Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku

Nech sa páči : https://www.satelitnatv.sk/2022/12/dab-rtvs-sa-doh…

No o 95.4 sa už dva roky nikto nehlási...synchrónne tu funguje Lumen 105.8 - Námestovo horizontal,Čadca vertikal....takže skôr asi vykrývač ako na _FM ... DAB+ je na Slovensku aktuálne možno až za desať rokov ????...a problém je viacmenej v celej Čadci s SRo ...okrem jedného sídliska, ktoré je v doline otvorenej smerom na Žilinu

Problém nemá predsa celá Čadca.
Synchrónne frekvencie by príjem ešte zhoršili. Vykrývač rádia _FM tam ostal ešte z doby , keď nebolo naspäť na Krížave. Rozširovanie pokrytia bude už jedine v DAB+. No vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu RTVS to tak skoro nebude. Po Kollárovej novele pre udeľovanie voľných FM frekvencíí sa SRo ani snažiť nemusí.
Prideliť ju môžu SRo až , keď sa žiaden privátny vysielateľ o ňu neprihlási.

AM sa tam vyplo, ked zacala velka frekvencna rosada v SRo a rozhodli sa opustit stredne vlny ( s vynimkou casti juzneho SLovenska)...len akosi pozabudli, ze v Cadci dodnes nie je mozne kvalitne naladit Radio SLovensko ani Regina...
A Sro sa tu ani akosi nesnazi nic si skoordinovat.
Pricom by stacil dokryvac s pidi-vykonom ako to urobili na Zamaguri (Spisska Stara Ves,Osturna,Mala Frankova,Velka Frankova...)...alebo urobit synchorn s Krizavou alebo Namestovom len v opacnej polarizacii...tak to urobil v CAdci Lumen na 105.8 - synchronizacia s Namestovom, len odlisna polarizacia

Tak potom preco to AM vypli. Ked tam nie je adekvatna nahrada. Vsak to bol dost slaby vysielac.

Stožiar už dávno nestojí...v meste je signál Rádia Slovensko a Regina naprd... tiež by mohli ako náhradu spustityDAB+

Zbytočne tu cituješ. Takúto "managerskú" odpoveď Ti dá aj 3/4 ľudí diskutujúcich na tomto serveri. A to bez toho, že by brali manažérsky plat v spomínanej (alebo podobnej) firme.

Citát generálneho riaditeľa Towercomu: Stále ešte prevádzkujeme dva AM vysielače na južnom Slovensku a zatiaľ to nevyzerá tak, že by takéto vysielanie malo dlhodobo pokračovať. Do budúcna zvažujeme vyriešiť pokrytie v týchto oblastiach DAB-om

Mňa by zaujímalo, či sa na konci roka vypnú tie Čižatice s Nitrou na AM. Keď teda ten Dubník chcú spuštať až po novom roku.

Podľa generálneho riaditeľa Towercomu by chceli oba DAB+ vysielače spustiť začiatkom budúceho roka. Realistický termín mi z toho vychádza prelom februára a marca 2023.

Ak pomôže, napíšem aj do Sputnika alebo Hlavných správ

Pre boha, veď sme na webovej stránke o rádiách. Načo do toho ťahať ešte SME ale Denník N. Redakcia radia,sk by sa mohla trošku rozhýbať.

Vážený Kamilik1,
napíš e-mailovú adresu, na ktorú si do RTVS písal. Nech tam napíše čo najviac ľudí otázku kedy spustia Dubník s kópiou do SME a Denníka N, aby mali aspoň toľko slušnosti a niekde sa verejne vyjadrili

Bohuzial je smutny aj pristup,vedia,ze mnoho ludi caka na ten dubnik,ale keby vysvetlili situaciu a hlavne,aby ludia vedeli na com su,s cim mozu pocitat,viac ludi pisalo do rtvs,vratane mna a ani tu slusnost nemaju aby odpovedali,pre mna a urcite pre mnohych by bol dubnik vynikajuci pokrytim,konecne by som mal nieco okrem poliakov aj to nie vzdy stabilne,ten heringes v michaloviach je na hrane,ked sa zhorsi pocasie,tak uz aj zvuk vypadava,takto by mi z dubnika siel asi na vsetky dieliky,ale aj tak mi tam chyba zopar komercnych radii,no skoda,zvuk je uzasny,hlavne,ak to ma nekto doma v podobe tuneru,alebo receiveru,ci veze,to je neporovnatelne s fm

Towercom Dubník nespustí pokiaľ nepodpíše zmluvu s RTVS. Záleží od RTVS ak vypnú SV KE 702khz a ušetrené financie použijú na DAB+ tak možno začiatkom roka. Ale nakoľko majú problémy s financiami je otázne ako to bude. Povolenie ktoré ma Towercom do konca roka sa dá predĺžiť základ je, že majú skoordinovanu frekvenciu.

Ale bude Dubník DAB+ spustený do Vianoc? Ešte 19 dní zostáva..
A nedostal náhodou Towercom povolenie na Dubníku pre DAB + len do konca roka?

Ahoj J,ano mas pravdu,ale kielce chytam sem tam jedine z kuchyne,ktoru mam na severovychod odkial mi takmer stabilne ide sucha gora,ano su aj odrazove signaly,ale v tomto pripade ide ozaj o slovincov,pretoze mi dlhodobo ked som dal na slo R1 napr,alebo ekspres,tak doteraz mi na tuneri vyskoci naznak signalu,ked nieje ziaden signal tak nevyskoci znak dab na displeji,tuner onkyo t-4030,bohuzial to neviem zdvihnut ani zosik by to nevyriesil,ale s tym som ratal,len zopar staslivocov s uzansov polohou,kde napr sparuju dve kathrien anteny napr,alebo vatenky dlhe a musia mat homogenne pole,tak taki dokazu takmer pravidelne prijimat vysielace 500km vzdialene,ale to nie je ppripad bezneho fanusika dab

Na 10D sa môže objavovať signál z Kielce-Svätý kríž,aspoň u mňa často kolíše signál z Pl.Slovinci len počas inverzie.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň