Diskusia k téme DVB-T na Slovensku
V ČR by ľudia začali vyskakovať, keby prišli o svoje milované stanice. Na SK sa ľudia zhrbia a siahnu hlbšie do vrecka.....
Navyše káblovka je výhodnejšia, majú to v balíku spolu s internetom a výber staníc je bohatší.
Ale napríklad teraz som pozeral Holandsko, tam je v DVB-T voľne šírená len verejnoprávna televízia, komerčné vyžadujú predplatné. Platených kanálov je asi 30. Takže už vieme, kde sa naše televízie inšpirovali....
No reklamu tam majú povolenú, aby si zarobili aj na free vysielanie. Ako to do čerta robia v CZ. Na to by si mal tiež posvietiť protimonopolný úrad ako pri podnete za zákaz pretáčania reklám. Za seba by som to dal do zákona. Keď si vysielaš reklamy (určený pomer) musíš byť dostupný aj cez terestriál zadarmo. Stačí SD verzia. Distribútora nech si vyberú sami alebo nech si vybudujú sieť ak sa im Towercom nepozdáva.
Nemusí to byť pravda vždy, napríklad Maďarsko v pay-tv šíri aj televízie s reklamou. Ale na druhej strane ponuka platenej TV pozostáva z 58 staníc, mesačne to vyjde nejakých 13€.
Veď práve... skúšajú, koľko toho Slovač znesie... :( V civilizovanom svete to funguje tak, že čo je spoplatené, tam nie sú reklamy a naopak, kde sú reklamy, to je voľne dostupné... Ale, kto by už dnes radil do "civilizovaného" sveta, že? :(
Zasa tá reklama je v komerčných televíziách nevyhnutná, otázne je koľko toho znesie divák. Očividne veľa, keďže sa nikto nesťažuje. Správy, reality show, holé zadky, vlastná tvorba, sem tam nejaké zahraničné filmy, ktoré už aj tak každý videl - to je to, po čom slovenský divák túži. A televízie by boli hlúpe, keby to nespoplatnili, však každé euro sa počíta a vlastne ide len o peniaze.
Aby DVB-T prežila, musela by bezplatne ponúkať okrem STVR aj Markízu a JOJ - avšak taký zákon neprijme nikto...
Tí normálnejší diváci ladia ČT, pozrú si šport na platených televíziách, občas nejaké dokumenty, správy hľadajú na internete, no a stretnutie s kamošmi častokrát prináša viac ako akási televízia.
Vivat Slovensko, krajina, kde už nie je skoro nič....
A nemôžu si za to stanice samotné? Vysielanie úbohé, prepchaté reklamou a uputávkami a vysielanie ešte aj spoplatnené... Tak ľudia volia satelity a IPTV s lepšou ponukou. V koľkých krajinách to funguje, len u nás samozrejme nie... Ako mnohé iné veci...
Treba sa zmieriť s tým, že DVB-T na Slovensku neprežije. V čase, keď mnohí ľudia majú satelit, káblovka sa ťahá do každej dediny nemá zmysel ho prevádzkovať. Časom aj verejnoprávna TV príde nato, že že vysielať v DVB-T je drahé a zbytočné, multiplexy ostanú prázdne....
Towercomu ostane vysielanie v FM a možno DAB+....
Keby mali záujem vstúpiť iný vysielatelia do bezplatného DVB-T tak tam sú už dávno. Nemuseli čakať na JOJ, ktorá nikam neodchádza, iba sa zakóduje.
Sport 1 + Sport 2 nie, majú zaujímavý obsah - Taliansku Ligu, a to zadarmo dávať nebudú....
Ak by do free dvbt išli AMC (Sport1/2) alebo Arena Šport. Mohlo by to byt zaujímavé. Viem si predstaviť aj tie slovenské Primy.
Skôr je ale reálne, že tam bude tv Doctor a TV8.
v CZ je to upravený Spectrum home, doplnený o obsah ostatných kanálov AMC networks - taká free ochutnávka payTV ponuky.
V dnešnej dobe, keď sa káblovky ťahajú snáď všade, kde sa len dá a je k dispozícii aj satelit je DVB-T na Slovensku odsúdené na zánik. Kvôli piatim programom si nikto nebude inštalovať anténu na strechu. Pokiaľ si TWC myslí, že priláka nových klientov, tak si neviem predstaviť kto by to mohol byť. V okolitých krajinách - CZ + HU - je bezplatne zaradený program Spectrum Home, v ČR je tam Warner a Óčka.
Platená ponuka je strašidelná a nikdy by som nevyhodil mesačne 8€ aby som tie smiešne veci sledoval....
Takže adios DVB-T.....
Súkromnú televíziu nemožno nútiť do konkrétnej formy distribúcie, časom aj tak skončia všetky na vlastných appkách.
Tu by mohol/mal zasiahnuť teleúrad a to tak, že frekvencie pre voľne šírené programy by boli lacnejšie ako frekvencie, na ktorých sa vysielajú spoplatnené programy (teda generujú dvojitý zisk). Ak teda je v záujme štátu využivať frekvencie. Alebo aj nie (napr. viac ako 15 rokov voľné III.TV pásmo).
No vždy je to rozhodnutie súkromných staníc či chcú byť alebo nie v bezplatnej ponuke. Kedysi museli byť Slovenské stanice vrátane komerčných v základne ponuke. To však vypadlo z koncom analógu.
Za mňa by som dal podmienku do zákona pokiaľ vysielaš reklamy a prerušuješ s nimi program tak musíš byť dostupný aj zadarmo cez terestriálne vysielanie.
V Maďarsku je situácia trocha iná, tam zdarma sú tam všetky programy verejnoprávnej televízie, RTL Klub, TV2, Izaura, Spectrum Home a Max 4. Za ostatné si musíš zaplatiť, avšak ponuka platenej televízie je výrazne vyššia....
My ešte stále máme na streche dve antény, jedna je otočená na Maďarov, druhá na Kamzík, aby v prípade nejakej poruchy na káblovke mali niektorí členovia domácnosti možnosť sledovať telku.
Prechod do platenej ponuky bolo rozhodnutie Markízy a JOJ . Nikto iný na SK nie je kto by chcel ísť do bezplatného šírenia. Máme rovnaký model DVB-T ako v Rakúsku či Maďarsku.
Podiel sledovania cez anténu je na SK veľmi nízky z historického hľadiska, keď si ľudia pokupovali satelity a skočili na kampaň Slovak linku "české a slovenské programy doživotne zadarmo". resp.za kúpu prístupovej karty, ktorá bola niekde na úrovni cca. 3600Sk.
V Banánovej republike DVB-T/T2 zničili Towertroll a Telekomunistický (neregulačný) úrad - zlikvidované boli 2 celoplošné siete (nerastné bohatstvo krajiny), ktoré mohli šíriť ďalšie spoločnosti a prinášalo by to peniaze štátu... Udialo sa to preto, aby nemohla prísť konkurencia na celoplošné šírenie signálu, tak ako je to v ČR, aby bolo vytvorené konkurenčné prostredie ako v Českej republike, kde je viacero prevádzkovateľov celoplošných sietí (multiplexov) DVB-T/T2, DAB+ a FM signálu a nie MONOPOL! ! ! A aj ceny pre vysielateľov by sa znížili a vysielanie pre stanice by bolo dostupnejšie a lacnejšie...
Obajvili ste Ameriku, alebo teplú vodu? Toto už funguje minimálne 4-5 rokov.
Celá ponuka HbbTV ČT na Slovensku nefunguje. Živé vysielanie áno, ale keď si chcete pozrieť archív, tak už to u veľa programov hádže hlášku že ste mimo územia ČR. Dokonca aj na seriály z produkcie ČT. Niekde som čítal, že ČT chce HbbTV spoplatniť, alebo ho sprístupní len platiteľom koncesie.
Ďakujem, že šírite moju osvetu o bezplatnom šírení kanálov ČT v slovenskom DVB-T cez HbbTV
Prosím šírte to ďalej... vykašlite sa na nenažratých operátorov
funguje aj ČT Sport Plus
Príspevky z inej diskusie:
Taký menší typ ako prijímať cez Plustelku všetky kanály ČT zadarmo:
Nalaďte si v slovenskom DVB-T2 program ČT1 (kódovaný) – bez ohľadu na to, že vám kanál nepôjde, nakoľko je kódovaný, stále ale funguje HBB TV, kde môžete pozerať všetky kanály ČT zadarmo … (TV musíte mať pripojenú na internet). Stlačte červené tlačidlo, spustí sa Vám HBB TV a v ňom máte možnosť zdarma pozerať všetky stanice ČT (ČT1, ČT2, ČT24, ČT :D/Art a dokonca aj ČT Šport) …. Odskúšané, funguje (mám slovenskú IP a nepoužívam proxy/VPN).
Prosím šírte túto osvetu ďalej a bojujme proti vyraďovaniu českých staníc … Zároveň ukážme drzím operátorom a nenažranej Markíze a Joj stredný prst !
Ďakujem.
p.s. zároveň dajte pod tento komentár info, či vám to funguje tiež.
2. diskutujúci:
Ty vole, ono to naozaj funguje aj so slovenskou IP. Mám síce DVB-C s českými stanicami, ale viem isto, že v minulosti mi na HBB české iVysílání nešlo a hlásilo mi nesprávnu IP adresu. Museli niečo zmeniť v ČT a vyšli nám v ústrety pri tej našej programovej biede.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2025 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň