Diskusia k téme Rekordy

Ide vo Vrabloch na autoradiu a po case nahodi aj RDS

Odkedy prelozili vysielac v Horskom parku tak signal doleti omnoho dalej

Sedlo mas vo velkom zakryte v smere od Krizavy, ta sa presadzuje dole od Pravenca a na severe od Suje, kde vykuknu Martinske zo zakrytu. V sedle hra perfektne Zlin a nizkovykonny Hostyn, ale aj Modry Kamen a naopak, dost ruseny je Kamzik. V hlbokom údoli pri prameni Nitry to plati rovnako, ja tam otvoreny smer na juh, preto ZA nehra.
Okolie Turia je otvorene na V. Javorinu a Trencin, pre Visnove to uz neplati. Tam sa miesaju poliaci a cesi, juzny smer tu je uz v zakryte, Sucha hora tu tiez ide horsie a naopak, celkom sa chyta Kralova hola - ta ide v okoli Strecna a Terchovskej doline uplne paradne. Pod Hoblikom je skvely vyhlad na S-SZ a tam sa daju pekne kusky ulovit - mestske ostravske i trinecke vysielace, Praded, Opole, Katovice a pod. Dlhsie sa chystam na Polom, kde musi byt signalny raj :-))
Dnes ma prekvapil prijem zo Spanieho lazu na Remate - slusne stereo, no najma prijem radia Hey z BA na 100.3 MHz - velmi slusne mono. Hrali tam kvalitne i rakusaci - R. Wien 89.9 a Kojál, z nasich Kamzik, Zobor, V. Javorina i TN...

západné svahy Minčola, Čičmany a Suchá hora. Ospravedlňujem sa za chyby.

Za Fačkovským sedlom pri prameni Rieky Nitra je veľmi dobrý signál napríklad vysielačov Sitno (napr. 99.0 MHz - rádio Slovensko, 102,6 MHz - Devín) a Suchá Hora (90,1 MHz - rádio Slovensko, 101,5 - regina BB), paradoxne po signáloch z Krížavy nie je ani náznak.
V okolí Čičnamov smerom na Zliechov má Suchá Hora tiež veľmi dobrý signál, tak isto aj pri Čičmianskom rázcestí.
Na východných svahoch Minčola, nad Turskou dolinou možno veľmi dobre zachytiť signály z vysielača Veľká Javorina (napr. 100,7 MHz - rádio Regina, 103,2 MHz - Slovensko).
Taktiež súhlasím s predchádzajúcimi príspevkami, že na úpätiach Lúčanskej Malej Fatry je dobrý signál z PL a CZ vysielačov. Sám som si vyskúšal príjem pod Hoblíkom medzi Višňovým a Stráňavami.
Krátke vlny sa dokážu šíriť na veľké vzdialenosti pomocou viacnásobných odrazov medzi ionosférou (vŕstva F, resp. F1 a F2) a zemnským povrchom. Nie je to nezvyčajný jav. Keby si ladil svoj prijímač na SW medzi 20.00 až 21.00, určite by si tam zachytil aj vysielanie Čínskeho rozhlasu v češtine.

Zdravim, minuly tyzden som na SW vlnach na frekvencii 11,855 MHz zachytil radio v ktorom sa rozpravalo po CINSKY a niekolko krat tam padlo slovo CHINA. Islo od 9:25 do 9:57 s kvalitou signalu 90-100% neviete cim to bolo sposobene?? chytil som to uplne obycajnou interierovou antenou.

Poznas okolie, ja som rad chodieval k portalu visnovskeho tunela, no tam je kvoli otvorenemu horizontu vela presahov z CZ i PL. Ovela lepsie to je od sedla medzi Visnovym a Turim, kde sa rusenie straca a silnie prijem z J/JZ smeru. Pri turskom lome na okraji obce (kusok od rampy) je taky maly pahorok, kde miestni robia vatru - odtial je pekny vyhlad na Rajecku dolinu a tam ide Velka Javorina, Kamzik a pri troche stastia i Kahlenberg.

Teraz som si vsimol, ze pises "najma na upati Malej Fatry". Tam Ti to moze ist, leb napr. v Medzihorskej pri horarni kedysi siel Kahlenberg (OE1 na 92,0 MHz a pod.) Ale ak pises "najma", tak si musel zachytit nieco aj inde niekde nizsie.

S tym si dovolim nesuhlasit. Napis presne lokalitu, kde v akej boci aku frekvenciu s kamzika prijimas. Co napriklad zachytis v Rajeckych Tepliciach? Rajci?

Signal z vysielaca je v okoli Handlovej a Prievidze tak silny, ze casto predci signal zo Suchej hory a Krizavy. Samozrejme, je to najma mimo zastavby. Bratislavske frekvencie hraju dobre i v Rajeckej kotline, najma na upati Malej Fatry (nemyslim na kopcoch, kde sa to ocakava).

Mne sa podarilo v Brne chytit Bratislavske fun 94,3 a sro1 96,6. Oba vysielace su 100 kw takze v reale to nieje az tak cudne

Minule som bol prekvapeny celkom dobrym prijmom 98,6 MHz Jemnych z Dubnika v LM.

teraz boli zlepšené podmienky (odrazy od ionosfér), aj tie častice čo smerovali k Zemi zo slnka...

tá Regina zo Suchej hory v Plzni sa mi nezdá.....je to moc ďaleko aj na 100kW vysielač

Dnes poobede mi hralo Free vo Fackovskom sedle (802 m n.m.), z Brna a vykonom 0,4 kW. Kvalita - slabo az mierne rusene mono.

podla casu trvania prijmu signalu a vzdialenosti predpokladam ze asi to bol odraz od lietadla.

Vcera som v HE chytil 94,3 Fun z Kamzika. Na autoradiu Sony, islo od 11:06 do 11:08.

http://soundcloud.com/neumann-dan/radio-regina-sro…
Našiel som jeden zaujímavý úlovok, príjem SRo 2 101.5 (Regina BB) z Plzne.

Čavte, na frekvencii 93,3 MHz dnes okolo 16 30 hod. bolo počuť rádio FM95 z mesta Hajdúnánás v Maďarsku a to mono s občasnými výpadkami.Takisto v rovnakom čase na 103,9 MHz išlo Retro FM Nyíregyháza a to takisto takmer stabilne.Sangean pr d1 a teleskop.Šar. Michaľany Jozef

Čavte, dnes ráno celkom dobre čisté mono išiel vysielač rádia FM95 Debrecén. Sangean pr d1 a teleskop, Šar. Michaľany. Jozef

Čavte, dnes sú opäť zlepšené podmienky, tak som prebehol pásmo.Zo slovenských staníc išlo celkom dobre 102,6 MHz Devín zo Sitna, z maďarských 89,0 a 95,0 MHz Debrecén.Z rumunských 107,6 MHz Info pro Oradea.Rádio Sangean pr d1 a anténa teleskop.Šarišské Michaľany Jozef

To bol najskor nejaky baby monitor, aj ten kmitocet na hornom konci FM pasma tomu zodpoveda. Ruchy ulice si tam pocul asi z toho dovodu, ze v tom momente bolo na miestnosti otvorene okno.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň