menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Festival rozhlasovej hry otvorí svoje brány v utorok 25. apríla

| RTVS , Tlačová správa
Už onedlho sa v Trnave začína tradičný Festival rozhlasovej hry, ktorého história siaha až do roku 1966. Okrem súťažnej prehliadky najlepších rozhlasových hier z produkcie SRo ponúkne aj zaujímavý sprievodný program. Cieľom festivalu je ocenenie najlepších tvorcov a realizátorov, ale aj posilnenie záujmu poslucháčov o kráľovnú rozhlasových žánrov - rozhlasovú hru.
Festival rozhlasovej hry otvorí svoje brány v utorok 25. apríla
zdroj: RTVS

RTVS a Trnavský samosprávny kraj usporiadajú 25. až 27. apríla Festival rozhlasovej hry 2023. Odborná porota momentálne hodnotí 32 titulov v troch kategóriách - Nad 45 minút, Do 45 minút a Fórum mladých autorov. Užší výber najúspešnejších hier vyberala Dramaturgická rada festivalu z kompletnej produkcie Slovenského rozhlasu v segmente rozhlasových hier za uplynulé dva roky. Do súťaže sa tak dostali hry s rôznymi minutážami, témami, charakterom, zacielením, poetikou i režijným spracovaním. Víťazné rozhlasové hry budú zverejnené 27. apríla v Trnave.

Súťažné tituly z užšieho výberu sa okrem toho automaticky stávajú nositeľmi ocenenia Pečať kvality. Porotu tvoria Zora Hudíková, psychologička médií a mediologička z FMK UCM v Trnave, Fero Király - autor, interpret a pedagóg s presahom do performance a soundartu, Patrik Lančarič, režisér, Lucia Mihálová, dramaturgička Divadla Jána Palárika v Trnave a Martina Vannayová, scenáristka a dramaturgička.

Festival bude mať bohatý sprievodný program. Naživo budú z festivalových priestorov vysielať Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ aj hostiteľské Rádio Devín. Gymnazisti budú besedovať s členkou aktuálnej desiatky Anasoft litera spisovateľkou Veronikou Šikulovou a hercom a hudobníkom Kamilom Mikulčíkom, návštevníci Knižnice Juraja Fándlyho s ďalším členom aktuálnej desiatky Anasoft Litera, spisovateľom Dušanom Taragelom, a spisovateľmi Lacom Keratom a Karolom D. Horváthom. Naživo sa s moderátormi Rádia Devín Andreou Makýšovou Volárovou, Marekom Luptákom a Jarmilou Vitovičovou a ich hosťami stretnú návštevníci priestorov Divadla Jána Palárika. To však zďaleka nie je všetko.

Základom diskusného Kritikonu Hany Rodovej bude diskusia popredných odborníkov na odbornom seminári o aktuálnych trendoch v rozhlasovej hre v Pazmaneu - Aule Trnavskej univerzity. Účasť potvrdili Andrea Hanáčková, rozhlasová teoretička a dokumentaristka, vedúca Katedry divadelných a filmových štúdií Univerzity Palackého v Olomouci, Juliana Mináriková, prodekanka FMK UCM pre výchovno-vzdelávaciu činnosť, teoretička v oblasti mediálneho systému a systému tradičných elektronických médií, Patrik Kolenčík, skladateľ a zvukový dizajnér, pedagogicko-výskumný pracovník v oblasti mediálnych a komunikačných štúdií, FMK UCM v Trnave, Matúš Wiedermann, skladateľ, vyhľadávaný interpret v oblasti elektroakustickej hudby a výrobca vlastne vyrobených, netradičných hudobných nástrojov, a Ján Mikuš, režisér, herec, zdravotný clown, spoluzakladateľ kultúrneho centra a tvorca rozhlasových hier.

Odbornú reflexiu ponúkne aj seminár pre študentov FMK UCM spojený s prezentáciami cyklu Fórum mladých autorov, rozhlasovej hry Extrém ako introspektívnej sondy do života traumatizovanej ženy v kontexte so životom ľudí z ulice a publicistického formátu Fenomény. V Malom Berlíne na svojich poslucháčov a divákov čaká verejná nahrávka úspešného formátu Rádia Devín Fúzia múz s hudbou Michala Matejku a Štefana Szaba. V Zrkadlovej sále DJP na úvodnom večere festivalu vystúpia Teri Čikoš a Pavol Bereza, na záverečnom skupina Hvozd.

Udržiavanie tradície súťažnej prehliadky rozhlasovej dramatickej tvorby považuje Rádio Devín za svoju prioritu a radosť z kontinuity cíti aj vďaka úspešnej spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom ako spoluusporiadateľom a s početnými partnermi festivalu. „Chuť zabezpečovať rozhlasovej hre dôstojné miesto na výslní je stále rovnako intenzívna. Stále cítime dosť energie na kreatívne spôsoby prezentácie a konfrontácie rozhlasových hier ako ikonického žánru rozhlasovej umeleckej tvorby. Tvorcovia sa stretnú s odbornou verejnosťou aj poslucháčmi rozhlasových hier a my neprestávame veriť, že to môže posilniť záujem poslucháčov o rozhlasovú hru," priblížila intendantka Rádia Devín Zuzana Belková.

Myšlienka revitalizovať tradíciu súťažnej prehliadky rozhlasovej dramatickej tvorby sa zrodila pred dvomi rokmi a vďaka úspešnej spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom ako spoluusporiadateľom a s početnými partnermi festivalu nebolo pochybností o význame usporiadania aktuálneho druhého ročníka. „Bude prispôsobený aktuálnej epidemickej situácii, ale stále rovnako intenzívne prezentujúci a konfrontujúci rozhlasové hry ako ikonický žáner rozhlasovej umeleckej tvorby. Tvorcovia sa stretnú s odbornou verejnosťou aj poslucháčmi rozhlasových hier, spoznáme najlepších tvorcov a realizátorov rozhlasových hier. Popritom - a možno najmä - sa nevzdávame ani konštantnej ambície posilniť záujem poslucháčov o rozhlasovú hru." priblížila vedúca Odboru literárno-dramatickej výroby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Hlavným partnerom septembrového festivalu je Rádio Devín. Partnermi sú mesto Trnava, Slovenské literárne centrum, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave, Nádvorie, Malý Berlín, Zaži v Trnave - Mestské kultúrne stredisko, Trnavská univerzita, Združenie rozhlasových tvorcov, Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska a Gymnázium Jána Hollého v Trnave. Mediálnymi partnermi Jednotka, Dvojka, Rádio Slovensko, Rádio Regina Západ, Rádio _FM, SME, Mestská televízia v Trnave, Trnavské rádio.

Na základe rozhodnutia odbornej poroty sa do úzkeho výberu (do shortlistu) v jednotlivých kategóriách dostali nasledujúce súťažné tituly:

Rozhlasová hra nad 45 minút

  • Dante Alighieri / Miklós Forgács: Nový život
  • Michal Ditte / Iveta Ditte Jurčová / Ela Lehotská: Terra Apathy
  • George Orwell / Ján Mikuš: 1984
  • Zuza Ferenczová: Elza mama
  • Lev Nikolajevič Tolstoj / Karol Horváth: Vojna a mier 2. časť
  • Ivica Ruttkayová: Extrém
  • Ján Kalinčiak / Karol Horváth: Reštavrácia
  • Ján Mičuch: Stojím tu ako taká...
  • Michaela Zakuťanská: Slováci
  • Dodo Gombár: Ľadové kone

Rozhlasová hra pod 45 minút

  • David Vyhnánek / Markéta Bocková : Masaryk a Slováci, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Jozef Gregor Tajovský / Miro Dacho: Jano Mráz, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Božena Němcová / Miro Dacho: Z Uher, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • František Švantner / Gabriela Alexová: List na rozlúčku, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Ján Červeň / Ján Mikuš: Prorok, cyklus Naša zabudnutá klasika
  • Laco Kerata: Temné reči, cyklus Milénium
  • Scarlett Čanakyová: Y2K, cyklus Milénium
  • Emília Martáková: Červená alebo modrá?, cyklus Milénium
  • Eva Borušovičová: Všetci ľudia budú bratia, cyklus Milénium
  • Barbora Kardošová: Dvojičky, cyklus Milénium

Fórum mladých autorov

  • Markéta Bocková: Viera
  • Žofia Kráľová: Prasklinky
  • Viktória Finta: Narodeniny
  • Agáta Brozová: Strašný strešný stres
  • Martin Krč: Ja a môj kňaz
  • Marianna Stančoková: Ne/viny
  • Katarína Jungová: Aby vás v snehu nezbadali
  • Aneta Bocková: Harmonices mundi
  • Ivana Kováčiková: Malá dáma
  • Roberta Chrťanská: Možnosti modriny
  • Alexandra Lukáčová: Koláč
  • Samuel Furmánek: Bejvávalo

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
streda, 27.3.2024
1.
20,77%   + 0,23%
2.
18,40%   - 0,71%
3.
11,87%   - 0,22%
4.
9,36%   + 0,08%
5.
8,18%   + 0,20%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 27.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
12. týždeň 2024 18.03.2024 - 24.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Cyril
Stumblin' In
3.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
4.
Album
Teddy Swims
Lose Control
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over