menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

| RTVS
RTVS aj na sklonku roka 2021, v ktorom oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku, pripravila pre svojich divákov a poslucháčov pestrú ponuku programov, ktorú si budú môcť vychutnať počas vianočných sviatkov. Rozhlasových fanúšikov poteší bohatá nádielka špeciálnych rozhovorov, fíčrov, rozprávok i rozhlasových hier.
Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

Rozhlasová programová vianočná nádielka tradične zahŕňa rozhovory s osobnosťami, rozprávky, rozhlasové hry, či koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby.

Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Do Vianočnej časti relácie Spojky si Adela Vinczeová na Štedrý deň pozvala manželský pár, ktorého život je spojený s hudbou, a tiež so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu: medzinárodne uznávaného tenoristu Miroslava Dvorského s huslistku Katarínu Dvorskú. Do Silvestrovských Spojok prijali pozvanie Zuzana Smatanová a Peter Nagy.

Premiéry Vianočných miniatúr odznejú 24. decembra a reprízy starších vydaní počas celých sviatkov. Súčasní slovenskí prozaici (Andrea Coddington, Adriana Macháčová, Pavol Weiss, Dušan Taragel) napísali pre moderátorov Rádia Slovensko ako interpretov príbehy inšpirované Vianocami v náladovom rozpätí od spomienkového dojatia po jednoznačný humor. Na Druhý sviatok vianočný podvečer, 26. decembra je pripravená rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Niekto to rád slovenské s podtitulom Správa o slovenskej Amerike tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, ale aj príbeh o vynálezcovi, Slovákovi Jozefovi Murgašovi, jeho snoch, farníkoch a jeho vete: „Počuje ma niekto?“ s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní súčasných členov Radošinského naivného divadla.

V silvestrovskej Skúške sirén autori Tomáš Hudák a Samo Trnka pripomenú 95. výročie rozhlasu a 65. výročie televízie, a preto si pozvali obľúbenú rozhlasovú moderátorku Katu Martinkovú a populárnu televíznu hlásateľku Soňu Müllerovú. Rozhovory doplnia skeče, krátke humoristické útvary a pôvodné piesne Kamila Mikulčíka. V silvestrovskej časti zábavníka Pichli vidly sa môžu poslucháči tešiť na skupinu Vidiek. Pripravená je aj rozhlasová adaptácia trpkej komédie Stanislava Štepku Mám okno s podtitulom Správa o oknách a ľuďoch v dome s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní Radošinského naivného divadla.

Vysielanie Rádia Slovensko ponúkne počas celých sviatkov aj rozhovory s osobnosťami; pozvanie prijali plavkyňa Martina Moravcová, režisér Dušan Hanák, česká herečka Eva Holubová, spisovateľ Tomáš Janovic a mnohí ďalší. Pevnou súčasťou vysielania sú prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma.

Prenosy bohoslužieb budú vysielať všetky tri Rádiá ReginaRádio Regina Západ pre najmenších poslucháčov na sviatočné dni ponúka rozprávkové hry, napríklad 24. 12. premiéru Jazerná princezná a 26.12. Najmenšie autíčko na svete. Chýbať nebude ani bohatý folklórny program spolu s viacerými publicistickými pásmami, napr„Pri ekumenickom betleheme“ s predstaviteľmi svetových náboženstiev o spoločných aj rozdielnych črtách náboženstiev a vzťahu k Márii a Ježišovi.

Predvianočný týždeň spríjemní poslucháčom Rádio Regina Stred okrem iného aj ukážkami z rozhlasového archívu v relácii Zahrajte mi túto 23. decembra popoludní. Na Štedrý deň po 15.00 h prinesie fíčer Mária Špilbergera Vianoce v žiarskom kaštieli a po 16.00 h zostrih koncertu Prišli sme k vám na koledu. 26. decembra odvysiela Rádio Regina Stred priamy prenos benefičného koncertu V slovenskom Betleheme a na Nový rok po 13.00 h fíčer Marcela Páleša Otvorené dlane či po 15.00 h hudobno-slovnú reláciu Klenotnica ľudovej hudby.

Rádiu Regina Východ budú o Vianociach rozprávať a spievať muzikanti Ondrej Kandráč, Štefan Štec, Milan Rendoš, bratia Kollárovci a multiinštrumentalista Michal Smetanka. Spoja regióny i etniká, ku ktorým sa hrdo hlásia - Abov, Spiš a Šariš s Rusínmi a Goralmi. Spievanie o Vianociach II. je pripravené na Štedrý deň predpoludním.

Rádio Devín popri rozprávkach a kvalitnom hudobnom výbere, prispôsobenom sviatočnému obdobiu, odvysiela aj trojdielnu rozhlasovú adaptáciu diela L. N. Tolstého Vojna a mier. Na posledný deň roka je pripravená rozhlasová hra Viliama Klimáčka Osem uší, venovaná 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku.

Rádio_FM sa aj počas tohtoročných sviatkov sústredí predovšetkým na hudobný obsah a do programu zaradí niekoľko exkluzívnych koncertov (zo siete EBU, predovšetkým však z vlastných nahrávok, ktoré vznikli na tohtoročnom Festivale Pohoda). Okrem záznamov koncertov skupín Para, Bez ladu i skladu, Chiki liki tu-a, Midi Lidi či Mňága a Žďorp si poslucháči budú môcť vypočuť aj koncert hviezd afrojazzu Nubiyan Twist a Fat Boy Slim djský set. Chýbať nebudú tradičné hudobné pozdravy moderátorov Rádia_FM a obľúbený vianočný set skladieb DJ-a Kamizolu. Štedrovečerný popoludňajší primetime ponúkne premiéru rozprávky O múze, ktorá stratila inšpiráciu autorskej dvojice Pavol Hubinák & Juraj Malíček. Výnimočný bude aj silvestrovský program Rádia_FM – okrem špeciálu Baláž&Hubinák, doplneného o vystúpenia B&H Bandu, si poslucháči budú môcť tradične naladiť silvestrovský mix domácich producentov a dj-ov. Súčasťou sviatočného vysielania Rádia_FM bude aj prehľad najdôležitejších hudobných udalostí na domácej i zahraničnej scéne prostredníctvom fíčrov.

Radio Slovakia International už tradične dáva poslucháčom v zahraničí možnosť nahliadnuť, ako sa Slováci pripravujú na najkrajšie sviatky roka a ako ich naši súčasníci, hlavne mládež, vnímajú. Zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
streda, 17.4.2024
1.
21,65%   + 0,23%
2.
19,57%   - 0,19%
3.
11,90%   + 0,03%
4.
8,97%   - 0,24%
5.
8,09%   - 0,03%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 17.4.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XII. etapa 2023 - II. etapa 2024
1.
31,3%   - 0,2%
2.
22,2%   - 0,5%
3.
21,6%   ± 0,0%
4.
17,8%   + 0,4%
5.
16,2%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XII.-II./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
14. týždeň 2024 01.04.2024 - 07.04.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
3.
Album
Sia
Gimme Love
4.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
5.
Album
Cyril
Stumblin' In
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over