Diskusia k téme Trnavské rádio
Podľa zverejneného programu sa má Rada na budúci týždeň zaoberať žiadosťou o udelenie súhlasu s prevodom autorizácie vysielania Rádia Piešťany na Trnavskú produkčnú.
Naposledy keď som čítal prieskum od tejto agentúry, tak sa tam vyskytli neexistujúce rádiá.....
Ale bolo by zaujímavé vedieť, ako si vo svojom rajóne vedie TR a bez prieskumov to akosi nejde. Takže je to tak trocha prepletené :-)
"Rozmohl sa nám tady takovej nešvar ": písať mimo tému - prieskumy počúvanosti sú jedna vec a Trnavské rádio vec druhá; napísal by som dokonca, že sú celkom nesúvisiace nakoľko Trnavské rádio si "ide svoje"
To je možné. Ale viem, že po novom je to okolo 1.000 respondentov mesačne a pokiaľ chceš presnejšie informácie, tak za tie je potrebné (asi) zaplatiť. Na stránke Medianu je napríklad prieskum za prvý polrok 2025, kde je uvedených spomínaných 7 rádií, ale Mediaguru zverejnila údaje, kde je ich 10.
https://www.mediaguru.cz/clanky/2025/09/radio-denn…
Tu by pomohlo, keby redakcia radia.sk investovala do rozšírenej verzia údajov, kde by boli aj menšie rádiá - aj keď nie všetky. Bohužiaľ veľkí vysielatelia nemajú záujem o zverejnenie detailných výsledkov....
Som myslel tie staré, kde to bolo aj po krajoch ešte rozdelené.. Tu je uvedených, len prvých sedem rádií. Čo je dosť málo.
Práveže nie, za tri mesiace je to 3.129 respondentov. Tu si pozri novú tlačovú správu, kde je to aj uvedené
Ono je to tak, že ak máš mesačne 1000 respondentov, tak z toho v BA kraji máš 136, v TT kraji 105 atď. Ak to porovnám s takým Francúzskom, tak k pomeru počet obyvateľov / počet respondentov tá tisícka sedí. Pokiaľ vychádzali zvláštne čísla, tak bola zlá buď metodika zberu, alebo lokálne a regionálne rádiá nepočúva skoro nikto - aj napriek tomu, že to prezentujú inak.
Možno by bolo vhodné zvýšiť ten počet respondentov, alebo prišiel čas na zavedenie spomínaných audiometrov. Len kto to zaplatí, keďže Bauer, Fun alebo Slovenský Rozhlas do toho nepôjdu, lebo sú spokojní s výsledkami a malé rádiá nemajú peniaze.....
Ešte, keď boli zverejňované po krajoch tak tam , každý zber boli nereálne čísla. Ono, keď máš tak 1000 respondentov spolu z toho bude cca. 300 v BA a potom zvyšok vždy rozne po SK a v takej Trnave možno 20-30 tak ti nemôže výjsť reálne číslo nikdy .
Podľa prieskumov Medianu si maďarské Rádio Bartók hrajúce klasickú hudbu ladí denne 40.760 ľudí (0.9%), čo ho radí v počúvanosti na Slovensku na desiate miesto. Je to defacto nereálne číslo, keďže v Maďarsku ho počúva 99 tisíc ľudí. Tu je vidieť, že niečo tam asi nefunguje, možno respondenti vymýšľajú sprostosti, možno samotný Median hádže čísla ako sa mu chce. Asi je potrebná iná metodika prieskumov, možno prišiel čas na audiometre, možno prišiel čas na navýšenie počtu respondentov, a nakoniec - možno prišiel čas zverejňovať prieskumy aj podľa krajov.
A tie dislajky? Keď má niekto tri nicky, tak tie mínusky sa objavujú jedna radosť.....
toľko like/dislike v tak krátkom čase je na tomto fóre nezvyklé,
vytvára to dojem, že s tými prieskumami to bude podobne
Otazka je, kedy si si naposledy zapol Trnavske radio. V tomto nastaveni uz idu dost dlho. Stale vsak kombinuju sucasnu hudbu a 90-00’s. Za mna je to prudko pocuvatelny mix. Musime si uvedomit, ze cielova skupina posluchacov je niekde cca 35+, takze starsie kusky v playliste su OK. Vseobecne radia pocuvaju starsi ludia, zabudnime na 90te roky v podani RockFM, Fun, kedy pocuvali hlavne mladsi ludia. A su to prave oni, ktori dnes ladia sucasne stanice a radi sa vracaju do hudobnej minulosti.
Dostal som e-mail od technika so všetkými potrebnými detailami, je to v riešení. Za toto má Trnavské u mňa veľké plus, a je vidno, že sa fakt zaujímajú o to, či to funguje. :)
Áno, počul som už aj to. Sami mi potom cez WhatsApp potvrdili, že tam bol nejaký technický problém a opravili ho (včera), potom to očividne zas vypadlo.
DS 98.3 nehrá už asi 2 dni, nahlásené na ich tech. oddelenie, tak uvidíme, či to poriešia.
Rádio sa snaží expandovať aj ďalej v rámci TT kraja, takže investuje. Napriek tomu však toto rádio už pomaly sklzava do bežného priemeru
Tržby 188.130€ - pokles o 31%
Zisk -22.579€ - prepad do straty zo zisku 401€
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2025 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň