Diskusia k téme DVB-T na Slovensku

Neviem či si si nevšimol, ale tie vysielače idú na maximálny povolený výkon. Také výkony vydal Telekomunikačný úrad. Čítaj tu: http://www.dsl.sk/article.php?article=8494

Tí, čo nemôžete v Prešove a okolí prijímať DVB-T z Makovice (64 V) vyskúšajte príjem z vysielačov Poprad - Kráľova hoľa (61 V) alebo Bardejov - Magura (62 V). Lebo aj keď bol analóg, pokiaľ viem časti ako Šváby, Sekčov, Solivar, Dulová Ves, Kokošovce, Zlatá Baňa, Sigord, Dúbrava, Šibená hora, Nižná Šebastová, Teriakovce, Ruská Nová Ves, Kapušany, Lada... boli odkázané na príjem z Kráľovej hole, prípadne z Magury. Signál DVB-T z Kráľovej hole, hoci má výkon len 5 kW bol zachytený až za Miskolcom (110 km) v Maďarsku. Na niektorých miestach vám možno prijímač naladí aj Heringeš (64 V) - pri DVB-T platí, že prijímač naladí vždy silnejší vysielač, hoci je vzdialenejší. A Heringeš má 20 kW oproti Makovici 10 kW, ale Heringeš je však v nízkej nadmorskej výške... Nezabúdajte aj umiestniť anténu vertikálne (zvisle)! Inak je to veľmi zvláštne, že dali V polarizáciu, žiadny okolitý štát ju nemá.
A keď ani v tomto prípade neprijímáte signál, mali by ste sa obrátiť na Towercom, Telekomunikačný úrad SR, Radu pre vysielanie a retransmisiu SR a príslušné televízne stanice aby došlo k náprave. Žiadajte vysvetlenie. Vo Zvolene sa ozývali diváci v diskusiách, že po vypnutí pilotného vysielania nemajú signál z Laskomera (65 V) a hneď Towercom obnovil vysielanie z Malej Stráže (59 H). Je veľká škoda, že sa nevysiela zo Suchej hory a Dubníka a plným, max. výkonom. Ale aj teraz, keby vysielali aspoň Makovica, Kráľova hoľa a Magura plným výkonom t.j. Makovica a Magura 50 kW a Kráľova hoľa 25 kW, signál by bol skoro všade. Plným výkonom 50 kW zatiaľ vysielajú len Kamzík a Veľká Javorina. Keď spustia v budúcnosti Košice - Dubník bude mať na niektorých kanáloch výkon až 100 kW. Inak je taká teória, že vraj ERP pri DVB-T je v skutočnosti akoby 10-násobne vyšší ako uvedený údaj. Čiže napr. ak mal analóg ERP 600 kW a digitál má uvedený ERP 60 kW, teoreticky je to akoby 600 kW.
Mapy pokrytia DVB-T sa nachádzajú tu: http://www.dvbt.towercom.sk/mapy-pokrytia.php

Včera som dal dokopy 11prvkovú yagi na 64. kanál, nastavil stb na 818MHz a skúšal. Signál som našiel až na streche a aj to až na extra dvojmetrovej palici (ktorú som držal cez strešné okno), na ktorej som mal anténu. No sila signálu ledva 15% ale stačilo to na zaregistrovanie staníc no nebola to Makovica ale vysielač z Bardejova 62. kanál (802MHz), chytil som asi odraz od kopca na Kútoch. Toť vše.

bolo hneď jasné, že 80% je blúznenie, max. možno 65 a aj to som možno ešte optimista. :-))

http://www.dvbt.towercom.sk/mapy-pokrytia/mapa-500…
Podla tejto mapy je skutocne pokryte 80% uzemia SR. Len nie je uvedene v ktorom roku((((((((((.
Presov je tam cely modry, ale zatial na fore len jeden uviedol ze chytil Makovicu, ale neuviedol kde to chytil??????

http://www.pis.sk/portal/?c=16&tpc=38931 precitaj si to a povedz svoj nazor na to

Ja mám veľkú 40 prvkovú yagi anténu s predzosilovačom,skúšal som aj vertikálnu polarizáciu,bývam pri hypertescu a Makovica je u mňa nechytateľná,takže neviem čo mám urobi.Asi popýtam towercom o podobnú ako má on na Makovici-hi,hi!Zase sme sa raz vyznamenali,ako to máme zvládnuté /na papieri/ a na ľuďoch predsa nezáleží.

Kde idú v Prešove také reakcie?

No ja som zo Sekcova (PO) a ide mi iba velky prd a mozem otacat antenu hociako a nic, no len mam izbovu antenu kurnik nanu nechitim ani analog proste deti prazdniny a budu bez telky. To teraz neviem ci mam utekat kupovat tu velku vonkajsiu antenu na chytanie DVBT alebo co. Kurnik do .... s Towerkomom. Pilotne vysielanie islo lepsie ako to ostre to len na slovensku take nieco moze byt.

Neviem ci sa niekto len chvali ale na presovskom fore citam take clanky ,no ja uz mam naladeny 64.kanal, len som otocil antenu o 90 stupnov a ide to, aj ked dost kolise kvalita signalu, ako pilotne vysielanie kedysi .Neviem ci je to pravda alebo blud.

Tak to je plynuly prechod ako sa patri... Len pre uplnost Svaby a centrum PO = signal nikde, takze ktora polovica Presova ide?

Rád by som videl tú polovicu Prešova,ktorej dvb-t ide!Ja som takého zatiaľ nenašiel

Kosice bez signalu, veru super ostra prevadzka DVB-T!!!
Uz samotny tender bol ostry a tu je vysledok.
Len tak dalej "Ako na Novy rok tak po cely rok".

presne o 00:00:00 ma byt presne od 00:00:00

kde su nalepky vhodne pre slovenske dvb-t tie nalepky a set-top boxy mali byt pripravene najneskor do 01. 12. 2009 kedy to chcu urobit ti co si set-top box maju kupovat podla tejto nalepky su ukrateni o dvb-t vysielanie uz 10 dni a boli ukrateni o vianocny a silvestrovsky program a na silvestra to uz nemalo ist skusobne ale naostro pretoze k 31. 12. 2009 znamena aj 31. 12. 2009 presne o 00:00:00

Tak to dnes 1.1.2010 vypli vysielanie z monobloku v Presove.Doteraz som mal sygnal 100%.Z Kosic nechytam ja ani pol Presova NIC. To je krasny zaciatok roka .

je to blbe, je 1.1.2010 a je ticho ako by sa nechumelilo. Cesi spustili pekny web k prechodu, u nas nic, ani co (kupit), ani kde, ani ako prijimat. Tak sa zda ze dvb-t je na slovensku dalsi projekt so super utajenim! Este mam stipku dovery k TU a verim, ze coskoro si preveria zavazky vysielatela a ak nebudu splnene , bude nasledovat sankcia. Ved ked fyzicka osoba nedodrzi stanovenu zmluvu nasleduje postih, co bude nasledovat pre towercom? Pochvala? Alebo novy dodatok, ze nie je potrebne pokryt 80%, ze staci 40%? Je mi z tejto kauzy velmi zle.

pockali sme si a nie do 01. 01. 2010 ale do 31. 12. 2009 pretoze to malo byt k 31. 12. 2009 a nezmennilo sa ulpne nic

pre dobry prijem je dolezita kvalita uroven je menej púodstatna ked nemaner kvalitu nemate signal cize nic 50kw je V no aj takim premiestnovanim anteny sa da dosiahnut dobry prijem jak to je v prispevku podomnou bolo tomu tak aj v analogu neni to nic nove napr ked antenu presuniete na druhy koniec strechy mozte mat lepsi prijem ako na tom mieste gde ju mate teraz

Vcera v korzari bol rozhovor s majitelom Telecom corp, povedal, ze na Silvestra vypinaju Kosice aj Presov... tak zajtra sa otacaju anteny :-)

Ten test v Presove prevadzkovala ina spolocnost Telecom Corp, ktori v tendri uplne utreli hubu, takze nemaju dovod to dalej prevadzkovat a minat na to dalsie peniaze.

už vyše 2 hodiny ide Kráľova hoľa K61 !!! Týždeň nešla zhruba. Vraj bez výpadkov.

Ten mi cloni cela Furca i Tahanovce, takze ho nevidim. Ale po nasmerovani yaginy smer Kosice mi nabehuje signal.. dojde cca na 60%, pekne to reaguje na zmenu polarizacie, ale obraz nenabehne- resp kvalita je velka nula. Ma to daco do seba - vcera som skusal v izbe miesta, kde by to slo, samozrejme s yaginou. Je miesto , kde mam signal super, ale kvalita nula - a zas mam miesta kde zase signal poklesne a kvalita je OK teda aj program je OK. SIla signalu teda nieje vsetko. Hned vedla steny mam v podstate cestu - mala bocna ulica - a ked obcas prejde nejaka avia okolo, alebo tatrovka tak kvalita padne na nulu obraz sa zosype a zas sa musi poskladat. V KE nam v centre mesta v robote chodi i 64k i 44k na tu pidi malinku antenocku - nijaky zosilnovac nic.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň