Diskusia k téme Rekordy
Minule som bol prekvapeny celkom dobrym prijmom 98,6 MHz Jemnych z Dubnika v LM.
teraz boli zlepšené podmienky (odrazy od ionosfér), aj tie častice čo smerovali k Zemi zo slnka...
tá Regina zo Suchej hory v Plzni sa mi nezdá.....je to moc ďaleko aj na 100kW vysielač
Dnes poobede mi hralo Free vo Fackovskom sedle (802 m n.m.), z Brna a vykonom 0,4 kW. Kvalita - slabo az mierne rusene mono.
podla casu trvania prijmu signalu a vzdialenosti predpokladam ze asi to bol odraz od lietadla.
Vcera som v HE chytil 94,3 Fun z Kamzika. Na autoradiu Sony, islo od 11:06 do 11:08.
http://soundcloud.com/neumann-dan/radio-regina-sro…
Našiel som jeden zaujímavý úlovok, príjem SRo 2 101.5 (Regina BB) z Plzne.
Čavte, na frekvencii 93,3 MHz dnes okolo 16 30 hod. bolo počuť rádio FM95 z mesta Hajdúnánás v Maďarsku a to mono s občasnými výpadkami.Takisto v rovnakom čase na 103,9 MHz išlo Retro FM Nyíregyháza a to takisto takmer stabilne.Sangean pr d1 a teleskop.Šar. Michaľany Jozef
Čavte, dnes ráno celkom dobre čisté mono išiel vysielač rádia FM95 Debrecén. Sangean pr d1 a teleskop, Šar. Michaľany. Jozef
Čavte, dnes sú opäť zlepšené podmienky, tak som prebehol pásmo.Zo slovenských staníc išlo celkom dobre 102,6 MHz Devín zo Sitna, z maďarských 89,0 a 95,0 MHz Debrecén.Z rumunských 107,6 MHz Info pro Oradea.Rádio Sangean pr d1 a anténa teleskop.Šarišské Michaľany Jozef
To bol najskor nejaky baby monitor, aj ten kmitocet na hornom konci FM pasma tomu zodpoveda. Ruchy ulice si tam pocul asi z toho dovodu, ze v tom momente bolo na miestnosti otvorene okno.
Dnes doobeda celkom čisto s stabilne 93,3 MHz rádio RMF FM z vysielača Bydgoszcz Trzeciewiec.Aj druhé, inokedy slabšie stanice hrali lepšie.pečovská Nová Ves.Jozef
Stalo sa mi to viackrát, napríklad keď čakám na colnici vo Vyšnom Nemeckom. Ľudia si v autách popúšťajú vysielače, zapnú MP3 a ide to do autorádií.
Bude to asi skôr nejaký fm transmiter. Kľudne si ho mohol chytiť aj v okruhu jedného kilometra. U nás tiež ktosi sem tam vysiela cez transmitter. Nie je ďaleko, bude na vedľajšej ulici, smerovou anténou som ho aj približne zameral. Prekvapil ma oveľa lepší signál vo vertikálnej polarizácii.
Jeden známy mi raz vravel, ze na 107,9 MHz chytil doma na veži na tunery nejaké čudné zvuky, po chvíli zistil, že je to zvuk ulice, ale úplne čistý zvuk, bolo počuť autá, kamióny, krik detí, dokonca rozprávanie ľudí len nevedel odkiaľ to je, dlhšie to nemohol zistiť náhodou išiel okolo okna a začul zvoniť kostol utekal k veži nahodil slúchadla a... zvonil tam zvon z asi 200 m vzdialeného kostola. Vzhľadom k tej frekvencii si myslím, že to vysielal nejaký amatér a vonku niekde na streche alebo balkóne mal umiestnený mikrofón alebo neviem, kto by odpočúval ulicu... Nejaký ŠtBák :)
Včera (utorok) sa mi u nás v meste (Dolný Kubín) už druhý krát podarilo zachytiť niečo, čo vysielalo na frekvencii 88,30 MHz (blízko Expresu na 88.40 z RK vysielača, ale prehlušilo aj Ex).
Prvý krát sa mi to stalo ešte niekedy v druhej polovici augusta (presný deň si nepamätám) v centre mesta na parkovisku pri predajni bicyklov vedľa Domčeka (centra voľného času). Presnú lokalizáciu píšem preto, lebo mám podozrenie, či sa v skutočnosti nejedná o nejaký prenosný FM transmiter (ktorým dnes už disponuje pomerne mnoho smartfónov). Totiž - hralo to stereo, pesničky do ticha, žiadna identifikácia (ani jingle, ani RDS). Hrala tam asi 2x nejaká Enya a potom ešte niečo, čo som nepoznal. Potom sa to ale záhadne stratilo (bez toho, aby som sa pohyboval), tak som to považoval za nejakú divokú sporadiku a časom som na to takmer zabudol.
