Diskusia k téme Blokované frekvencie v pásme VKV

To sa dá predsa ošetriť smerovaním žiarenia. Smer Podunajská nížina a sever by to mohlo ísť na 10kW. Podobne ako sa navýšila 106,6 z 3kW na 10kW. Tiež tam ide Kojál na 106,5 Čro Brno 67kW.

104,4 ide len na 5 kW, lebo z Brna – Kojál ide Frekvence 1 na 104,5 67 kW.

Ide aj tak stále, len na polovičný výkon 50kW. No vždy lepšie ako na začiatku, keď mala iba 8kW. 104,4 tiež neviem prečo ide iba s 5kW. Pre Devín nevyhovujúce. Šum na pozadí je aj po Bratislave.

A čo tie frekvencie, ktoré svojimi rozhodnutiami zablokovala Rada? I keď to sú malovýkonné ale pre niektoré oblasti by boli užitočné...

O frekvencií BA 90.1 viem, aj to že bola vyradená. Je dokonca uvedená aj v zoznamoch, ktoré boli voľakedy na internete, avšak s výrazne nižším výkonom 3kW. Bohužiaľ sme si to neskoordinovali pre Slovensko ako mestský vysielač pre BA pre nejaké menšie rádio. Rovnako to platí aj o frekvencii 98.3, ktorá mala tiež výkon 3kW, neskôr po nej siahli Rakúšania a prevádzkujú na nej Superfly. Ale vtedy každý chcel vysielať len na Ženevách a vysielače s lokálnym charakterom boli nezaujímavé, zároveň sú to dve frekvencie, ktoré Bratislave dosť chýbajú.....
Frekvencia 100.3 by sa teoreticky dala aj dnes použiť v NZ s menším výkonom...
104.7 MHz / 1kW bola koordinovaná z dôvodu, že 104.8 MHz nemala v NZ kvalitu signálu podľa noriem a mala ju dopĺňať.

Ešte ti doplním 90,1 100kW. BA . Asi mesiac tam bolo Rock FM rádio.. vyradená po protestoch Rakúska. Rušenie rádia Wien 89,9 100kW.
N.Zámky 100,3 bola presunutá do BA.
97,0 bola tiež odtiaľ presunutá do LV,
104,7 išla pokiaľ bol výkon v BA 104,8 iba 8kW , aby sa vzájomne nerušili.

Takže vráťme sa k blokovaným frekvenciám - má význam žiadať o ich odblokovanie, aký je na to názor Telekomunikačného Úradu a dotyčných rádií?
Košice - 106.2 MHz / 100 kW - Expres - využíva sa 20 kW
Modrý Kameň - 106.5 MHz / 10 kW - Expres - využíva sa 1 kW
Žilina - 106.9 MHz / 20 kW - Melody - využívajú sa 3 kW
Banská Štiavnica - 107.1 MHz / 20 kW - Fun - využívajú sa 4 kW
Poprad 107.3 / 30 kW - Dobré Rádio - využívajú sa 2 kW
Bratislava - 107.6 MHz / 100 kW -- Expres - využíva sa 10 kW
Stará Ľubovňa - 107.7 / 10 kW - Melody - využíva sa 1 kW
Pridám aj niektoré blokované a vyradené frekvencie
Nové Zámky - 100.3 MHz / 1 kW
Modrý Kameň - 100.6 MHz / 1 kW
Nitra - 101.2 MHz / 10 kW
Štúrovo - 102.1 MHz / 10 kW
Nové Zámky - 104.7 MHz / 1 kW
Nové Mesto nad Váhom - 106.6 / 10 kW
Zvláštnou kategóriou sú degradované frekvencie, kde sa využíva výrazne nižší výkon, ako bolo koordinované
Banská Bystrica - 87.7 MHz / 100 kW - Fun - využíva sa 10 kW
Banská Štiavnica - 93.3 MHz / 20 kW - Lumen - využívajú sa 2 kW
Lučenec - 96.0 MHz / 10 kW - Vlna - využíva sa 5 kW
Trstená - 96.5 MHz / 10 kW - Expres - využívajú sa 2 kW

Celkom pekne ste "zaprasili" tému, ktorá sa mala týkať frekvencií 104~108 MHz, obmedzovaných leteckou službou.

Dnes sa už bandscany možno až tak nerobia, v prípade CZ/SK, to krásne ale doplnili FMkové webservery - a je krásne vidieť, ako je to pásmo sprasené. Minimálne teda aspoň to české. Slovenské je na tom ešte asi v pohode oproti CZ. Inak ja sám mám nejaké bandscany na YT...

Verím, v tej dobe sa s lepším rádiom dalo kadečo zachytiť. Ja som vo V často ladil také fajnovky ako Jihlavu (93,4), občas som si ladil Funko z Kamzíka či v počiatkoch aj HiT z TN s 0,03 kW výkonom. Teraz chodím k tunelu, kde stabilne ide Vroclav a celý ten smer, vrátane nízkovýkoniek vo Vrbne p. Pradedom a R. Černá hora z Králik za Šumperkom. V podstate hrá niečo na každej frekvencii a na mnohých sa prekrikujú konkurenti :) Zaujímavé je prebitie sa rádií na jednej frekvencii, keď čakám konkrétne rádio a tam zrazu niečo iné - naposledy silnú VJ /103,2/ prebili Poliaci... Škoda, že už nevídať bandscany, to bývalo zaujímavé "čítanie".

Za starych cias, este ked sa v CSSR vysielalo len v OIRT, som skusal lovit cudzokrajne signaly kade-tade po Rajeckej doline. Zistil som, ze na hornom konci obce Kunerad na uboci malej Fatry, hned oproti Rajeckym Tepliciam, chodili stabilne Rakusania. Inde sa mi podarilo zachytit aj Madarov. Sused v bytovke oproti postavil na strechu masivnu antenu na OIRT otocenu na Polsko, ktora mu umoznila prijimat aj kopec signalov z Moravy. To bolo prvy krat, co som mohol vidiet naozaj narvaty eter, dokonca na OIRT. :) Priamo v Rajeckych Tepliciach sa mi podarilo prijimat Rakusanov len pri vhodnej tropo. Ich prijem tam bol ipradeny mnohymi mytmi. Sused mi tvrdil, ze ich vie zachytit hlboko v noci (zrejme len prilezitostne). Na bytovke oproti sa nachadzala jedna velka suspektna antena, o ktorej mi iny sused vravel, ze patri im a je na prijem Rakusanov, ale vraj radio maju nefukcne a nemaju ako zabezpecit jeho opravu. Radia na CCIR tam boli vtedy dost zriedkave, lebo bezne sa nedali pouzit. Ja som robil testy na autoradiu a neskor walkman, ktory mi otec doniesol zo zahranicia. Koncom 80-tych rokov som si zbuchal prijimac s vysokou citlivostou. Zaujimave boli 90-te roky, ked sa zacalo plnit CCIR a aj migrovat z OIRT. V Rajeckych Tepliciach sa objavilo niekolko silnych signalov z Polska, ktore sa predtym nedali bezne prijimat. Tieto sa tam vsak zjavne dostavali odrazmi, lebo bolli totalne rozfazovane a bol problem najst polohu radia, pri ktorej to "neskvrkalo". Mojim velmi oblubenym miestom pre testovanie bol najvyssie bod horskeho prechodu Zliechov - Cicmany, kde sme si vzdy robili zastavku. Tam samozrejme islo dobre vsetko zo sirokeho okolia, eter narvaty na prasknutie. :)

Kékes je prevít, ten mi včera hral aj pri Žiline - 90,7 MHz. :)) Je logické, že v tých južne orientovaných dolinách to z tej kóty pri tých výkonoch pôjde. Myslím, že neraz je dôležitejšie NEzarušenie danej frekvencie, ako výkon či poloha vysielača. Bežne na úbočí Malej Fatry /vôbec nie vysoko/ chytám 100+ km vzdialené vysielače z PL a CZ s výkonom pod 100 W.

No vidíš a keby nebolo _FM na K. holi tak sú bez signálu aj tam. Maďarský vysielač Kekes hrá v dolinách N. Tatier ešte lepšie ako SK rádiá.

Ak by sa uvoľnila 88.0 MHz, teoreticky by si ju mohol zobrať Expres, už raz mali záujem o frekvenciu 90.8 MHz, vtedy ju vyhral Slovenský Rozhlas....
Čo sa týka FM sietí na rovnakej frekvencii, také v Európe nie sú - je výnimka, ale tú uvediem neskôr. V Holandsku sú siete vytvorené tak, že napríklad rádio Sky má pridelené frekvencie od 101.0 MHz až po 101.9 MHz s tým, že napríklad má pridelené frekvenciu 101.2 MHz na troch vysielačoch s výkonmi 200kW, 32kW a 1kW, ktoré sa navzájom prekrývajú. Do toho je umiestnená frekvencia 101.3MHz s výkonom 7kW, ktorá sa prekrýva so všetkými troma vyššie uvedenými frekvenciami a funguje to. Rovnako je to aj v prípade Rádia 538, ktoré má pridelené frekvencie v úseku 102.0 MHz až 102.9 MHz. Otázne je, či by toto Towercom dokázal na Slovensku zrealizovať.
Frekvencia 107.7 MHz je vo Francúzsku pridelená diaľničným rádiám ako SANEF 107.7, Vinci Autoroutes a Autoroute Info. Sú to vlastne synchrónne izofrekvenčné siete (SFN) s výkonmi okolo 200W. Ako už z názvu vyplýva, pokrývajú len diaľnice a veľmi blízke okolie a vlastnia ich prevádzkovatelia diaľníc. Sú to klasické rádiá s Adult Contemporary formátom, napríklad SANEF zamestnáva 20 ľudí, majú klasické moderované vysielanie, vysielajú dopravné informácie každých 15 minút, v prípade potreby aj častejšie.
Je sranda, že tam dokážu zosynchronizovať 200 vysielačov a v Bratislave to nedokážu s dvoma vysielačmi pre TOP rádio. Ale to bude asi tým, že naši nemajú GPS synchronizátor, alebo to nevedia nastaviť....

