menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

RTVS otvára 12. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok

| RTVS , Tlačová správa
Do mesta Piešťany zavíta rozhlasová rozprávková hra, monologická rozprávka a hra pre rodinu spolu s množstvom sprievodných aktivít zameraných na prezentáciu, popularizáciu a súťaž kvality rozhlasovej dramatickej tvorby určenej pre deti a mladého poslucháča. 12. ročník populárneho festivalu Zázračný oriešok, ktorý RTVS pripravuje v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom, mestom Piešťany a Mestskou knižnicou mesta Piešťany, čaká na návštevníkov od utorka 17. mája v Piešťanoch.
RTVS otvára 12. ročník festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok

Zámerom festivalu Zázračný oriešok je obohatiť svet súčasného dieťaťa o zážitok v podobe počúvania rozhlasových rozprávok a popritom podporiť pozitívny vzťah detí k čítaniu, posilniť ich čitateľskú gramotnosť a obohatiť ich obzory nad rámec vedomostí nadobudnutých v škole. Festival založený najmä na symbióze knihy s rozhlasom sa vyvinul do modernej formy prezentácie umenia pre deti prostredníctvom rôznych multižánrových aktivít. Zameriava sa na rodiny s deťmi, deti v školskom veku a ich pedagógov, ale nepochybne aj na širokú verejnosť a turistov.

Štyri festivalové dni od 17. do 20. mája 2022 kladú dôraz na súťažnú prehliadku rozhlasových hier, vytvorených na motívy kníh domácich i zahraničných autorov Odborom literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu za posledné dva roky. Súčasťou festivalu budú okrem počúvania súťažných titulov aj divadelné predstavenia, ilustrátorské workshopy pre deti, vernisáže, koncerty a početné besedy s autormi a inými umelcami zaoberajúcimi sa tvorbou pre detského prijímateľa.

Osemnásť súťažných titulov v troch kategóriách čaká na verdikt deväťčlennej odbornej poroty i na konečné rozhodnutie troch pätnásťčlenných detských porôt v kategóriách rozprávkovej hry, monologickej rozprávky a hry pre rodinu.

O titul najzaujímavejšej rozprávkovej hry súťažia tituly Peter Karpinský: Celestín, Diana Mašlejová / Barbora Kardošová: Kráľovskí agenti, Hans Christian Andersen / Dana Garguláková: Kresadlo. Daniel Hevier / Marián Čekovský: O dvanástich mesiačikoch, Václav Šuplata: O ježibabe Brunhylde a Barbora Kardošová: Traja kamoši a fakticky fantastický bunker.

O víťazstvo v kategórii monologických rozprávok bojujú tituly Ted Hughes: Ako sa zrodila mačka, Ondrej Sliacky: Na Kráľovej holi stojí strom zelený, Ján Uličiansky: Pán Nápad zachraňuje svet, Marta Hlušíková: Piata mušketierka, Beáta Panáková: Pygmalion a Galatea a Gianni Rodari: Telefonické rozprávky.

Titul najlepšej hry pre rodinu môžu získať tituly Mária Danadová, Monika Kováčová: Neviditeľní, Viliam Klimáček: Osem uší, Tomáš Repčiak: Perzeida, Ján Uličiansky: Potlesk, František Rábek: Tajomstvo Zoborského kláštora alebo Ted Hughes: Traja králi.

Už v utorok odovzdáme Cenu Rozhlasu a televízie Slovenska za celoživotné dielo a prínos v rozhlasovej dramatickej tvorbe pre deti Františkovi Kovárovi. Autorkou jej vizuálu je významná slovenská ilustrátorka Adela Režná. Zvláštna cena Literárneho informačného centra – Cena Márie Ďuríčkovej – poputuje tento rok do rúk spisovateľa Ľubomíra Feldeka za významný umelecký prínos pre literatúru určenú deťom a mladým čitateľom.

Rozhlasové programové služby budú v úzkom kontakte so svojimi poslucháčmi počas živých vysielaní a verejných nahrávok populárnych programov – z Astória Villa sa ozve Ranné ladenie i Ladenie Rádia Devín s Jarmilou Vitovičovou a hudobným hosťom František Báleš Ansámbel s Terezou FroncovouPopoludnie Rádia Slovensko s Romanom Bombošom a Ivanou Ilgovou s hudobnou hostkou Veronikou Strapkovou aj Popoludnie Rádia Regina Západ s Marcelom Hanáčkom a hudobnou hostkou Janais. V Kursalone sa odohrá slávnosť 12 zázračných orieškov s Michalom Jánošom a Adrianou Totikovou s hudobnými hosťami Barborou Švidraňovou a Šimonom Švidraňom, divákov zabaví Skúška sirén Tomáša Hudáka a Sama Trnku, kokteil skečovej šou a kabaretu, zmes standupu a glosátorského humoru, ktorý dopĺňa Kamil Mikulčík a hostka Eva Pavlíková a ceny festivalu Zázračný oriešok 2022 zohrajú výraznú úlohu na galavečere s moderátorkou Evou Pavlíkovou a Vrbovskými víťazmi v priamom prenose Rádia Regina Západ.

Sté výročie narodenia Kláry Jarunkovej tvorí spolu s kreatívnymi spojeniami viacerých druhov umenia pre deti dôležitú dramaturgickú líniu sprievodného programu, v ktorom nechýbajú ani početné výstavy slovenských a českých ilustrátorov, tvorivé dielne, divadelné dramatizácie, scénické čítania či výstava ocenených detských prác. Ako uviedla Zuzana Belková, vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu, vďaka programu Čo by bolo, keby sme žili v rozprávke bokom nezostane ani Rádio Junior so svojím škriatkom Breptíkom.

Tento ročník bude špeciálny aj tým, že sa do festivalu zapoja aj úspešné detské televízne formáty Poraď si, Karavan a Knižkotipy. Festival zostane verný charakteru rozhlasového sviatku s pestrými farbami, knihou a najmä detským svetom v hlavnej úlohe.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
štvrtok, 28.3.2024
1.
20,47%   - 0,30%
2.
17,26%   - 1,14%
3.
11,49%   - 0,38%
4.
8,90%   - 0,46%
5.
8,86%   + 0,68%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 28.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
12. týždeň 2024 18.03.2024 - 24.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Cyril
Stumblin' In
3.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
4.
Album
Teddy Swims
Lose Control
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over