menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
Licenčná rada povedie aj budúci rok skupinu pre boj proti dezinformáciám

Licenčná rada povedie aj budúci rok skupinu pre boj proti dezinformáciám

| Rada pre mediálne služby , Tlačová správa
Rada pre mediálne služby bude už štvrtý rok po sebe viesť skupinu pre boj proti dezinformáciám európskych mediálnych regulátorov.

Vedenie Európskej skupiny regulátorov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA), poradného orgánu Európskej komisie pre oblasť mediálnej regulácie, potvrdilo vedúce postavenie slovenskej Rady pre mediálne služby v riešení problematiky boja proti dezinformáciám. Na decembrovom plenárnom zasadnutí ERGA rozhodla, že slovenský regulátor bude aj v roku 2023 viesť pracovnú skupinu zameranú na systémové nástroje proti šíreniu dezinformácií a na posilňovanie demokracie v digitálnom prostredí. Pozíciu zastáva od roku 2019. „Vnímam ako ocenenie kvality našej doterajšej práce, že nám naši európski partneri dali už štvrtý rok po sebe dôveru viesť aktivity súvisiace s tak mimoriadne spoločensky naliehavou témou. Od Rady sa predovšetkým očakáva, že bude podporou Komisie pri monitorovacích činnostiach súvisiacich s uplatňovaním Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Okrem toho bude naša medzinárodná pracovná skupina sledovať aj záležitosti súvisiace s prijatím nariadenia o transparentnosti a cielení politickej reklamy, ktorý by mala Európska únia schvaľovať budúci rok,“ zhodnotil Stanislav Matějka, vedúci analytického odboru Kancelárie Rady pre mediálne služby a expert Rady na európske záležitosti, ktorý bude skupinu osobne viesť.

Kancelária Rady bude mať svoje zastúpenie aj v ďalších dvoch pracovných skupinách ERGA, ktorých pracovnú náplň na nasledujúci rok určilo minulotýždňové plenárne zasadnutie. Umožňujú jej to nové kompetencie Rady pre mediálne služby, ktoré získala s nadobudnutím účinnosti zákona o mediálnych službách, a z nej vyplývajúce personálne posilnenie Kancelárie Rady. Angažovať sa bude v podskupine pre implementáciu a presadzovanie európskeho rámca pre audiovizuálne mediálne služby s osobitným zameraním na smernicu o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS), cezhraničné otázky a súvisiace postupy vrátane Memoranda o porozumení ERGA, ktorú bude po novom viesť nemecký národný regulátor. Zastúpenie bude mať v pracovnej skupine, ktorej hlavnou úlohou je sledovať legislatívnu diskusiu týkajúcu sa regulačných opatrení Európskej únie pre médiá a prispievať k nej s osobitným dôrazom na Akt o slobode európskych médií (EMFA), ktorú vedie francúzsky regulátor. Rovnako tak sa bude Kancelária Rady angažovať aj v činnosti akčnej skupiny zameranej na oblasť mediálnej gramotnosti a akčnej skupiny, ktorej agendou budú vnútorné riadenie, postupy a komunikačné potreby ERGA.

Účastníci plenárneho zasadnutia zhodnotili rok 2022 ako veľmi intenzívny a náročný a očakávajú, že nasledujúci rok bude pre mediálne služby a vnútroštátne regulačné orgány zásadný. Zdôraznili významnú úlohu ERGA v tomto období a vyzdvihli dôležitosť Európskej rady pre mediálne služby, ktorej vznik sa očakáva v kontexte spomenutého Aktu o slobode európskych médií. Rokovania o jeho konečnom znení by mali prebehnúť práve v roku 2023, keď zároveň do platnosti vstúpi zákon o digitálnych službách (DSA) a začne sa uplatňovať smernica o AVSM transponovaná vo všetkých členských štátoch. Rámcovať ho budú tiež prebiehajúce rokovania týkajúce sa návrhu na-riadenia o transparentnosti a cielení politickej reklamy, ako aj implementácia posilneného Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií. Účastníci plenárneho zasadnutia voľbou rozhodli, že nasledujúci rok ERGA povedie predseda talianskeho národného regulačného orgánu AGCOM Giacomo Lasorella: Európska komisia začala bezprecedentnú revíziu legislatívy s cieľom čeliť výzve digitálnej transformácie v mediálnom prostredí. Účinné uplatňovanie novoprijatých nástrojov a rýchle prijatie navrhovaných právnych predpisov si vyžadujú spoluprácu medzi vnútroštátnymi regulátormi v rámci ERGA, aby sa dosiahli spoločné riešenia v skutočne európskom duchu.“

Súvisiace články

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 18.3.2024
1.
20,51%   + 5,92%
2.
20,12%   - 2,76%
3.
12,14%   + 4,85%
4.
8,91%   - 0,85%
5.
8,12%   + 1,59%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 18.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
11. týždeň 2024 11.03.2024 - 17.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Robin Schulz, rita Ora & tiago Pzk
I'll Be There
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over