Diskusia k téme DVB-T na Slovensku

Súd jasne rozhodol ,že zatial sa ešte žiadne anal. vypínať nemusia.To si nevymyslel Towercom.

Až by Towercom zdržoval digitalizaciu, tak by v prvom rade išiel sám proti sebe.On NEmôže nariadiť vypínanie anal. frekvencií.Má žiadať o nejakú frekvenciu ktorá je obsadená -alebo ako?Nemyslím si že ked dôjde vyp. analogu na budúci rok ,tak bude Towewrcom s toho nadšený že bude mať min. času na spustenie dvoch celoplošných muxov.

Neviem, že či to tu už bolo, ale o DVB-T u nás je info na TXT-e STV, str. 105 až 108, včetne prehľadu vysielačov...

Aha Prepáč, už si spomínam. No tak to mala Markíza spustiť, alebo vrátiť v prospech DVB-T. Tá Markíza v okolí Bardejova až taká slávna nie je, ako si pred chvíľou napísal.

Ako mi môžete napísať, že Towercom nič nezdržuje. Prečo sa ďalej nežiada o potrebné vysielače pre 1. slovenský DVB-T multiplex Bralová skala alebo Suchá hora, Spišská Stará Ves, Vrch Baňa, Grúň, niečo v okolí Moldavy nad Bodvou, Slovenského Nového Mesta? Za to môžu tiež televízie. Tvárite sa ako keby bol Towercom svätý. Toto je prechod na DVB-T keď sa miesto Suchej hory spustí Laskomer a Miesto Dubníka Makovica a ešte mi povedzte, že Towercom za to nemôže.

TV Markíza nemala 14. rokov pridelený 54. kanál Bardejov - Magura, lebo do roku 2003 bol blokovaný, lebo ho využívala Armáda SR a až v roku 2004 bol uvoľnený pre TV Markízu. A už to ani nespúšťali, lebo sa blížilo DVB-T a v Bardejove v meste majú vykrývač na 35. kanáli a ostatné okolie Bardejova prijíma Dubník na 59. kanáli.

Towercom nemá absolutne možnosťa ovplyvnovať urýchlovanie digitalizácie a ani najmenší dôvod spomalovať.Za to že je to ako je to .môžu štátny úradníci (štátom schválený prechod na digi. vysielanie),ktorý sú nekompetentný, neodborný a neschopný robiť rázne rozhodnutia.A ešte televízie- hlavne súkromné, ktoré nemusia a nechcú vypínať analog,Veď na čo by si púštali do éteru ďalšiu konkurenciu?Telek. úrad je "technický" úrad, on nemôže dávať povolenia len tak na frekvencie ked nie sú volné ( treba brať do úvahy aj niekolko stoviek vykrývačov).Tel. úrad nemá výkonnú moc meniť zákony- legislatívu,čo sa týka prechodu na digitalizáciu.Urýchlením digitalizácie by Towercom len a len získal, a nie stratil.

Towercom zdržuje. Vypínanie analógu je zas iná vec. RVR mala už dávno Markíze odobrať C 54, Stebnícka Magura, 100,00 kW H, keď ju nebola schopná za 14 rokov rozvysielať.

Towercom nezdrzuje, pretože televízie sa odvolali proti odnatiu analogovych frekvencii na sude, a sud im vyhovel

Až takú masívnu kampaň by som nerobil. DVB-T kampaň, ktorá existuje je oničom a kto chce nech sa sám informuje a internete a podobne. Starší ľudia majú vnukov a iných rodinných príslušníkov aby im to urobili. Kampaňou ten, ktorý nemá potuchy a DVB-T nezíska nič. Ten, ktorý sa o DVB-T zaujíma, hľadá informácie inde ako v kampani. Celá kampaň sú zbytočne vyhodené peniaze a už som im to písal e-mailom aj do Digimedii. Towercom úmyselne zdržuje prechod na DVB-T. Prečo nežiada telekomunikačný úrad o ďalšie povolenia?

A ja by som na to išiel takto: prechodný mux rozšíriť, ak sa ešte dá aj do ďalších lokalít, kde je najväčší problém so signálom. Spraviť masívnu kampaň, aby tí, ktorí doteraz frčia na analógu prešli na digitál. Následne po 6 - 12 mesiacoch od začatia kampane vypnúť analógové vysielanie staníc v DVB-T (STV1, STV2, Markíza a Joj) - naraz na celom území alebo postupne od západu na východ v priebehu 3 - 6 mesiacov. Na uvoľnených frekvenciách okamžite spustiť ďalšie multiplexy, čím sa rozšíri ponuka programov. Problémové môžu byť kanály blokované najmä zo zahraničia, čo by spúšťanie nových multiplexov mohlo v niektorých lokalitách pribrzdiť. Na druhej strane, v porovnaní so súčasným analógovým stavom diváci o nič neprídu, len si budú v niektorých oblastiach musieť dlhšie počkať na rozšírenie ponuky staníc. Ale i to sa dá riešiť dočasnými kanálmi a pomocou nízkeho výkonu.

Ale zoberte si, že pre určite časti budú jednofrekvenčné siete takže už mohli napr spomínaný BJ vysielač Stavebnícka magura
CH 62 teraz vysiela s výkonom 8,5kW a pritom môže vysielať s konečným výkonom 50kW, plus Stropkov CH 62 tiež 50kW
a doteraz ho nespustili pritom mohli
CH 54 taktiež mohli a nespustili
a je to tak aj v ostatných lokalitách, snáď nespustili výkony naplno ,a aj ďalšie CH pretože budú meniť anténne systémy vysielačov z H polarizácie na V polarizáciu inak to neviem pochopiť

Ja by som na to takto nešiel. Najprv by som začal vypínať vykrývače, ktoré by rušili DVB-T. Tým pádom by mohlo ísť CH 24 a CH 55, z Královej hole. Daľej Stebnícka magura CH 54, tu netreba vypínať nič. Najprv treba rozmýšľať, čo sa dá spustiť aj bez vypínania a až tak, čo sa musí pre spustenie vypnúť. Ale Towercom v tomto smere prehlad nemá. Nechápem načo má Svit vykrývač a to dokonca ešte vo Vyšných Hágoch, keď celý Svit chytá kvalitný analóg, DVB-T, a FM signál z Kotníka.

mozno netreba hladat frekvencie nad 60, ale stacilo by, keby podobne ako v CR stv poskytla svoj druhy kanal na digitalizaciu. lebo je fakt jak u debilov. stv ma 3 kanaly a nema co na nich dat. potom tam ide 30 rocny vtipnejsi vyhrava, telenmovely, a v piatok 20:00 hit storocia z 2007... naco maju 3 kanaly??? preco nemozu poskytnut druhy kanal na digitalizaciu? ale radsej tam cely den davaju zivu panoramu. spravy o 21:30 presunuli, takze okrem kluboveho filmu tam NEJDE NIC...

Ja mám už dosť, keď čítam na nete tie duchaplné psychologické články typu:
* Trojka v prvom multiplexe nie je, vo verejnoprávnom bude. Prvý multiplex je v kompresnom štandarde MPEG-2 a preto v ňom môže byť maximálne päť televíznych staníc. T… však už spustil aj verejnoprávny multiplex, v ktorom sú všetky tri kanály STV.
-> No keď je toto normálne, veď to nemá logiku - Trojka v prvom multiplexe nie je - Prvý multiplex je v kompresnom štandarde MPEG-2 a preto v ňom môže byť maximálne päť televíznych staníc <- veď to nie je normálne, kto to kedy videl, choré, choré: STV 3 už nie je v Mux 1, lebo v ňom môže byť len 5 staníc, preto STV 3 vyhodili a zostali tam len 4 stanice. No keď toto je normálne. Veď to je choré!!!!!!!!!!! My tu asi na tom Slovensku nie sme normálni!
* * Práve v ňom (Mux ver.) môžu diváci v dosahu televízneho vysielača Rožňava, kanál 54, sledovať všetky tri programy Slovenskej televízie.
-> To sa teraz akože všetci máme presťahovať do dosahu vysielača Rožňava, aby sme mohli sledovať STV 3. Choré, choré… Jeden vysielač na Slovensku šíri STV 3, no keď toto je normálne a Mux 1 má voľné miesto pre jeden kanál - to môže byť len na Slovensku - taký primitivizmus a debilizmus (ja to inak ani neviem nazvať). Šak nech tam dajú buď Joj Plus, Doma, TA3, Music Box <- nech požiada o digi licenciu. No načo tam je ešte voľné miesto pre jeden kanál.
Alebo toto:
* * * Na úkor Markízy z neho vypadli STV 3 a Joj Plus a v súčasnej ponuke sú: Jednotka, Dvojka, TV Joj a TV Markíza.
-> Načo vypadli po zaradení jednej stanice až dve stanice. No keď toto je normálne!!! Keď chcete pozerať STV 3 presťahovať sa do Rožňavy a keď chcete mať doma Doma a Joj Plus presťahovať do Námestova. Kto to kedy videl.... aby sme sa sťahovali.
Už dávno mali byť spustené Mux 2 alebo Mux verejnoprávny aspoň na týchto vysielačoch:
44. kanál * Košice - Bankov
44. kanál * Prešov - Šibená hora
54. kanál * Bardejov - Magura
55. kanál * Poprad - Kráľova hoľa
56. kanál * Bratislava - Kamzík
59. kanál * Banská Bystrica - Laskomer
59. kanál * Zvolen - Malá Stráž (aspoň so zníženými výkonmi)
a ešte je plno voľných analógov niektoré aj nevyužívané Televíziou Joj a aj po TV Music Channel:
21. kanál * Dubovica
26. kanál * Krompachy
27. kanál * Gelnica
28. kanál * Dubovica
29. kanál * Hriňová
32. kanál * Šaľa
33. kanál * Nižná nad Oravou
34. kanál * Kurimka
37. kanál * Hnúšťa
40. kanál * Žilina
43. kanál * Dlhé Pole
43. kanál * Pruské
44. kanál * Brezno
44. kanál * Čierny Balog
45. kanál * Giraltovce
45. kanál * Levoča
45. kanál * Medzilaborce
45. kanál * Ružomberok
45. kanál * Turčianske Teplice
45. kanál * Zázrivá
46. kanál * Poltár
46. kanál * Trenčín
48. kanál * Hanušovce nad Topľou
48. kanál * Lysá pod Makytou
48. kanál * Partizánske
48. kanál * Svidník
52. kanál * Krompachy
55. kanál * Prešov
56. kanál * Detva
57. kanál * Stará Ľubovňa
59. kanál * Levice
59. kanál * Prievidza
- takto mohla vyzerať dočasná - prechodná sieť DVB-T Mux 2 alebo Mux ver. a nehovoriac o tom množstve kanálov nad 60, kde to môžu spúšťať. Keď vedeli, že ešte dlho pôjde analóg, mali zostaviť tri siete Mux 1, 2, ver. Z kanálov nad 60. a nie z analógových, na ktoré teraz môžu čumieť ako sú v zoznamoch. Kto to kedy videl... To nemá obdoby.
Zhrnutie:
Proste tu čítame vždy a vždy len o nejakom pokrytí DVB-T Mux 1 viac ako 93 % obyvateľstva so 4 programami alá stav analóg. O jednej Rožňave s Mux ver. a o jednom Námestove s Mux 2. To je počin! Gratulujeme!!! Šak toto všetko je na zošalenie. To nespustia nai o 100 rokov. DVB-T - [Dlhé Vymýšľanie Brutálne-Totálne] or [Dlhá Výstavba Brutálne-Totálne]
P. S.: A názov tejto diskusie by mali zmeniť na:
DVB-T na Slovensku do konca sveta čo si myslíte. Už nič!

Odkedy tam islo o miesto na stoziare? Nieco som prehliadol, alebo je to novinka? Doteraz boli ine argumenty. Napr., ze so SH sa na DVB-T neratalo a pod. Miesto tam bude, ved pojde dole komplet analog predsa, skor chyba vôľa to tam dat. Ked nahodia Bralovu, pre HA a PD to bude stacit. Zvolensku kotlinu a Horehronie maju vykryte z mesta, Turiec ide z Krizavy, Ziar a Detva + Krupina zo Sitna, Brezno a vrch z Kralovej... Nemaju co riesit. A spustat 50 kW twister medvedom fakt netreba.
Radsej nech daju primestske vysielace po 5 kW, ako take megality. Naco su aj Cechom tie 100 kW opachy s 5 - 6 nasobnym prekrytim lokalit?!

Keď na televíznom stredisku Banská Bystrica - Suchá hora nie je miesto pre anténový systém DVB-T úplne hore na stožiari, mohli to riešiť aspoň provizórne a umiestniť anténový systém DVB-T na retranslačnú kabínu alebo v spodnej časti stožiara vo výške cca 50 m. Aby aspoň Prievidza a Handlová mali signál DVB-T.

Ako to vyzerá s DVB-T v Moldave nad Bodvou ?

v prievidzi u mna na sito ide k37 slabe zrno, k54 kvalita aj sila 30% t.j. nenaladilo, suhlasim, keby tam bolo 100kW tak sme v pohode

Ja som Radhošť chytil najvýchodnejšie na Branisku, pri kaplnke Chvalabohu.

Tak Lysá k37 ČT1 300kW se nedivím :-) Je to vysoko. Ale teď se to možná zhoršilo, původní antény měly kruhový diagram, teď je směr na Slovensko utlomený o 10dB, i na analogu k37!
Radhošť nemá VKV omezení do žádného směru, má kruhové vyzařování. Pokud to s něčím místním nekoliduje, tak se těch 7-10kW klidně probije.

A rádia vo VKV z Radhošťu idú až na východe (Poprad, Prešov, Vranov, niektorí to chytili aj ďalej)... Lysá hora a Radhošť majú ďaleké dosahy, pritom ERP je na Radhošti len 7,25 kW a 10 kW a určite majú aj nejaké obmedzenia na SK. V nejakej diskusii som čítal, že Lysú horu TV zachytili až niekde za Piešťanami a aj na Poddunajskej nížine.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň