Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku
Zrejme od 27.06.2023, vtedy bola nočná odstávka.
Uz chcem vidiet, ako 70 rocni ludia budu na Slovensku “lovit” digitalne frekvencie.
Ak chceme definitivne pochovat radia, ako medium, tak ich dajme do DABka… Verim, ze FMko bude este dlhe roky u nas existovat!
Ani pásmo VKV I OIRT sa u nás a v ČR (predtým ČSSR) nikdy neujalo...
"lebo v Českej republike si to sestra NOVA dovoliť nemôže, tam by ju kopli do zadku...."
Lenže v Česku na rozdiel od Slovenska, keď môžu mať niečo zadarmo, tak nevyhadzujú peniaze do kanála len preto, aby susedovi ukázali, že na to majú.
Super Diky, keď ti odpíšu,daj vedieť.Na tom linku čo si mi poslal,tak sa síce uvádza výdrž batérie pre FM a DAB+ 17 . hodín,ale zaujímala by ma reálna odskúšaná výdrž batérií.
Posledné informácie hovoria niečo o vypnutí v roku 2026, je však otázne, či sa to dodrží. Treba totiž skonštatovať, že ešte stále nemáme skoordinované frekvencie - doterajšie DAB+ je vysielané na dočasných frekvenciách....
Pozrel som aj stránku výrobcu a nenašiel som tam nič o výdrži. Zadal som otázku na stránke, uvidíme, čo mi odpovedia....
A ešte dodám k DVB-T, že máme úbohú ponuku televízií, kde viditeľne chýba Markíza, kvôli ktorej ľudia prešli na kábel a satelit. A ešte aj tam robí Markíza problémy, lebo pýta nehorázne peniaze na distribúciu. Čo je bizarné, lebo v Českej republike si to sestra NOVA dovoliť nemôže, tam by ju kopli do zadku....
No, máš pravdu,ale osobne si myslím že kým sa vypne FM pásmo,tak skôr budem potrebovať nový bazén ako to nové DAB+ rádio:)
Navyše by ma zaujímalo, akú skutočnú výdrž batérií má to rádio na ktoré si mi dal link, ináč vyzerá byť celkom kvalitné.
No keď o tom ľudia nebudú vedieť, tak asi s tým treba niečo robiť. Napríklad reklama, atraktívne rádiá, podpora štátu na kúpu DAB+ prijímača....
Pokiaľ bude ponuka taká aká je teraz, tak ani ja by som si nekúpil DAB+ rádio. V BA si našťastie viem naladiť aj rakúsky multiplex, takže mám navyše niekoľko nových staníc....
No FM sa časom definitívne vypne a namiesto FM rádiomagnetofónu SONY si k bazénu zoberieš DAB+ prijímač SONY a pustíš si ho na plné gule, nech susedia vedia že si doma....
Napríklad tento
No ja osobne si neviem predstaviť fungovanie bez klasického rádia.Stale si zoberiem vonku k bazénu môj radiomgnetofon Sony ktorý mám na baterky,a nehovoriac o tom super zvuku ktorý počuť do riadnej diaľky.Ak by neeexistovalo FM vysielanie tak si to neviem predstaviť,zoberiem si smartfon vonku? A kde su dáta,Wifi a batéria za 4. hod. v keli,no tak to nie, Ďakujem, neprosím.Ešte také DAB+ ako z núdze cnosť,by som bral,ale internetové radio len ako úplne posledná núdzová možnosť.
Dabko je na Slovensku zbytocne. Ak by sa spustilo, dopadlo by to tak isto, ako ked telky presli na DVBT, ostalo pri antene 10% populacie. Vacsina beznych ludi ani nevie co to je. Je to uplne zbytocne riesit. Treba sa pozerat po novaich technologiach.
Je to dobra prilezitost pre niektore internetove radia, dostat sa medzi ludi a takisto...terajsi velki hraci tam mozu pustit svoje dalsie streamy ... npr.FUN Czechoslovakia,FUN 80s a td...alebo Oldies radia si rozdelit zvlast na radio 60,70 ci 80 atd...
Maďarský indián s tým nemá nič spoločné, ale lobbing Expresu a Fun, ktorí bránia pustiť ďalších hráčov na trh aby si ochránili svoje zisky.....
Pokiaľ tam bude ten maďarský indián nem bude nič napredovať...
Chlapi, ved to je logicke, ze ked chodite na server radia.sk tak asi mate radi pocuvanie radia.
Ale fakty hovoria jasne, radio je na zostupe. Tak ako konske povozy na zaciatku 20. storocia, tak ako plynove lampy, tak ako pevne linky, tak ako...
Je to tym, ze rovnaky druh informacie (a je jedno ci hudby alebo hovoreneho slova) sa k nam dostane inym, casto lepsim sposobom. Spravy si mozem vypocut i v 9:42 a nemusim cakat do 10:00, v tom je nelinearita skvela. Na hudobnych sluzbach si pustim veci ktore mam rad alebo naopak veci ktore nehra ziadne radio pretoze su prilis minoritne.
Tym nehovorim ze rozhlas ako taky zanikne, ale musi sa prisposobit novym formam. Ale je koniec megawattovym vysielacom na kopcoch. Top je historia. Mozno krasna historia, ale stale historia.
Súhlas. Ja patrím tiež k staršej generácii, som zvyknutý počúvať večer rádio a dávam mu prednosť pred pozeraním reklám v TV. A to bývam na hraniciach s CZ, kde mám možnosť pozerať všetky české programy cez anténu bezplatne
Prajem všetkým pekný letný večer
Nepísal som, že rádio už nepriťahuje ľudí. Ale rádio už nepočúvajú také masy ľudí ako kedysi a tí čo ho počúvajú ho majú zapnuté väčšinou ako hudobnú kulisu. Medzi mladými v mojom okolí nepočúva rádio skoro nikto a keď si niekto niečo pustí, tak sú to väčšinou podcasty.
Netvrdím ani to, že Slovensko je nejakou čiernou dierou, kde nič nefunguje, ale keď sa porovnáme so susedným Českom, tak sme dosť pozadu. A to sa netýka len DABu, ale aj neplateného DVB-T. A namiesto plánov rozširovania pokrytia digitálnym rozhlasom nám technici RTVS a Towercomu básnia o nejakých výhodách v podobe slide show.
Chvalabohu napriek skeptikom a neprajníkom a neskutočne pomalým rozhodnutiam kompetentných štátnych úradníkov DAB+ vysielanie na Slovensku napreduje. Kto má problém so súčasnou úrovňou signálu odporúčam jednoduchú vec - externá anténa
Prajem všetkým pekný deň
No ak by sa čírou náhodou zaplnila kapacita všetkých multiplexov, môže vzniknúť projekt satelitného a online rádia. V Amerike funguje pod názvom SiriusXM a majú tam 150 rôznych rádií...
Napríklad:
- Elvis Radio - Elvis Presley celý deň
- The Beatles Channel - Beatles celý deň
- 32 rockových rádií
- 13 Hip Hop R&B rádií
- 11 Country rádií
- 8 jazzových rádií
a mnoho ďalších
Bežne je v multiplexe 12 rádií, v Londýne som videl multiplex ktorý obsahoval 16 rádií ale aj 22 rádií...
Ak budeme mať dva celoplošné multiplexy a dva multiregionálne, myslíš si na Slovensku vznikne od 48 až do 88 rádií?
Prevádzkovať rádio zasa nie je až také jednoduché. Rádio musíš z niečoho financovať (reklama, dary, vlastná peňaženka), treba platiť poplatky prevádzkovateľovi multiplexu, SOZE, pokiaľ je to samohrajka (áno, budú aj také rádiá) tak tam ľudí nepotrebuješ, ak chceš moderované vysielanie, potrebuješ zamestnať aj nejakých ľudí (nikto tam nepôjde za minimálnu mzdu). Reklamný trh sa nejako extrémne nafukovať nebude, väčšina peňazí pôjde do Expres Group, Fun Group, možno vzniknú ešte 2 ďalšie nové kvalitné celoplošné rádiá, budú tu fungovať 3 kresťanské rádiá, niekoľko špecializovaných - lounge, jazz, talk/news, country, indies....
A keď sa zaplní kapacita aj v DAB+, čo bude potom ? ! ?
Mladi ludia su na mobile a ak dospeju a budu mat rodiny, nebudu mat na pocuvanie radia cas. mimo nejaku cestu, preto autoradio tiez chapem.
to su fakty, rovnako ako noviny budu za 20 rokov uplne mrtve (umrie im dochodcovska cast citatelov), to iste caka radio, mimo mozno prave verejnopravne media, kde sa "zaplati" i narocnejsi obsah. milion samohrajok neobstoji, s rozsirenim flatrate internetu v mobile za rozumny peniaz nie je jediny dovod kupovat radio (ako jednoucelovy pristroj).
bol som obrovsky fanusik radii, dxingu a podobne. ale fakt je, ze vas, ktori sedite u radia hodiny je minimum.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň