audio signál
DVB-T nie je primárne určený na šírenie rádio staníc. U nás je na to miesto a sieť DAB je v skúšobnej prevádzke tak sú zatiaľ rádia aj tam.
Včera obec Ploské, časť Ortáše na autorádiu: 5C - Rudník (Branisko), 9B - Hranovnica, 10B - DABCOM asi Szcawnica v Poľsku, 10C - Dubník, 11B - Polskie radio Szcawnica, 12B - Heringeš.
11A - Krosno mi nenaladilo
Towercom 10C Dubník do 15/16 a 12B TWC Heringeš 16/16.
BTW, na 107.2 išlo UR-1 (1. verejnoprávny UA program) s PTY None..stream bol asi 0.5 sekundy pozadu (appka Simple Radio od www.streema.com).
GPS miesta príjmu: https://1url.cz/s1osP
Sencor SRD 7200.
Aktualizovalo zoznam vysielačov.
Podľa nich je Rudník 9A. :).
Ďalšie vyznamenanie.
Chcel som včera zistiť dosah tohto vysielača na Branisku po ceste od Štrby do Košíc. Je zvláštne, že mi ho v aute preladilo až tesne pred tunelom.Branisko. Od Popradu sa tam striedalo DAB+ z vysielacov Dubnik a Hranovnica. Rudník sa mi nepodarilo naladiť pri Levoči ani manuálne, až potom pred tunelom. Za Braniskom v smere na Prešov ani náznak signálu. Má niekto aj iné skúsenosti?
Problémom je, že to čo tu funguje je dočasný multiplex. Teoreticky by malo byť vyhlásené výberové konanie na prevádzku niekoľkých DAB+ multiplexov - predpokladám že okrem Towercomu a ExpresNetu sa objaví ešte aspoň jeden záujemca. Kedy to však bude, netuší nikto....
Okrem Towercomu budú brzdou Expresáci a Fuňáci, ktorí budú odďalovať spustenie, pretože nechcú pustiť žiadnu konkurenciu na trh......
Na šírenie troch regionálnych verzií jedného DAB+ multiplexu na Slovensku stačia kanály 12A, 12B, 12C. To čo tu Towercom skúša s kanálmi 5C, 6D, 8A, 9A, 10C a 11C vyzerá ako pokus o zabratie celého DAB+ priestoru a vyblokovanie konkurencie.
Nemyslis vazne, ze treba pokryt Vranov nad Toplou? Kde ide Dubnik aj bez anteny.
No potrebovali by vysielače Veľký Krtíš, Orava, Rožňava, Stará Ľubovňa, Snina a Trebišov. Potom by tu mohol byť jeden kompletný DAB+ multiplex s celkom slušným pokrytím.....
Super, tesim sa ze rozsiruju pokrytie, este pokryt vychod (svidnik, stropkov, snina, humenne, vranov atd) a bude to tu super (az na tie stanice)
Tento vysielač mi v Šarišských Michaľanoch ide na max. 3/16. Ide horšie ako 9A Dubina, ktorá ide 8/16. Predpokladal som, že Rudník pôjde oveľa lepšie ,lebo z Rudníka prijímam rádioamatérsky prevádzač a ten ide naplno 59.
GPS miesta príjmu: https://1url.cz/N1igb (459 m.n.m.)
5C Rudník Towercom do 15/16.
9A Dubina Towercom full (do 16/16).
10C Towercom Dubník do 13/16.
Poliaci 11B Prehyba s výpadkami do 5/16.
Sencor SRD 7200.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň