menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie vo výberovom konaní Jeseň 2021

Verejné vypočutie žiadateľov o voľné FM frekvencie vo výberovom konaní Jeseň 2021

| RVR
Rada pre vysielanie a retransmisiu 23.11.2021 vypočula žiadateľov o 45 voľných rozhlasových frekvencií vo výberovom konaní Jeseň 2021.

O frekvencie žiadali dvanásti uchádzači, medzi nimi sa objavil aj jeden nový projekt, a naopak, dvaja súčasní vysielatelia sa do obhajoby svojich frekvencií neprihlásili. Podrobný zoznam jednotlivých frekvencií aj so záujemcami si môžete pozrieť v samostatnom článku.

Vypočutie prebiehalo online a bolo prenášané naživo aj na YouTube kanáli Rady. Prenos ste mohli sledovať priamo tu, rovnako si stále môžete pozrieť aj záznam celého vypočutia:

Približný harmonogram vypočutí jednotlivých žiadateľov

09:30 - Marek Petráš, Košice - Rádio Košice, Detské rádio
10:00 - Dr. FM, s.r.o., Bratislava - Dobré radio
10:20 - FM media s.r.o., Bratislava - Rádio Goldies
10:40 - SITY MEDIA s.r.o., Bratislava - Rádio SiTy
11:00 - Best FM Media spol. s r.o., Bratislava - Rádio Best FM
11:20 - Rádio Mária Slovensko s.r.o., Bratislava - Rádio Mária Slovensko
11:40 - Radio ON s.r.o., Bratislava - Rádio The End
12:00 - SUB FM s.r.o., Bratislava - SUB FM
12:20 - Trnavská produkčná s.r.o., Piešťany - Trnavské rádio
12:40 - BB FM s.r.o., Banská Bystrica - BB FM rádio
13:00 - JF Property group s.r.o., Prešov - frekvencie po SKY Rádiu
13:20 - D.EXPRES, k. s., Bratislava - Europa 2

Rádio Košice

Známy dlhoročný rozhlasák Marek Petráš z Rádia Košice žiadal pre toto rádio o jednu frekvenciu v Starej Ľubovni. Dôvodom je biele miesto na mape, pretože frekvencia z Lysej nepokrýva túto časť územia severovýchodného Slovenska, kde len nedávno spustili novú frekvenciu.

Detské rádio

Marek Petráš zároveň hneď aj prešiel na prezentáciu svojho nového projektu - Detské rádio - pre ktoré žiadal licenciu s niekoľkými frekvenciami naprieč Slovenskom. V prezentácii zdôraznil, že v rozhlasovom éteri je veľa rôznych formátov a žánrov, no doteraz sa úplne zabudlo na tých najmenších. Petráš preto vymyslel rádio, ktoré by malo zaujať škôlkárov a deti na prvom stupni základných škôl, no zároveň má byť aj partnerom pedagógov a rodičov. Vo vysielaní by sa mali objaviť rôzne rubriky, ktoré zrozumiteľne zodpovedajú na časté otázky malých zvedavcov, ktorí spoznávajú svet a zaujíma ich všetko nové. Program zároveň bude časovo prispôsobený režimu dňa jednotlivých vekových skupín. Dopoludňajší program je plánovaný pre škôlkárov a popoludní zasa pre deti v školských kluboch. Žiadateľ sa prezentoval aj efektným a milým videom, v ktorom projekt podporili známe osobnosti, medzi inými hudobníci Miro Jaroš a Marian Čekovský. Detské rádio chce vstúpiť do éteru na štyroch frekvenciách - v Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline.

Dobré rádio

Dobré rádio len nedávno vstúpilo do rozhlasového éteru svojou prvou frekvenciou v Nitre. No pridelených má omnoho viacej frekvencií, vo viacerých väčších či menších mestách na Slovensku. Majiteľ rádia Róbert Sedlák ich sľúbil postupne rozvysielať, no pred radu predstúpil so žiadosťou o ďalšie dve frekvencie - v Prešove a Košiciach. Podľa jeho slov sú to dôležité frekvencie na to, aby jeho projekt mohol dobre fungovať. Momentálne vysiela len hudbu. Správy by mali pribudnúť od začiatku decembra, ranná show od nového roka a ďalšie rubriky od mája 2022. Dobré rádio je obsahovo naviazané na webový portál Dobré noviny a teda podobne ako web, aj rozhlasová stanica chce prinášať pozitívne správy. Touto víziou sa prezentuje aj navonok, čo vzbudilo otázku u radného Ivana Bindasa. Jemu sa totiž zdá, že v éteri by tým pádom chýbali správy, ktoré nie sú pozitívne, no sú pre ľudí dôležité a vyhľadávajú ich. Róbert Sedlák odpovedal, že vyváženosť správ nie je o tom, prinášať pozitívne a zároveň aj negatívne názory. Vyváženosť správ je o pluralite názorov. Preto si nemyslí, že by Dobré rádio vo svojom vysielaní porušovalo platné zákony. Róbert Sedlák vyzdvihol, že po takomto type správ je veľký záujem a spomenul vysokú čítanosť sesterského webu Dobrenoviny.sk. IAB-Monitor ukazuje návštevnosť tohto webu bežne približne medzi 50 - 70 tisíc reálnych užívateľov, čo ho v rebríčku reálne radí niekde okolo 30-35 miesta.

Rádio Goldies

Pomerne ešte stále nový vysielateľ Rádio Goldies žiadal o bratislavskú dvojičku frekvencií, ktoré momentálne využíva rádio The End a tiež o ďalšiu dvojičku v Košiciach a Prešove. Zástupca rádia Ivan Lehotský, syn Rastislava T. Lehotského, vo svojej rozpačitej prezentácii nedokázal úplne jednoznačne odpovedať na niektoré otázky radných. Novými frekvenciami, o ktoré teraz žiada, chce klasicky rozšíriť pokrytie v mestách, v ktorých projekt Goldies doteraz nemá pridelené frekvencie.

Sity Rádio

Pred radných predstúpil nový investor Oldřich Netušil, ktorý nedávno vstúpil do Rádia Sity. Z toho istého priestoru, v ktorom pred ním sedel Ivan Lehotský, predstavil svoju víziu, ako ďalej plánuje naložiť s touto stanicou. Doteraz najmä bratislavské tanečné rádio chce rozšíriť do ďalších miest na Slovensku. Rádio podľa jeho slov potrebuje kompletne obnoviť už zastaralú techniku, s čím už aj začali. Vo svojej prezentácii sľúbil, že momentálne "samohrajkové" rádio chce zmeniť a do vysielania priniesť moderovaný program postupne na budúci rok. Ráno plánuje s dvomi moderátormi aj s technikom. A cez deň chce prinášať živé rozhovory s hosťami.

Best FM

Multiregionálnemu rádiu Best FM končí platnosť licencie, ktorú už nie je možné predĺžiť. Preto sa o ne vysielateľ musel prihlásiť do výberového konania a požiadať ako nový žiadateľ. Generálny riaditeľ rádia Dušan Kalný vyzdvihol, že Best FM je zabehnutá stanica, siedme najpočúvanejšie súkromné rádio na Slovensku. Na otázku radných, v rebríčku akého prieskumu im vyšlo toto umiestnenie, Dušan Kalný povedal, že si urobili vlastný prieskum, pretože neveria agentúram, ktoré vykonávajú relevantné prieskumy počúvanosti. Pripomenul aj, že všetkých 23 frekvencií si počas 14 rokov existencie rádia koordinovali sami a do programu preinvestovali približne 2 milióny eur. Rádio momentálne vysiela iba správy a hudbu. V prípade znovu-udelenia licencie žiadateľ sľúbil priniesť moderované vysielanie ráno aj popoludní, keď sa upokojí pandemická situácia.

Rádio Mária

Kresťanské Rádio Mária, patriace do celosvetovej rodiny rádia Maria má z predošlých výberových konaní pridelených viacero frekvencií na celom Slovensku. Z nich štyri už vysielajú a ďalších sedem je pripravených na rozvysielanie. V licenčnom konaní Jeseň 2021 žiadali o frekvencie v ďalších mestách, ktoré sú pre nich dôležité - Žilina, Martin a Banská Bystrica - nakoľko sa jedná o veľké mestá s veľkým množstvom potenciálnych poslucháčov. Pre Žilinu a Banskú Bystricu mali podané žiadosti o dve frekvencie, záujem majú ale len po jednej v každom meste. Radní sa pýtali na financovanie rádia, nakoľko aj komerčné rádiá svoje príjmy zverejňujú. Predstavitelia rádia Mária vo svojich odpovediach iba vyzdvihli, že rádio finančne podporuje celosvetová rodina rádia Mária a tiež majú príjmy z príspevkov od poslucháčov. Konkrétne sumy ani po doplňujúcich otázkach radných nechceli prezradiť.

The End

Bratislavské alternatívne metropolitné rádio The End žiada opätovne o svoju licenciu, keďže tá doterajšia mu končí. Stanica vysiela na troch vysielačoch s dvomi frekvenciami, nakoľko Petržalka a Devínska nová Ves ide na rovnakej frekvencii. Vysielateľ po prípadnom opätovnom udelení licencie plánuje pokračovať v rovnakom programe ako doteraz. To znamená správy a rubriky v dennom vysielaní. Otázka o hudobnom formáte zo strany radných nepadla, no predpokladá sa, že ten by mal byť takisto bez zmien - alternatívna hudba.

SUB:FM

Ďalšie alternatívne rádio, nový slovenský projekt SUB:FM už má pridelené dve frekvencie - v Prievidzi a v Nitre. Zatiaľ nerozvysielali ani jednu. Podľa slov majiteľa a zakladateľa Erika Petláka je to kvôli nedotiahnutým technickým detailom, napríklad v Prievidzi chcú vysielač prekoordinovať na lepšiu kótu. Žiadateľ hovoril, že chce SUB:FM rozšíriť na celé západné Slovensko. Preto si podal žiadosť o frekvencie v Bratislave a Piešťanoch, ktoré momentálne využíva Best FM a The End, ktoré tiež o ne opätovne požiadali. Petlák sa snažil radných presvedčiť, o tom, že projekt má zmysel. Podľa svojho prieskumu má potenciál osloviť vyše 100-tisíc poslucháčov na západnom Slovensku a chce im prezentovať a učiť ich počúvať alternatívnu hudbu. Do budúcnosti plánuje plnohodnotné moderované vysielanie, nedávno usporiadal konkurz.

Trnavské rádio

Regionálne rádio, vysielajúce z malého Ríma, pokračuje vo svojich ambíciách, vyrásť aj za hranice svojho mesta. Trnavské rádio tentokrát požiadalo o novú frekvenciu v Piešťanoch, ktorú sa im po zdĺhavej, tri roky trvajúcej koordinácii, podarilo skoordinovať. Stanica sa postupne chce stať rádiom pre celý Trnavský kraj. V minulých licenčných konaniach toto rádio dostalo ďalšie frekvencie, nedávno sa prevádzkovateľom podarilo presunúť pôvodnú trnavskú frekvenciu do Hlohovca. Poslucháčom ponúkajú vysielanie s informáciami pre obyvateľov kraja, ako aj regionálny dopravný servis.

BB FM

Banská Bystrica dlho nemala svoje lokálne či regionálne rádio. Toto sa zmenilo začiatom roka 2021, keď do éteru vstúpilo nové rádio BB FM na svojej doteraz jedinej frekvencii 94,7 MHz. Táto frekvencia však nie úplne dokonale pokrýva samotné mesto, signál je slabý v mestskej časti Uhlisko. Preto si toto rádio skoordinovalo nízkovýkonnú frekvenciu 100,3 MHz ktorá by pokrývala práve túto časť Banskej Bystrice. Predstavitelia rádia obšírne obhájili doterajšie fungovanie stanice, od štartu, cez všetky doterajšie úspechy a míľniky, postupné rozširovanie moderovaného vysielania, alebo napriklad moderátorský rekord - 30 hodinové non-stop moderované vysielanie. Vo svojom programe dáva široký priestor témam, týkajúcim sa Banskej Bystrice.

Sky Rádio

Východoslovenské Sky Rádio taktiež nanovo žiada o svoju licenciu, nakoľko doterajšia mu končí. Prevádzkovatelia rádia sa do licenčného konania prihlásili pod novou spoločnosťou JF Property group s.r.o. Pred radou to zdôvodňovali tým, že v doterajšom majiteľovi licencie, vo firme Rádio Prešov, s.r.o., má majetkový podiel cyperská firma a momentálne je problematická komunikácia s cyperskou stranou. Preto išli do konania pod firmou, ktorá má slovenského majiteľa-spoločníka. Sky Rádio chce v prípade znovuudelenia licencie pokračovať v doterajšom programe bez výrazných zmien.

Europa 2

Slovenská dcéra Bauer Medie len nedávno prevzala celoplošné stanice Europa 2 a Rádio Jemné a hneď sa "pustila do práce" s týmito stanicami. Dvojica manažérov Ivan Antala a František Maron, doteraz známi z vedenia Rádia Expres, pre Europu 2 požiadali o dve nízkovýkonné frekvencie - v Rimavskej Sobote a Prešove. Dôvodom sú biele miesta na mape tejto stanice, nakoľko ani jeden z okolitých vysielačov nezabezpečuje dostatočný signál Europy 2 v týchto mestách. Stanicu prezentovali ako etablované zabehnuté rádio pre mladých poslucháčov. V nedávnom exkluzívnom rozhovore pre radia.sk Ivan Antala povedal, že keď budú vidieť, že pre niektorú zo staníc ich portfólia bude možné získať nové frekvencie, ktoré by im pomohli zlepšiť pokrytie, požiadajú o ne.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
pondelok, 18.3.2024
1.
20,51%   + 5,92%
2.
20,12%   - 2,76%
3.
12,14%   + 4,85%
4.
8,91%   - 0,85%
5.
8,12%   + 1,59%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 18.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
11. týždeň 2024 11.03.2024 - 17.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
3.
Album
Cyril
Stumblin' In
4.
Album
Robin Schulz, rita Ora & tiago Pzk
I'll Be There
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over