menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

| RTVS
RTVS aj na sklonku roka 2021, v ktorom oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku, pripravila pre svojich divákov a poslucháčov pestrú ponuku programov, ktorú si budú môcť vychutnať počas vianočných sviatkov. Rozhlasových fanúšikov poteší bohatá nádielka špeciálnych rozhovorov, fíčrov, rozprávok i rozhlasových hier.
Vianočná a silvestrovská nádielka RTVS plná atraktívnych programov

Rozhlasová programová vianočná nádielka tradične zahŕňa rozhovory s osobnosťami, rozprávky, rozhlasové hry, či koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby.

Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Do Vianočnej časti relácie Spojky si Adela Vinczeová na Štedrý deň pozvala manželský pár, ktorého život je spojený s hudbou, a tiež so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu: medzinárodne uznávaného tenoristu Miroslava Dvorského s huslistku Katarínu Dvorskú. Do Silvestrovských Spojok prijali pozvanie Zuzana Smatanová a Peter Nagy.

Premiéry Vianočných miniatúr odznejú 24. decembra a reprízy starších vydaní počas celých sviatkov. Súčasní slovenskí prozaici (Andrea Coddington, Adriana Macháčová, Pavol Weiss, Dušan Taragel) napísali pre moderátorov Rádia Slovensko ako interpretov príbehy inšpirované Vianocami v náladovom rozpätí od spomienkového dojatia po jednoznačný humor. Na Druhý sviatok vianočný podvečer, 26. decembra je pripravená rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Niekto to rád slovenské s podtitulom Správa o slovenskej Amerike tridsiatych rokov dvadsiateho storočia, ale aj príbeh o vynálezcovi, Slovákovi Jozefovi Murgašovi, jeho snoch, farníkoch a jeho vete: „Počuje ma niekto?“ s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní súčasných členov Radošinského naivného divadla.

V silvestrovskej Skúške sirén autori Tomáš Hudák a Samo Trnka pripomenú 95. výročie rozhlasu a 65. výročie televízie, a preto si pozvali obľúbenú rozhlasovú moderátorku Katu Martinkovú a populárnu televíznu hlásateľku Soňu Müllerovú. Rozhovory doplnia skeče, krátke humoristické útvary a pôvodné piesne Kamila Mikulčíka. V silvestrovskej časti zábavníka Pichli vidly sa môžu poslucháči tešiť na skupinu Vidiek. Pripravená je aj rozhlasová adaptácia trpkej komédie Stanislava Štepku Mám okno s podtitulom Správa o oknách a ľuďoch v dome s hudbou Ľubice Čekovskej v podaní Radošinského naivného divadla.

Vysielanie Rádia Slovensko ponúkne počas celých sviatkov aj rozhovory s osobnosťami; pozvanie prijali plavkyňa Martina Moravcová, režisér Dušan Hanák, česká herečka Eva Holubová, spisovateľ Tomáš Janovic a mnohí ďalší. Pevnou súčasťou vysielania sú prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma.

Prenosy bohoslužieb budú vysielať všetky tri Rádiá ReginaRádio Regina Západ pre najmenších poslucháčov na sviatočné dni ponúka rozprávkové hry, napríklad 24. 12. premiéru Jazerná princezná a 26.12. Najmenšie autíčko na svete. Chýbať nebude ani bohatý folklórny program spolu s viacerými publicistickými pásmami, napr„Pri ekumenickom betleheme“ s predstaviteľmi svetových náboženstiev o spoločných aj rozdielnych črtách náboženstiev a vzťahu k Márii a Ježišovi.

Predvianočný týždeň spríjemní poslucháčom Rádio Regina Stred okrem iného aj ukážkami z rozhlasového archívu v relácii Zahrajte mi túto 23. decembra popoludní. Na Štedrý deň po 15.00 h prinesie fíčer Mária Špilbergera Vianoce v žiarskom kaštieli a po 16.00 h zostrih koncertu Prišli sme k vám na koledu. 26. decembra odvysiela Rádio Regina Stred priamy prenos benefičného koncertu V slovenskom Betleheme a na Nový rok po 13.00 h fíčer Marcela Páleša Otvorené dlane či po 15.00 h hudobno-slovnú reláciu Klenotnica ľudovej hudby.

Rádiu Regina Východ budú o Vianociach rozprávať a spievať muzikanti Ondrej Kandráč, Štefan Štec, Milan Rendoš, bratia Kollárovci a multiinštrumentalista Michal Smetanka. Spoja regióny i etniká, ku ktorým sa hrdo hlásia - Abov, Spiš a Šariš s Rusínmi a Goralmi. Spievanie o Vianociach II. je pripravené na Štedrý deň predpoludním.

Rádio Devín popri rozprávkach a kvalitnom hudobnom výbere, prispôsobenom sviatočnému obdobiu, odvysiela aj trojdielnu rozhlasovú adaptáciu diela L. N. Tolstého Vojna a mier. Na posledný deň roka je pripravená rozhlasová hra Viliama Klimáčka Osem uší, venovaná 95. výročiu rozhlasového vysielania na Slovensku.

Rádio_FM sa aj počas tohtoročných sviatkov sústredí predovšetkým na hudobný obsah a do programu zaradí niekoľko exkluzívnych koncertov (zo siete EBU, predovšetkým však z vlastných nahrávok, ktoré vznikli na tohtoročnom Festivale Pohoda). Okrem záznamov koncertov skupín Para, Bez ladu i skladu, Chiki liki tu-a, Midi Lidi či Mňága a Žďorp si poslucháči budú môcť vypočuť aj koncert hviezd afrojazzu Nubiyan Twist a Fat Boy Slim djský set. Chýbať nebudú tradičné hudobné pozdravy moderátorov Rádia_FM a obľúbený vianočný set skladieb DJ-a Kamizolu. Štedrovečerný popoludňajší primetime ponúkne premiéru rozprávky O múze, ktorá stratila inšpiráciu autorskej dvojice Pavol Hubinák & Juraj Malíček. Výnimočný bude aj silvestrovský program Rádia_FM – okrem špeciálu Baláž&Hubinák, doplneného o vystúpenia B&H Bandu, si poslucháči budú môcť tradične naladiť silvestrovský mix domácich producentov a dj-ov. Súčasťou sviatočného vysielania Rádia_FM bude aj prehľad najdôležitejších hudobných udalostí na domácej i zahraničnej scéne prostredníctvom fíčrov.

Radio Slovakia International už tradične dáva poslucháčom v zahraničí možnosť nahliadnuť, ako sa Slováci pripravujú na najkrajšie sviatky roka a ako ich naši súčasníci, hlavne mládež, vnímajú. Zmapuje Vianoce cudzincov na Slovensku a Vianoce svojich poslucháčov v cudzine.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 18.3.2024
1.
20,51%   + 5,92%
2.
20,12%   - 2,76%
3.
12,14%   + 4,85%
4.
8,91%   - 0,85%
5.
8,12%   + 1,59%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 18.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
11. týždeň 2024 11.03.2024 - 17.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Robin Schulz, rita Ora & tiago Pzk
I'll Be There
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over