Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Nielen RTVS, ale aj SEPIA ( https://www.sepia.sk ) a TOWERCOM ( https://towercom.sk/sk ).
Dnes sa mi podarilo nájsť nové miesto na český 12D v Poprade. Od začiatku som vedel o Maxe, už ako išli Hosťálkovice. Minule sa pridala Kvetnica po ceste na Dubinu a dnes nové parkovisko na cintoríne vo Veľkej. Ide plynule. Na hrane. No bez sekania. Podozrievam Javorový vrch, lebo minulého roku o takomto čase to tam nešlo.
Ďalej Mariánska hora. Ide Krížava, Palaska, Przehyba, Heringeš a Dubník. Inak Palaska má niekedy veľmi dobré presahy na Spiš a to netreba byť ani na kopci. Napríklad priamo v Bijacovciach.
Na Slovensku chýba hlavne pokrytie signálom DAB+, ak idete autom z Bratislavy na východ za Košice, polovicu cesty signál nemáte, na južnom ťahu okolie Žiaru nad Hronom, Zvolen, Detva, Lučenec, Tornaľa, Rožňava, Moldava nad Bodvou a severný ťah fakticky všetko od Vrútok po Prešov.
Vysiela len logá staníc, takto sa to robí do psej matere..DAB+ obrázky ČRo Radiožurnálu na 12D.
Vysiela sa napr. aj šport a počasie...
Kúsok od Prievidze nulová chybovosť, čiže už by aj Prievidza mala byť tým pádom pokrytá..Krížava ju pokrývala len sčasti.
Tentokrát Tesla Sound DAB65 prijímač.
V čase výluky Kamzíka 12C a Trenčín 12C ešte nevysielal,hrala Dunajská Streda,ako tak aj na kopci v okrese Kys.nové mesto.
DAB+ Dunajská Streda bol blud na n-tu, keď signál ide z Kamzíka... Neviem kerý "odborník" to vym myslel...
Dunajská Streda 12C je už vypnutá, technológia bola presunutá do Bojníc.
Ja som uz cez vikend zistil full signal a stale je. Tak tie Bojnice asi idu. Z inej miestnosti ako mam DAB prijimac vidim vysielac TWCM. Sokuje ma, ze ziadne info o tom.
Nikde na webe nie sú...
Tiež som spozornel pri Bojniciach.
Tiez povedali ze vysielaju z Bojnic. Mne bolo divne, ze mam plny signal v PD,ked donedavna som musel byt pri okne a chytat Krizavu. Myslel som, ze Krizavu navysili. Povedali, ze to len planuju.
Vie niekto s akym vykonom idu? Tu na stranke medzi vysielacmi ziadne info.
Teraz odznelo...
"...keď presah týchto vysielačov nie sú ani na východnom Slovensku."
Na jednom DVB-T vysielači namontovali "odborníci" naopak polarizáciu (H namiesto V) a rušili vysielače až v Taliansku...
Pokiaľ bude Boris K. (Majiteľ Fun a Vlna) v parlamente a jeho nominanti v úradoch, nebude nič, žiadne DAB+ vysielanie. ON si nepustí žiadnu konkurenciu na Slovensko....
Neviem, či je vôbec potrebné rokovať s Ukrajinou pri spustení DAB+ na Veľkej Javorine, Sitne, Ružomberok Úložisko a podobne, keď presah týchto vysielačov nie sú ani na východnom Slovensku.
Vzhľadom k tomu, v akom stave je DVB-T na Slovensku, tak vojna na Ukrajine našim "odborníkom" prišla vhod. Aspoň sa môžu vyhovárať prečo nejde spustiť plnohodnotné DAB na Slovensku. Politici z celého sveta sa prechádzajú po Kyjeve v čase vojny a my nie sme schopný sa dohodnúť s Ukrajinou o plánovaní frekvenčného pásma. Vzhľadom k tomu, že vojna tam bude trvať pravdepodobne ešte dlho, a po vojne budú riešiť úplne iné problémy ako frekvenčné pásma, tak na DAB na Slovenku zabudnime najmenej na 20 rokov.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň