menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
RTVS oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku

RTVS oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku

| RTVS , Tlačová správa
V tomto roku si RTVS pripomína dve významné výročia v televíznom aj rozhlasovom vysielaní. Oficiálne oslavy začne už v utorok 3. augusta spustením kampane 95/65, ktorou odkazuje na dôležité dedičstvo televízneho aj rozhlasového vysielania na Slovensku. Výročie rezonuje aj v programe televíznych a rozhlasových okruhov, a to už počas leta.

„Spustenie rozhlasového vysielania bolo pred 95 rokmi pre Slovensko obrovským míľnikom a rovnako tak aj následné spustenie televízneho vysielania pred 65 rokmi. Poslaním verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako modernej národnej, kultúrnej inštitúcie, je v prvom rade prinášať všetkým poslucháčom a divákom aktuálne, vyvážené a nestranné spravodajstvo, vytvárať priestor pre rozvoj slovenského audiovizuálneho umenia, podporovať slovenskú kultúru, pripomínať históriu a udržiavať hodnoty. Práve výročie 95/65 vytvára pre nás všetkých ideálnu príležitosť, aby sme si pripomenuli, čím všetkým si rozhlasové a televízne vysielanie prešlo počas tohto obdobia, akým spôsobom ovplyvnilo našu históriu a akú úlohu plní v spoločnosti aj dnes," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

V rámci marketingovej kampane RTVS pripravila nové televízne a rozhlasové jingle, televízne upútavky venované výročiam a originálny umelecký vizuál, ktorý bol inštalovaný na billboardovú plochu pri budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave a zdobí aj ponuku v e-shope RTVS venovanú práve výročiu.

V rámci osláv RTVS pripravuje aj 2 veľké eventy k jednotlivým výročiam. Galaprogram k 95. výročiu začiatku rozhlasového vysielania RTVS odvysiela už v sobotu 9. októbra v priamom prenose na všetkých rozhlasových okruhoch a zo záznamu aj na televíznej Dvojke.

Jednotka si pripomína výročie 95/65 už počas leta vysielaním archívnych programov počas víkendu pred poludním: Bambuľkine dobrodružstvá, Spadla z oblakov, Leto s Katkou, Safari a ďalšie. V nedeľu predpoludním si diváci môžu pozrieť aj dokumentárny cyklus Fetiše televízie a v rámci cyklu „Zlatá klasika" si každú nedeľu popoludní zároveň pripomína storočnicu slovenského filmu.

V jesennej programovej štruktúre Jednotka oslávi výročie v obľúbenej relácii Zlaté časy, zaradením reprízy úspešného seriálu Hniezdo a tiež špeciálnym televíznym eventom.

Dvojka pripravila bohatý televízny program k obom spomínaným výročiam. 65 rokov televízneho vysielania si na jeseň pripomenie vo večernom vysielaní v 15-dielnej dokumentárnej sérii o osobnostiach spojených s televíziou a rozhlasom Radosť zo života, v 12-dielnej dokumentárnej sérii o spoločnej histórii ČST od jej vzniku až do roku 1992 Na programe televízia, ale aj v rámci 10 komponovaných večer Zlaté šesťdesiate s tematicky nadväzujúcim filmom pri príležitosti 100 rokov slovenského filmu.

Diváci sa môžu tešiť aj na digitálne retušovanú seriálovú televíznu klasiku - Tisícročná včela, Alžbetin dvor, ale aj obnovenú premiéru Vivat Beňovský!, pričom Dvojka odvysiela namiesto 7-dielnej série až 13-dielny seriál, ktorý v takejto podobe nebol vysielaný vyše 45 rokov a po prvýkrát s digitálnou retušou a vo vysokom rozlíšení.

Dvojka ponúkne divákom v rámci osláv aj Televízne pondelky a 3. novembra sa diváci môžu tešiť na špeciálne živé vysielanie obľúbenej relácie Noc v archíve. Počas víkendov zaradí do programu aj 2. sériu Televízia za dverami II o ľuďoch a udalostiach jubilujúcej televízie s archivárom Milanom Antoničom a v rámci série NeCelebrity predstaví špeciálne portréty tvorcov zo štúdií RTVS v Košiciach a Banskej Bystrici. To najlepšie z televízneho vysielania pripomenie Dvojka divákom aj v rámci repríz relácií - Televízia za dverami I (9 epizód), Televízia od A po Z (2 epizódy), Návraty a stretnutia (2 epizódy), Anjeli strážni (vybrané epizódy) a GEN.sk (vybrané epizódy), pričom výročie bude rezonovať aj v premiérových reláciách Herecké legendy, Anjeli strážni, Trochu inak s Adelou, SK DEJINY a GEN.sk.

V závere roka Dvojka ponúkne v rámci osláv aj sériu profilových dokumentov o kameramanoch - Stanislavovi Doršicovi, Richardovi Krivdovi, Alojzovi Hanúsekovi a Igorovi Lutherovi.

Trojka odvysiela k 65. výročiu televízneho vysielania na Slovensku množstvo archívnych relácií. Medzi nimi napríklad cyklus televíznych spomínaní Takí sme boli, ďalej sériu Portrétov o televíznych pracovníkoch, či zábavný formát Borisa Filana k 45. výročiu STV Gala Gala o STV. Televíznych divákov zaujme aj novými reláciami, ktoré vznikli kombináciou bohatého archívu a súčasného pohľadu na ne. Bude to napríklad séria rozhovorov Ľuba Beláka s poprednými textármi, skladateľmi a interpretmi v 17-dielnom cykle Kde bolo, tam bola, v ktorom budú na hudobnú scénu uplynulých rokov spomínať aj také osobnosti ako Stano Štepka, Richard Müller, Peter Lipa, Milan Lasica, Kamil Peteraj a mnohí iní. Relácia sa na obrazovky Trojky dostane od septembra každú stredu o 21.00 h. Rasťo Piško si v desiatich pokračovaniach relácie Vtipnejší zostáva zaspomína na úspešnú reláciu, ktorá vznikla v štúdiách televízie pred päťdesiatimi rokmi. Pre veľký divácky úspech bude uvedené aj pokračovanie cyklu vážnej hudby podanej ľahkým štýlom Clippato II. so šarmantným Martinom Babjakom. Prekvapením bude i spätný pohľad Milana Markoviča na jeho Večer Milana Markoviča. V sedemnástich zastaveniach si pripomenieme politickú scénu spred 30 rokov. Tvorbu významných televíznych režisérov priblíži Trojka v cykle Povolanie: režisér.

95. výročie rozhlasové vysielania si Dvojka pripomenie po skončení LOH v Tokiu už 9. augusta celodenným tematickým vysielaním s archívnymi aj novými dokumentmi o histórii a osobnostiach rozhlasového vysielania na Slovensku, koncertmi SOSR, OĽUN, živým kontaktným vysielaním z regionálnych štúdií aj diskusiou.

Na históriu rozhlasového vysielania bude v rámci vysielania spomínať aj v sérii archívnych dokumentov Obrátená pyramída (o výstavbe nového rozhlasového centra v Bratislave), Pod Pyramídou (výpovede dlhoročných moderátorov, dramaturgov, hudobníkov, ktorí priamo ovplyvňujú programovú štruktúru, alebo sú súčasťou diania okolo Slovenského rozhlasu), Viera Bálinthová - herečka bez javiska (televízny portrét herečky a známej rozhlasovej "tety" Viery Bálinthovej), Tráva je zelená a obloha modrá (filmový medailón o športovom komentátorovi Gabovi Zelenayovi), Haló, tu Bratislava! (prvé vysielanie rozhlasu sa začínalo slovami: „Haló, tu Bratislava. Vysielame pokusne na vlne 300 metrov." O "rozhlasovej pyramíde" na Mýtnej v Bratislave) a Rááádio (dokumentárny film o tom, čo všetko znamená slovo rozhlas). Dvojka divákom ponúkne aj 2 nedávne dokumenty: portrét literárneho publicistu, scenáristu, dramaturga, režiséra, ktorý sa výrazným spôsobom zaslúžil o modernú podobu literárneho rozhlasového vysielania - Pavol Hudík a portrét hudobného skladateľa, aranžéra, hudobníka, redaktora, dokumentaristu, organizátora hudobného života a propagátora slovenskej populárnej hudby, spoluzakladateľa Bratislavskej lýry a hudobného vydavateľstva OPUS - Pavol Zelenay - ojedinelý pamätník.

Vo vysielaní Dvojky nebudú pri príležitosti 95. výročia rozhlasového vysielania chýbať ani hudobné programy (Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Náš OĽUN či Košický zlatý poklad), špeciálne epizódy obľúbených relácií Necelebrity (o rozhlasových osobnostiach z regionálnych štúdií v Košiciach a Banskej Bystrici). Rozhlasové výročie bude reflektovať aj Večera s Havranom, ktorá počas troch augustových pondelkov ponúkne sériu diskusií postupne z Košíc, Banskej Bystrice a Bratislavy. V rámci tematického dňa na Dvojke nebudú chýbať ani špeciálne vydania televíznej Reginy z Košíc a Banskej Bystrice, na ktoré postupne nadviaže premiérový košický dokument Hlásia sa Košice\Príbeh košického rozhlasu (cez spomienky dlhoročných zamestnancov a originálne archívne záznamy sa vracia do minulosti, do budovy na Moyzesovej ulici v Košiciach, keď sa z nej hlásatelia prvýkrát prihovorili svojim poslucháčom) a dokument z nedávnej bystrickej produkcie Cestovanie na vlnách (história a súčasnosť rozhlasového štúdia v Banskej Bystrici v spomienkach dlhoročných bývalých i súčasných zamestnancov).

Trojka k 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku pripravila už počas leta zábavný program Smejeme sa s rozhlasom (3. augusta o 14.05 h) a dokument o Viere Bálinthovej Herečka bez javiska (3. augusta o 23.30 h). Na jeseň sa diváci môžu pravidelne každú nedeľu o 19.50 h tešiť na miniportréty rozhlasových moderátorov v cykle Tvoj hlas znie povedome.

Televízna i rozhlasová časť Štúdia RTVS Banská Bystrica pripravila v jubilejnom roku letný cyklus v televíznej turistickej relácii Televíkend, inšpirovaný Slovenskom a rozhlasovým Rádiovíkendom Rádia Slovensko, Túry k vysielačom. V cykle o dôležitých miestach šírenia rozhlasového i televízneho signálu tvorcovia prinášajú prepojenie turistiky so spoznávaním lokalít, v ktorých sa nachádzajú vysielače, ako aj informácie o samotných vysielačoch.

V televíznej relácii Regina odvysiela počas jesennej a zimnej vysielacej štruktúry sériu mini reportáží o histórii a súčasnosti televíznej a rozhlasovej tvorby banskobystrického štúdia RTVS.

Najväčším projektom k jubileu prispievajú tvorcovia nakrúcaním dokumentárneho filmu Bystrica ste! Jeho obsah je zameraný na výročie banskobystrického televízneho štúdia, ktoré si v tomto roku pripomína svoje 55. výročie od vzniku Krajskej redakcie. Vo filme divák uvidí aj unikátne zábery z roku 1966 z otvorenia redakcie. Počas 26-minútového dokumentárneho filmu tvorcovia zmapujú históriu banskobystrického televízneho štúdia od jeho počiatkov až po súčasnosť. Diváci sa môžu tešiť na premiéru dokumentu na jeseň.

Rozhlasové programové služby RTVS sa obom výročiam venujú počas celého roka, v posledných týždňoch však podstatne intenzívnejšie.

Rádio Slovensko aktuálne v pracovných dňoch, po poludňajšom Rádiožurnále, ponúka poslucháčom cyklus o histórii jednotlivých zložiek vysielania - spravodajstva, publicistiky, športu, hudby i dramatiky, ako aj o histórii štúdií v Košiciach, Banskej Bystrici a v Prešove. 21. a 29. augusta si vo vysielaní pripomenie udalosti, na ktoré je rozhlas právom dodnes hrdý - vysielanie Slobodného vysielača v Banskej Bystrici v období Slovenského národného povstania a pôsobenie rozhlasu v dňoch invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. „Príbeh rozhlasu vyrozprávame s využitím mnohých, často vzácnych nahrávok z nášho archívu v 44 publicistických pásmach," dopĺňa dramaturg cyklu Boris Koreň. Poslucháčom Rádio Slovensko ponúkne aj programy Vysielame z Košíc a Prešova (1938 - 1945) - dejiny košického a prešovského štúdia, Košické skvosty - relácie, na ktoré nezabudneme, História národnostného vysielania a Košický zlatý poklad.

Výročie televízie si Rádio Slovensko pripomenie začiatkom novembra v Príbehu na týždeň nazvanom Míľniky Slovenskej televízie.

Rádio Regina Západ vysiela od začiatku roka v sobotu o 11.30 h 52-dielny cyklus pod názvom Humorparty, v ktorom Rasťo Piško mapuje cez ukážky z humoristických relácií históriu rozhlasového úsmevu. Po jarnej sérii stretnutí so súčasnými tvorcami programu pod názvom Čo o nás neviete, na jeseň Regina Západ plánuje do programu zaradiť seriál rozhovorov s osobnosťami, ktoré s Reginou Západ spolupracujú a zapísali sa do histórie rozhlasovej Reginy so sídlom v Bratislave. Seriál V éteri si poslucháči Rádia Regina Západ budú môcť vypočuť v pracovných dňoch v Rádiobudíku po 8.00 h.

Rádio Regina Stred zaradilo do svojho programu cyklus venovaný 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku Môj prvý krok k rozhlasu. Rozhlasoví pracovníci a spolupracovníci, ale i poslucháči hovoria o svojich prvých kontaktoch s rozhlasom - kde, kedy a ako sa prvý raz v pozícii poslucháča stretli s rozhlasom, ako prvý raz prišli do rozhlasového štúdia, aké boli ich prvé skúsenosti s rozhlasovou prácou. Rozhovory o rozhlase ponúka Rádio Regina Stred poslucháčom každú sobotu o 7.40 h.

Rádio Regina Východ odvysiela mini sériu publicistických príspevkov s názvom Zaujalo nás, venovanú histórii rozhlasu.

Rádio Devín sa výročiu venuje v pravidelných piatkových ranných rubrikách Historický kalendár ´95 a Rozhlasové reflexie. V septembri odvysiela fíčer Doroty Vlnovej Rozhlas a Slovensko, a tiež sériu 30 prozaických miniatúr súčasných autorov na tému rozhlas pod názvom Miniromány ´95. Výročiu sú venované aj relácie Ars litera Jany Hevešiovej a Vladimíra Hanuliaka, a tiež cyklus Ľudia, fakty, udalosti. Jubileum si Rádio Devín pripomenie aj počas Vianoc, kedy bude mať premiéru rozhlasová hra Viliama Klimáčka Osem uší. Rádio Devín zaradí aj rozhlasové hry z košického archívu, viažuce sa k významným rozhlasovým autorským a hereckým osobnostiam ako Karol Horák, Martin Hruška, Peter Gažo a ďalší, ktoré vznikali od 50-tych rokov minulého storočia.

Digitálne Rádio Pyramída, založené pri príležitosti výročia pred piatimi rokmi, je v celom rozsahu dramaturgicky zamerané na aktuálne výročie a okrem archívneho výberu toho najlepšieho z histórie Slovenského rozhlasu v rámci svojich dvojhodinových blokov, venovaných klasickej hudbe, humoru a zábave, folklóru a populárnej hudbe, dramatickým a literárnym žánrom, pripravilo aj premiéry špeciálnych strihových relácií.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 18.3.2024
1.
20,51%   + 5,92%
2.
20,12%   - 2,76%
3.
12,14%   + 4,85%
4.
8,91%   - 0,85%
5.
8,12%   + 1,59%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 18.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
11. týždeň 2024 11.03.2024 - 17.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Robin Schulz, rita Ora & tiago Pzk
I'll Be There
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over