Diskusia k téme DAB/DAB+ na Slovensku

Pýtal som sa TU SR ako to vidí okolo DAB a došla mi táto odpoveď:
Dobrý deň,
už zákonom zrušený Telekomunikačný úrad SR (TÚ SR), ktorý je predchodca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb sa pokúsil medzinárodne skoordinovať potrebné frekvencie. Vzhľadom na zamietavé stanovisko maďarskej administrácie sa s DAB na Slovensku nemohlo začať. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb v súčasnosti pripravuje požiadavky na novú medzinárodnú koordináciu.
Iná situácia je s DRM+, kde TÚ SR už pred niekoľkými rokmi povolil komerčnú prevádzku.
S pozdravom
Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca

jasne, len cas ukaze kam sa pohneme
k tym nevymenovanym technologiam, nebude to aj tym, ze telco operatori su nadnarodne spolocnosti, ktore si to proste niekde testuju a k nam to uz pride ako hotova vec?

Áno s tohto pohľadu máš pravdu ale do kedy tu bude fungovať systém prikáž a rob tak to za nejaký čas bude katastrofa. Je to tak, chýba tu iniciatíva sa rozvíjať ale len zarábať na technológii ktorá tu je a tam zotrvať čo najdlhšie. Dávnejšie to fungovalo naopak, nová technológia sa tu objavovala častejšie ale posledné roky zaspávame a to sa netýka len DABu ale všeobecne tel. služieb. Písal by som aj príklad či porovnanie ale škoda písať lebo aj tak toto nemám(e) v rukách :) Necháme sa prekvapiť.

ako po masle, si ma rozosmial. ked cesi v 2005 uz mali ostru prevadzku DVB-T, u nas sa iba zacinalo s pilotnym vysielanim. s DAB to bude narovnako. avsak na rozdiel od DVB-T, kde prislo od EU nariadenie prejst na digitalne vysielanie, u DAB nic take europsky uradnici este neprikazali. budeme este radi, ak towercom spusti z kamzika aspon pilotne DAB vysielanie.

Nemôžem súhlasiť s takým tvrdením lebo v Nemecku v DABe chytám cez 20 staníc, vo Švajčiarsku (Zurich) cez 25 a na koniec Čechách je to cez 11 staníc. Ale ako som pozeral na Taliansko tak pokrytie DAB je to tam bieda. PS: ale stále lepšie ako tu na Slovensku. Štve ma ako sa tu riešia projekty čo sa týka rozvoja telekomunikačných služieb :( DAB tu mal fungovať od roku 2004 a stále sa len odkladá štart. Zaujímavé je len to že štart DVB-T išlo ako po masle!

Ono celková situácia okolo DAB v EU je divná. Žijem v Ríme, DAB/DAB+ funguje, ale žiadna reklama, žiadne info, len čo niekto z fanúšikov napíše niečo na internet. Na strane druhej, načo kupovať DAB rádio, keď na VKV je väčší výber.

Ano vypli ale maju nabehnut na ostri start.Wien uz mal v marci ale podla vsetkeho k vyrociu ORF co je asi myslim v septembri tohto roku

v Rakúsku DAB testovali a vypli pre nezáujem

Môžeme teda definitívne povedať že Slovensko zaspalo. Kým spalo v čase, kým sa nevedelo že aký systém bude ten správny, bol totiž v hre systém DRM, bolo v poriadku že sa do toho nehrnieme. Teraz však ide o dosť vážnu vec že sme nezachytili aktuálne trendy v šírení rozhlasového signálu

Podla informaci tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Countries_using_DAB/… vo vsetkcyh okolitych krajinach DAB/DAB+ bud bezi alebo boli/prebiehaju testy. Pritom tie informacie nie su uplne aktualine, minimalne o situacii v CR. Jedine pri Slovensku je uvedene, kde nic tu nic.

Ja som pripravený
Receiver Yamaha RX V-500D a na streche antena Emme Esse 15RB3s predzosilovačom 174-240 MHz od Terozu
žiaľ zatiaľ len sporadicky z Nemeckého Bavorska 11D a 12 D
Uz čakam len na spustenie z Viedne alebo Zlin Vizovice
Na Slovač som veľmi veľmi skeptický

Nerád by som sa dožil toho, že vo všetkých krajinách v okolí už DAB/DAB+ bude a u nás sa naďalej bude frčať len v analógu

Česi už začali testovať DVB+ ! Pozri www.parabola.cz

bratu si uvedom, ze kym bude u nas DAB, tak tymi starsimi ludmi budeme uz my :-)

Dakujem ti za info.Myslim si ze radia to budu mat tazsie s tou reklamou a najmä starsi ludia tomu asi nebudu chapat.Uvidime

Ahoj, no pravdu povediac som si žiaden bilbord na reklamu na rádio nevšimol ale ak také niečo majú tak je jasné že tam nebude 94.8 fm ale 5C či 12A alebo podobne, vzhľadom na to že sa jedná o DAB mux kde vysiela viac rádio staníc. V praxi vo Švajčiarsku na 12C čo je frekvencia 227,36 MHz – vysiela 12 rádio staníc. Tak je možné že čisto hypoteticky si R-Expres spraví reklamu a bude tam že vysielame v DAB v Muxe 10A.

Vies mi povedat ako vyzera taka reklma na bilboarde v zahranici,kde je dab vysielanie?U nas sa pise naladte si nas na 94.8 fm.U nich sa ako uvadza frekvencia?

No podotýkam že je to super príjem a ja ho osobne využívam v ČR, Nemecku a aj vo Švajčiarsku. Určite je to lepšie ako FM pásmo čo je aj tak zašumené ako hrom. Kvalita zvuku je parádna nehovoriac o výbere rádio staníc v danom DAB muxe. Používam autorádio PIONEER DEH-X6500DAB. Už len čakám kedy konečne sa to spustí aj tu u nás na Slovensku lebo aj tu je to potrebné ako soľ.

Njn, ale tak napr. na českých cestách, tam to pokrytie je už celkom slušné. Alebo v okolí Budapešti napr..

A čo by na tých cestách s ním robili? Pozerali sa na ten prijímač? Počúvať zatiaľ na ňom nie je čo

PIONEER DEH-X8500DAB
PIONEER DEH-X6500DAB
KENWOOD KDC-BT73DAB
KENWOOD KDC-DAB43U
KENWOOD KDC-DAB4557U

Využíva ho niekto z vás na cestách ?

Dnes začali testovať http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=14&t=5839&s…

asi najdostupnejšie zariadenie na príjem dab/dab+ http://dx.com/p/rtl2832u-r820t-mini-dvb-t-dab-fm-u…

Ani v ČR sa nespí možno len tak pre informáciu, začína sa prideľovať III pásmo a ako to bude vyzerať? Dozviete sa na: http://www.digizone.cz/clanky/aspekty-a-uskali-zav…
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň