Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku

https://digital.rozhlas.cz/slovenske-radiofm-v-dab…
ps: preklep v predošlej správe nie ochrannéný interval ale ochranný interval.

Prečo to nezmenili pri Rádiu Slovensko? Veď Rádio_FM má oveľa nižšiu počúvanosť.

ako sa vám javí zmena ochranného intervalu EEP na Radiu FM ?
Poznam to dobre z ostravskeho vysielaču 7D kde mi v Skalici hraje na venkovnú antenu v EEP 2-A takmer bez vypadkov napriek tomu že mi sotva ukazuje nejaku čiarku, stači len ked načital DAB+ multiplex: ČRa DAB+
čo som dlho nechapal ako je to možne keď iný multiplex sekal aj s paličkou signalu

Mám len zabudovanú teleskopickú anténu priamo na prijímači. A samozrejme vo vnútri paneláku.

Ahoj,neviem,ci mas antenu vonku,co by bolo idealne a ovela silnejsie ako vnutri,ked mas vonku nemal by si mat s dubnikomnajmensi problem a plus v presove by ti mali ist poliaci przehyba,alebo sucha gora,ci krakow,kanali 11B,11A,krakow neviwm narychlo,skus 11B przehybu a pojde ti velmipekne,tak skus aj 10b,tam idu aj sukromne polskeradia ako regionalny mux,neviem ako sa sprava dab v presove,kamarat by mi vedel presne povedat,ale viem tolko,co pamatam na dvbt polske,ze v presove na sekcove slo dvbt dokonca a dab ide ovela silnejsie ako dvbt,antenu neviem aku mas,ale ked nechces kolos,tak ti odporucam iskru vf-12log,je ziskova,lahucka kratka a lacna

V Prešove je signál slabší, než v Michalovciach, preto som spomenul navýšenie výkonu vysielača.

Co sa tyka Dubnika,u mna ide uplne v izbe bez akejkolvek anteny,teda na surovu koncovku,ked prilozimprst,tak plny signal.som z michaloviec a podla diagramu namna ani nepali plny vykon,len cca 2-3 kw,takze vykon je fajn ,samozrejme,ze mam vhodnupolohu,ktora je pri prijme najdolezitejsia,som dokonca rad,ze to ide tak,lebo keby slo este silnejsie,tak miodstavi vedlajsie kanali,co su slovinci 10D a 10B mi blika,co este neviemc je,lebo mi nechce nacitat,takze tipujem bud poliaci,alebo nemci 10B ,nechcelo sa mi verit,ale ked mi denne zacalo blikat na 8B a cital som madarske forum kocsis ferenc,kde bezne chytaju kvoty 8B,10B,11D,10D a kopu inych,dokonca chytaju sem tam francuzov grenoble,danov,belgicanov,svajciarov,tak som zasol,ale maju vybornu polohu,ako napr cesi,ktory maju vedla seba nemcov,rakusakov,poliakov,to ja bohuzial nemam a tak to beriem s nadhladoma realitou tie ich vychvalovania sa s ich ulovkami,kazdy by bol taky frajer mat ich polohu,ale podstatne je vycucat z danej polohy co najlepsi prijem,zvuk je uzasny,hlavne ked zapnem 11A poliakov a porovnam s nasim DAB+,tak ten zvuk je omnoho silnejsi,akoby detailnejsi,kto ma moznost tuneram,ci veze s dab,ten vie o com hovorim a slovinci dett,zvuk nadherny,darmo maju nizke datove toky,ale usi neklamu,maju v jdnom muxe 10D napchatych 24 stanic,same hity a pod,u nas ponuka mizerna,uz aj cesi sa snazia dat komercne radia do dab+,no od nedele saotepli a mala by byt sem tam nejaka inverzia,tak vela uspechov fanusikomdab prijmu

DAB+ prijímač mám, je spustený aj Dubník. Teda signálove podmienky by mali byť u mňa dobre, hoci by sa zišlo zvýšiť výkon vysielača...

U nás sa o DAB+akosi taktne mlčí... keď sa človek neopýta,alebo nerozvinie tému, tak je kľud... taký všeobecnÿ spoločenskÿ nezáujem... žiadne debaty, propagácia resp. údaje za a proti a pod.
V Česku a Poľsku to bolo chvíľu podobne,ale tam sa toho chytili ich verejnoprávne rozhlasy...a pomaličky to skúša aj komercia...v Poľsku od 2024 alebo 2025 bude povinnosť predávať len prijímače s rádiom,kde je aj možnosť DAB+

Technika a obchod sú dve veci. Technicky a technologicky je DAB reťazec jednoduchší a tým pádom lacnejší. ALE je to novinka a má to cenovku ako novinka; analógových vysielačov sú plne sklady a bazáre - na cenovke svieti výpredaj alebo likvidácia.

V prepocte na pokrytie uzemia asi nie. V prepocte na posluchaca urcite. Penetracia DAB prijimacov je velmi slaba. A lepsie to tak skoro nebude. Preto sa pouizvaju take barlicky, ako povinnost montovat DAB prijimace do vozidiel.

Autor
Trnavské rádio
P- nesúhlasíme. DAB je momentálne drahšie ako naše všetky FM vysielače spolu, pričom zaiahne zlomok poslucháčov s prijímačmi DAB na rozdiel od FM. Ak to zadotuje štát, nie sme proti. Komerčne to teraz nemá žiaden zmysel. .... otázka je na mieste : JE NAOZAJ DAB+ drahšie vysielanie ak FM ?

Rozvoj DAB+ na Slovensku brzdi Boris Kollar s jeho zajmom udrzat co najvacsiu pocuvanost jeho radii, najma FUN radia.

Na niektórych miestach idú aj obe a na niektorých miestach nič. Toto je na Baníckej pri nemocnici. Pri Maxe ide aj 12D Hošťálkovice a 10B Przehyba.
https://streamable.com/76kl4t

Dubník ide aj v Pribyline, no cestou po D1 sú pauzy hlavne pri Lučivnej, Poprade a pred Jánovcami. Optimálne by bolo využiť pre DAB+ vežu na Štrbskom Plese a uceliť D1. Táto kóta je taká špecifická, že je vysoko, ale nejde nikde do zahraničia.

Vďaka za informácie o pokrytí. Ak pôjdeme do Vysokých Tatier, skúsim, pokiaľ je až počuť Dubník. Keďže signál z DAB vysielača Žilina na Martinských holiach končí niekde za Štrbou, predpokladám, že za tunelom pri Mengusovciach sa naň Dubník automaticky preladí.
Ideálny by bol medzitým aj dokrývač priamo v Poprade alebo ešte lepšie vysielač na Kráľovej holi, tam však asi budú musieť byť veľké smerové obmedzenia.

Slovakia s dátovým tokom 72 Kbps.

Krásne pokrytá Kisvárda, Užhorod, Mukačevo. Čiastočne Krosno a Sanok.
No a pre tých, čo si myslíte, že má Dubník 5 kW vás vyvediem z omylu.
https://postimg.cc/XZm33DCr

Nie je problém ho zachytiť aj v Kysuckých horách,chce to len mať citlivé rádio a smerovú anténu.Na teleskop som ho ešte neskúšal.

Vysielač je kvôli svojej nadmorskej výške a takmer žiadnym terénnym prekážkam celkom dobre počuť aj v Maďarsku.
Pri ceste z Budapešti do Košíc nám nabehol zhruba od čerpacej stanice pár kilometrov pred odbočkou z diaľnice M3 na M30 v smere na Miškolc.
Je pravda, že FM vysielanie z Dubníka je počuť v Maďarsku podstatne ďalej, ale vzhľadom na výkon je DAB vysielača je to ok. Má niekto (okrem už v tomto vlákne spomínaných) skúsenosti ako ďaleko je DAB z Dubníka počuť inde na východe smerom na Sorošku, Tokaj, Gelnicu, Spiš, Vysoké Tatry, prípadne smerom na poľské a ukrajinské hranice?

Vďaka za info....je aj niekde nejaký link alebo mapa s vysielačmi a ich výkonmi?

V roku 2017 boli skoordinované 3 siete, vo všetkých boli výrazne obmedzené Krížava, Suchá hora, Kráľova hoľa (tá najviac) a Dubník. Jedna z tých troch sietí mala slabšie pkrytie na juhu stredného Slovenska. To dávalo 3 x (12 až 18) celoplošných rádií.
Lenže toto išlo do koša, pretože z SKDV vyšlo, že televíziu vo VHF nepotrebujeme a bude tam 7 x (12 až 18) = približne 105 celoplošných rádií ... prečo, načo, za čo na tak malú krajinu. A tak sa koordinuje nanovo. Momentálne s tým, že Poľsko má vo VHF funkčnú televíziu a nevie kedy ju vypne ako ju zmení na rádio. No a Ukrajina má momentálne iné starosti, ako je naša koordinácia.

vítam vás na dnešnej diskusií ohľadom Dubníka DAB som naladil to a išlo výborné ale trochu kolísal signál medzi 5-16 palíčky meste aj vo fFnticiach a u nás bolo 3-4-8,9 boli som urobil reset a vymazali staršie stanice dalo na novo zmizlo jemne,A ROCK to bola anténa rock a teraz je rádio rock som rád a neviem uložiť FM stanice na rádio som vedel a už neviem poradíte ako to ide a da s as tým niečo robiť ja som za obidve FM aj DAB je to skvelá ponuka.

Jseš vedle, jak ta jedle.
1) DAB+ je záležitosťou len malej časti sveta ( https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadc… ), zatiaľ čo FM celosvetovou.
2) Výrobcov multiplexorov a vysielačov DAB+ spočítaš na prstoch jednej ruky, zatiaľ čo všetkých výrobcov FM vysielačov vari nikto ani nepozná - sú ich desiatky, na všetkých kontinentoch (s výnimkou Antarktídy).
3) Okrem Maďarska od DAB+ už ustúpili tiež Rusko, Írsko a Fínsko (ktoré od EÚ žiada uzákoniť povinnosť inštalácie FM prijímačov do áut - paralelne s už zavedenou povinnou DAB+ výbavou).
4) Pravdepodobne nevieš o existencii viacerých - konkurenčných štandardov digitálneho rozhlasového vysielania ( https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_radio#Digita… ).
O výkone petičného práva toho zrejme tušíš neveľa.
1. Komu je petícia adresovaná? Súkromnej firme? Smiešne.
1a. Towercom nie je zákonodarným orgánom, a preto nikomu nemôže nič prikazovať ani zakazovať.
1b. Nikto nikomu (ani Tebe) nebráni skoordinovať si frekvencie, zaregistrovať a sprevádzkovať DAB+ MUX ( https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2022… ) a jeho kapacitu ponúknuť vysielateľom ( https://www.radia.sk/radia ).
2. Tvoja petícia neobsahuje všetky zákonné náležitosti, čo však s ohľadom na jej nezáväznosť je nepodstatné.
Skús si doštudovať základy TRHOVEJ EKONOMIKY, predovšetkým vzťah DOPYT - PONUKA.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň