menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie
VIDEO: V boji o frekvencie bol medzi starými vysielateľmi aj jeden nováčik

VIDEO: V boji o frekvencie bol medzi starými vysielateľmi aj jeden nováčik

Existujúci vysielatelia, ale aj jeden nový uchádzač sa zišli v roku 2018 na jarnom verejnom vypočutí žiadostí o frekvencie. Najväčší záujem bol o 4 frekvencie po Rádiu Kiss, no o svoju licenciu a celú svoju frekvenčnú sieť ako jediné znovu žiadalo aj Rádio Jemné. V hre bolo aj zopár individuálne koordinovaných frekvencií.

Rádio Viva je bratislavské metropolitné rádio, no jeho signál ešte stále nepokrýva úplne dokonale celé mesto. Stanica si preto skoordinovala frekvenciu 94,9 MHz pre Devínsku Novú Ves. Je to duplicitná frekvencia s Petržalkou, takže je použiteľná len pre toto rádio. "Snažíme sa získať ďalšie frekvencie, ktoré by pokryli mesto. Vysielač by sme chceli rozvysielať - počítam, niekedy august, september", dodal majiteľ rádia Ivan Lacho. Viva vysiela plnohodnotný program ráno od šiestej do neskorého večera a prináša informácie o všetkom dôležitom, čo sa deje v meste a snaží sa byť naživo prítomné pri všetkých významných udalostiach.

Pôvodne až o tri oblasti chcelo rozšíriť svoje vysielanie spravodajské Rádio Aktual. Na verejnom vypočutí však stiahlo svoju žiadosť o silnú frekvenciu 95,9 MHz v Snine. Takže stanica žiadala už len o 91,1 MHz pre Rimavskú Sobotu a 104,4 MHz v Michalovciach. Michalovská frekvencia by mala pokryť celý Zemplín. Rimavskosobotská zasa podľa slov jedného z manažérov rádia Tomáša Karpela zasiahne aj Lučenec, takže by mala pokryť veľkú časť juhu Banskobystrického kraja.

Rockové rádio Anténa Rock žiadalo o celú štvoricu východoslovenských frekvencií, ktoré ostali po rádiu Kiss. Na otázku radných, prečo by práve tomuto rádiu mali prideliť sadu so zaujímavým pokrytím, odpovedal Rastislav Šangala narastajúcou počúvanosťou rádia. Kým predošlé rádio Anténa malo týždennú počúvanosť okolo 1,4% čiže 180 tisíc poslucháčov, po preformátovaní na Anténu Rock a uplynutí vyše troch rokov to je už na úrovni 3% čo je v číslach okolo 320 - 330 tisíc. "To je za 3 a pol roka takmer dvojnásobný nárast a má to tendenciu ďalej napredovať a to je hlavný dôvod, prečo žiadame o nové frekvencie", dodal Šangala. Keďže individuálna koordinácia frekvencií je dosť obtiažna a zdĺhavá, rádio tým chcelo využiť šancu rozšíriť pokrytie na východnom Slovensku. Anténa Rock hrá hudbu, ktorá neoslovuje len úzku skupinu tvrdých rockerov. Práve naopak, je to rockové rádio, ktoré hrá mainstreamový rock, čiže je zamerané najmä na rodinne založených mužov.

Rozhlasový líder Rádio Expres ešte stále vidí biele miesta na mape svojho pokrytia. Preto sa prihlásilo do boja o duplicitnú frekvenciu 97,8 MHz v Stropkove a Medzilaborciach. Generálny riaditeľ Ivan Antala vymenoval všetky prednosti rádia, ktoré zastupuje - 24 hodinový dopravný servis, spravodajstvo s rozšírenými blokmi ráno a napoludnie s informáciami aj z tohto regiónu, no takisto aj off-air aktivity, ako letný detský tábor. Pripomenul, že stanica dlhodobo nemala žiadne správne konanie na rade. Technický riaditeľ František Maron ho doplnil, že v prípade získania tejto frekvencie by obidva vysielače rozvysielali do 2-3 mesiacov.

Pred radu predstúpili členovia manažmentu Rádia Jemné. Tejto stanici ide o všetko - vo februári 2020 jej končí licencia, ktorú už nie je možné predĺžiť. O celú svoju frekvenčnú sieť teda musí zabojovať nanovo. Z očakávanej dlhej prezentácie sa stalo asi najkratšie vystúpenie dnešného vypočutia. Vedenie rádia vlastne len požiadalo o vyhovenie žiadosti, aby im radní znovu "priklepli" ich doterajšie frekvencie. Nakoľko sa o ich frekvenčnú sadu nikto iný neprihlásil, s veľkou pravdepodobnosťou im licencia bude nanovo udelená.

Kresťanské Rádio Lumen si skoordinovalo frekvenciu 93,7 MHz pre Nové Mesto nad Váhom. Okrem toho požiadalo aj o frekvenčnú "dvojičku" 97,8 MHz pre Stropkov a Medzilaborce. Výkonná riaditeľka rádia Zuzana Szakácsová obšírnejšie priblížila program a aj aktivity rádia mimo vysielania. "Náš program najviac tvorí publicistika, náboženské programy, literárna, detská tvorba", podotkla a ďalej vyzdvihla, že Stropkov a Medzilaborce by veľmi potrebovali, nakoľko tu nemajú dobré pokrytie. V týchto oblastiach žijú desiatky tisíc veriacich. Redaktori Rádia Lumen chodia nahrávať príspevky aj do týchto miest, no poslucháči si ich vysielanie nemajú možnosť vypočuť. Nové Mesto nad Váhom by podľa slov technického riaditeľa Jána Krausa vedeli rozvysielať v priebehu 3-4 mesiacov. Predpokladá, že ďalšie dve frekvencie v Stropkove a Medzilaborciach by mohli začať vysielať do konca tohto roka.

Boom nových žiadateľov o licenciu, aký sme zažili v 90-tych rokoch a na začiatku nového milénia, je už dávno minulosťou. Dnes je už skôr raritou, keď na vypočutie príde "nováčik". Presne takým bol žiadateľ Šírava, s.r.o. s projektom Rádia Šírava. Žiadal o svoju individuálne koordinovanú frekvenciu 89,7 MHz pre Michalovce a trojicu frekvencií po Rádiu Kiss v Snine, Medzilaborciach a Stropkove. Autori projektu pôsobia v médiách dlhé roky a Rádio Šírava so sídlom v Michalovciach prevádzkujú na internete od roku 2013. "Kedysi tu vysielalo Rádio Kiks, určite to poznáte. No a ľudia to teraz chcú naspäť", objasnil jeden z autorov projektu Štefan Pokoželec dôvod, prečo chcú ísť teraz aj na FM. Preto si skoordinovali michalovskú frekvenciu a žiadajú aj o tie ďalšie tri. "Šírava žije hlavne počas letnej sezóny, sú tu akcie, tie potrebujú prezentáciu, vieme to podchytiť. Už teraz evidujeme objednávku od firiem, že keby sme existovali na FM, bolo by nás počuť v autách, tak by si vedeli predstaviť spoluprácu", dodal druhý z autorov projektu Vladimír Bučko. Rádio Šírava chce hrať hudbu od 70-tych rokov až po súčasnosť. Počas pracovných dní majú byť obsahom regionálne informácie, šport. Cez víkend plánujú aj špeciálky pre deti, blahoželania jubilantom a takisto aj politickú publicistiku, v ktorej by sa venovali témam z mestskej a regionálnej samosprávy. V prípade, že im radní frekvencie pridelia, Rádio Šírava by sa na domácej michalovskej frekvencii ozvalo v priebehu 2-3 mesiacov. Krátko na to by potom rozvysielali aj Sninu, Medzilaborce a Stropkov. Autori rátajú aj s tým, že od rady dostanú len "svoje" Michalovce. V tom prípade by sa obsahovo zamerali čiste len na Michalovce a okolie.

O dvojicu frekvencií 97,8 MHz v Stropkove a Medzilaborciach prišiel požiadať aj Marek Petráš. Podľa neho je to posledná väčšia oblasť, kde ešte nemá dostatočne kvalitný signál jeho Rádio Košice. Táto stanica má síce v názve metropolu východu, no už dávno to nie je rádio zamerané len na druhé najväčšie mesto na Slovensku. Niekoľkými vysielačmi pokrýva východné Slovensko a teraz chce svoj signál ešte skvalitniť. Hoci by možno mnohí očakávali zmenu názvu, podľa Petráša sa takáto zmena neplánuje.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: 16 príspevkov

Quido
Quido
23.05.2018 22:44
0
0

To je problém rádia, keď si to dá robiť externej firme.

Pe3k
Pe3k
23.05.2018 21:12
0
0

Vidíš, to ja som mal doteraz vždy šťastie, že žilinská frekvencia hrala, keď som skúšal. Myslím, že tak Rk, ako aj DK sú pre regionálku zaujímavý región, no ak to vysiela skôr náhodne, potom je to nanič.

@Q - no zadarmo to asi nikto nerobí...

Pepo_DK
Pepo_DK
23.05.2018 19:17
0
0

Rebecu v DK mi radšej ani nespomínaj...
Už musím tej Lacovej napísať mail, že keď to nemyslia s DK vážne, tak radšej nech to vypnú. Škoda elektriky na to, aby sa tam v priemere 6 dní v týždni vysielala iba nosná frekvencia (ticho). Prieser v priamom prenose.

Pepo_DK
Pepo_DK
23.05.2018 19:13
0
0

To je tá Mikova misia splnená do poslednej dvojbodky...
Nie že by som proti nemu niečo mal, pre RTVS urobil toho dosť. Len pri nespustenej Trojke, nedoriešených (výška) koncesiách, nedokrývaní bielych miest rozhlasu, kedy sme stále svedkami mačkopsa, kedy Patria pol dňa vysiela na frekvenciách Devínu a FMka a intenzívne sa montuje aj do večerného programu Reginy mi tvrdenie "Misia splnená do poslednej dvojbodky" príde ako trochu silná káva.

Quido
Quido
23.05.2018 13:13
0
0

Aké financie konkrétne?

Aktuálne články

Počúvanosť
piatok, 19.4.2024
1.
21,24%   - 0,02%
2.
18,73%   - 0,58%
3.
12,44%   + 0,52%
4.
9,01%   - 0,08%
5.
7,62%   - 0,29%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 19.4.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XII. etapa 2023 - II. etapa 2024
1.
31,3%   - 0,2%
2.
22,2%   - 0,5%
3.
21,6%   ± 0,0%
4.
17,8%   + 0,4%
5.
16,2%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XII.-II./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
14. týždeň 2024 01.04.2024 - 07.04.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
3.
Album
Sia
Gimme Love
4.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
5.
Album
Cyril
Stumblin' In
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over