Lenže včera (utorok) okolo obeda, keď som parkoval medzi poštou a predajňou áut Kia (od prvej lokality vzdialené cca. necelého pol kilometra vzdušnou čiarou), podarilo sa mi to isté zachytiť znova. Znova 88.30 MHz, išlo to pekne stereo (aj keď v tichu medzi pesničkami sa dalo zachytiť slabučké šumenie - spôsobené aj blízkosťou 88.40 MHz - v DK vcelku použiteľnej RK frekvencie Expresu ), znova tam hrala Enya, znova to skončilo do ticha (opäť žiadna identifikácia - ani jingel, ani RDS) a potom začalo hrať niečo, čo som nepoznal (niečo také v štýle eurodance, alebo čo - skrátka žiadne FMko, ako počúvam ja). Potom, keď som už z parkoviska odchádzal, po pár metroch to začalo šumieť, až sa to stratilo.
Máte už niekto podobné skúsenosti a viete, čo by to (s najväčšou pravdepodobnosťou) mohlo byť? Ja mám podozrenie na nejaký ten prenosný FM transmiter nejakého prehrávača/smartfónu (nechce sa mi moc veriť, že by sme v DK mali nejakých pirátov :) Ten tipujem aj preto, lebo mám pocit, že na nich sa dá väčšinou nastaviť frekvencia niekde v rozmedzí (88 - 91, alebo tak nejak).
CH 23 TVR neviem či 1 alebo 2.
CH 32 tiež TVR.
CH 42 TVR Cluj.
Sito so zosiľovačom.
"MAJAK [majak.towercom.sk] skoda ze tuna za karpatmi v bratislave sa neda chytat polsko "
Předminulý víkend, Vrakuňa/P.Biskupice, autoradio, 99,7MHz Katowice...
Ten typek z Holandska sa vola Rijn Muntjewerff , ozajstny DX guru - na jehe web stranke najdes fotki toho antenneho systemu :
http://home.iprimus.com.au/toddemslie/Rijn-Muntjew…
sorry zabudol som napisat - Radio ZET Žilina na 94,5 Mhz
V okolí BA sa môžeš pokúsiť o Skrzyczne.
skoda ze tuna za karpatmi v bratislave sa neda chytat polsko :)) to by som bol uz jaky panko :P a v tej suvislosti som si spomenul na takeho typka - kedysi tu alebo na nejakom ceskom dx klube daval link na manika z holandska ktory ma na pozemku obrovsky stoziar s neuveritelnym antennym systemom a ma zachytene televizie z ciny a z usa.. to je uz fakt ina kava
radio Zet - Lokalita Bystrá - okr. Stropkov - autoradio JVC - KD-R-402;
kvalita sign. cca. 30-40% - celodenne, predtym pocuvalelne sporadicky - len za hmly
Podarilo sa mi chytiť aj Radio Vanessa z Racibórza. Našiel som jedno miesto, kde ide pekne čisté mono, bez rušenia Reginou. Smer antény nie je smerom na SZ ale v smere J-JZ, ide teda o odraz z miesta, kde sa dá chytiť celkom slušne Vanessa aj na mp3. Z toho miesta vidno aj Rozsutec, doma mi už zacláňa Šíp (1100m).
Včera zase nešiel vysielač Europy 2 z 93,5 Martin, tak som skúsil aj fr. 93,7 - chcel som skúsiť zachytiť Helax. Výsledok - Helax sa objavoval len sporadicky, dokonca chvíľu išiel aj stereo, potom zmizol a z frekvencie bolo počuť už len rušenie Europou 2 z Rk a Betou z 93,9. .V smere na juh som ešte chytil MR1 z Balassagyarmat a v smere na JZ Rádio Lumen z Bratislavy.
Je to zaujímavé, že Ostravu horko-ťažko zachytím, čo má výkony 40 kW, ale zato chytím Racibórz, ktorý je tým istým smerom, ale o 25 km ďalej a s výkonom 3 kW. Myslím si, že keby vysielala Ostrava tiež vertikálne, tak by sa skôr predral signál cez Malú Fatru a odrazil sa z toho istého miesta ako Vanessa.
podiel [%] celkovej počúvanosti
4. vlna 2023 + 1. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň