menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

RTVS avizuje blížiaci sa festival „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe.“

| RTVS , Tlačová správa
RTVS spolu s Trnavským samosprávnym krajom a Mestom Piešťany už o necelý mesiac v Piešťanoch usporiadajú 13. ročník festivalu rozhlasovej tvorby pre deti a mládež „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe“.
RTVS avizuje blížiaci sa festival „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe.“
zdroj: RTVS

Prvým podujatím, ktoré naň upozorňuje, je „Deň s rozprávkou. Čítame, počúvame a ilustrujeme rozprávky“. Uskutoční sa vo štvrtok 25. apríla vo viacerých kultúrnych inštitúciách v Trnave.

Podujatie „Deň s rozprávkou. Čítame, počúvame a ilustrujeme rozprávky“ ponúkne bohatý program zameraný na detské publikum a kultúrnu verejnosť. Návštevníci budú mať jedinečnú príležitosť stretnúť autorov, ilustrátorov, divadelníkov a zoznámiť sa s umením rozprávkovej tvorby prostredníctvom živých inscenovaných čítaní i workshopov. Spoznajú čaro živého vysielania rozhlasových programových služieb Rádia Slovensko, Rádia Devín a Rádia Regina Západ, ktoré prostredníctvom dramatickej tvorby pre deti a mládež budujú základy pre porozumenie umeniu, predstavivosti a rozvoj fantázie. V období od mája 2022 do konca marca 2024 vzniklo v Slovenskom rozhlase viacero zaujímavých rozprávkových hier, monologických rozprávok a hier pre mládež na motívy knižných diel, ktoré budú v máji súťažiť na festivale v Piešťanoch. A práve tie sa stali podkladom aj pre podujatie v Malom Ríme.

Program v Trnave je nasledovný:

V nezávislom kultúrnom centre Malý Berlín v historickom centre Trnavy na prvom poschodí zrekonštruovaného meštianskeho domu na Štefánikovej 4 sa o 9.30 h za účasti riaditeľa Slovenského rozhlasu Ľuboša Černáka začne s predstavovaním súťažných rozprávkových titulov a tvorcov 13. ročníka festivalu „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe“. V divadelnom predstavení na motívy rozprávok Pavla Dobšinského „Princezné a draci“ bude účinkovať divadlo TUŠO 10.30 h si deti vytvoria rozprávkových hrdinov na literárno-výtvarnom workshope s výtvarníkom Bystríkom Vančom s názvom „Dlhý, Široký, Bystrozraký“. Súčasťou programu budú „Orieškové ilustrácie“, výtvarný workshop s Filipom Horníkom, autorom vizuálu aktuálneho ročníka festivalu „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe“. „Rozprávky Pavla Dobšinského“ je výstava ilustrácií Vladimíra Krála na motívy rozprávok kultového zberateľa rozprávok štúrovskej generácie z Gemera.

Kreatívne centrum na Hlavnej ulici 17 o 13.30 h privíta „Johanku“. Na prezentácii tejto knižnej a rozhlasovej rozprávky spojenej so scénickým čítaním budú účinkovať autorka Toňa Revajová, ilustrátor Ďuro Balogh a herečka Kristína SvitekováO 14.15 h bude nasledovať „Johanka v Zapadáčiku“, literárno-výtvarný workshop s Ďurom Baloghom, ktorého súčasťou bude výstava knižných ilustrácií výtvarníka.

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave na Rázusovej ulici 1 vytvorí o 13.30 h priestor jednému zo súťažných titulov 13. ročníka festivalu „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe“. V prezentácii knižnej a rozhlasovej rozprávky „Posledný Permoník“ spojenej so scénickým čítaním bude účinkovať Barbora Krajč Zamišková.

Aktivity rozhlasových programových služieb Rádia Slovensko, Rádia Devín a Rádia Regina Západ sa budú sústrediť na Trojičné námestie 2 do priestorov Divadla Jána Palárika v Trnave. Moderátor Rádia Regina Západ Martin Jurčo sa o 13.00 h v Zrkadlovej sále naživo pozhovára so zástupcami usporiadateľov festivalu – Barborou Zamiškovou Mestskej knižnice v Piešťanoch, riaditeľom Odboru kultúry a športu Trnavského samosprávneho kraja Petrom Kadlicom, Zorou Hudíkovou z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave, riaditeľom Knižnice Juraja Fándlyho Pavlom Tomašovičom a intendantkou Rádia Devín Zuzanou BelkovouKnižnicu Juraja Fándlyho v Trnave, premiérovou zapojenú do prezentačných aktivít festivalu „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe“, bude reprezentovať jej riaditeľ Pavol Tomašovič a zostavu doplní výtvarník Filip Horník.

Spoločné vysielanie Rádia Slovensko a Rádia Devín s moderátorkami Ivanou Ilgovou a Jarmilou Vitovičovou sa začne o 14.00 h a súčasne s ním sa začne aj výtvarný workshop s Filipom Horníkom. O dôvodoch pre prácu s najmladšími prijímateľmi umenia sa rozhovorí Ivica Franeková, ktorá v DJP pôsobí na pozícii koordinátorky projektov pre deti a mládež. Deti úzko spolupracujúce z Divadlom Jána Palárika v Trnave sa stretnú aj so spisovateľkou Barborou Kardošovou, ktorá na 13. ročníku festivalu „Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe“ bude súťažiť rozhlasovou hrou „Traja kamoši a fakticky fantastický poklad“.

Poslucháči budú môcť sledovať živé vysielanie z Divadla Jána Palárika v Trnave vo štvrtok 25. apríla o 13.00 h v Rádiu Regina Západ a o 14.00 h súčasne v Rádiu Devín a v Rádiu Slovensko.

Viac informácií o podujatí v Trnave a samotnom festivale v Piešťanoch nájdete na https://devin.rtvs.sk/.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
piatok, 3.5.2024
1.
21,81%   + 0,40%
2.
17,57%   - 0,70%
3.
12,20%   - 0,02%
4.
9,54%   + 0,10%
5.
7,68%   - 0,18%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 3.5.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
I. - III. etapa 2024
1.
31,4%   + 0,1%
2.
21,8%   - 0,4%
3.
21,7%   + 0,1%
4.
18,1%   + 0,3%
5.
16,1%   - 0,1%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, I.-III./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
17. týždeň 2024 22.04.2024 - 28.04.2024
1.
Album
Cyril
Stumblin' In
2.
Album
Dua Lipa
Houdini
3.
Album
Sia
Gimme Love
4.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
5.
Album
Ella Henderson
Alibi Ft. Rudimental
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over