Mne sa podarilo zachytiť Devín, SRO 1, Rádio FM aj Reginu KE v okrese Myjava v celkom slušnej kvalite.
Je fakt,že to bolo na vyššie položenom mieste,ale keď si predstavím vzdialenosť,tak je to obrovský úspech a to sa mi podarilo zachytiť aj na mobile.
K tej Javorine a 106.6 súhlasím, čo napísal David aj Laco.
Frekvencia 88.0 by sa rozhodne dala v tom prípade využiť pre iných,len tiež by bolo otázne, či by ju nezobral príklad Slovenský rozhlas s Rádiom FM....Moc by som neveril,žeby niekto druhý šiel na Javorinu,pod podmienkou,žeby 106.6 mohla byť využívaná.
Inak čisto teoretická otázka, možno úvaha,vo Francúzsku existuje Radio Vinci Autoroute na frekvencií 107.7.
Hoci toto rádio nie je celoplošné, (neviem popravde koľko % pokrýva, skúšal som hľadať nejakú mapu,ale nič som nenašiel) šlo by teoreticky i na Slovensku mať jednu frekvenciu pre nejaké rádio? Dajme príklad Expres.
Viem určite,žeby nebolo pokryté celé územie,ale aspoň väčšina cez rôzne výkony vysielačov jednej frekvencie naprieč územím.
Na Slovensku by to nemusela byť frekvencia 107.7 samozrejme,ale kľudne iná.

Ten garantovaný príjem Kráľovej Hole je smerom na západ až k Banskej Bystrici a Lučenci, ale ja som nemal problém počúvať rádiá z KH ani v regióne NZ, kde som ako anténu používal 50 cm káblik napojený na anténny konektor.
Na druhej strane ani výkonné frekvencie napríklad z Kamzíka negarantujú kvalitné pokrytie všade. Napríklad Funko zvykne v aute vypadávať niekde v okolí Dolného Baru za DS, po chvíľke znova nabehne a signál je dobrý takmer až k Štúrovu.
Ak by napríklad Rádio Slovensko chcelo mať na celom území príjem podľa príslušných noriem, muselo by si dokoordinovať najmenej 50 mini vysielačov s výkonmi od 10W až po 250W, čo asi reálne nie je. Pozri sa na Expres, ktorý strčí vysielač do každej dediny a len zasviní frekvenčné spektrum. Navyše keď sa objavia nejaké voľné frekvencie v danom regióne, tak požiadajú o ne, vyhrajú to so slovami "oni majú peniaze, sú úspešní, tak im to dáme", pôvodnú frekvenciu neskôr vrátia, ale je nevyužiteľná, lebo je to vlastne rušička a koliduje to asi so všetkým na SK....

Celý spodok - predpokladám, že myslíš juh BB kraja - Gemer a Novohrad. Žiadny vysielač nie je navrhovaný na pokrytie 200 km vzdialených lokalít, hoci viaceré, najmä tie vyššie položené aj takto ďaleko hrajú. Presahy KH sú na východ, no najmä juh až takmer k Rumunsku a hoci 30 kW nie je málo, sú lokality v blízkom okolí, kde nehrá dobre. Podobný problém /okrem problémom s námrazou a údržbou/ mal vysielač Twistu na Chopku, ktorý hral kade-tade (mne v ZA v stereu), no v RK či BR bol s príjmom problém. Vyšší výkon nedáva zmysel práve kvôli polohe a presahom do nížin v zahraničí, kde zbytočne ruší ich stanice. Na pokrytie kotlín a dolín sú v okolí vysielače v SL, RK či RV, no slušné prekrytie v regióne má aj Suchá hora, Dubník, Lučenec, Sitno, Krížava či Magurka.

Veľká Javorina má obmedzenie do ČR, takže tam problém nie je.
Na zmenu vysielacích sietí by bola potrebné veľká vôľa od súčasných vysielateľov a pretože by to mohlo umožniť vstup konkurencie na trh, tak s tým súhlasiť nebude nikto. Telekomunikačnému Úradu je to navyše ľahostajné.

Zaujímavým riešením by bolo nechať koordináciu tam kde je teraz, čiže na Hranovnici, postaviť tam nový stožiar, navýšiť výkon na 10kW, potlačiť vyžarovanie na juh. Týmto by sa získalo dobré pokrytie skoro až od Liptovského Mikuláša po Prešov a na sever skoro až po Starú Ľubovňu. Prevádzkové náklady (na energie) pri vhodne zvolenom anténnom systéme by mohli byť veľmi zaujímavé....

Pokrýva aj celý juh SK . Ak by tam nebolo napr. Rádio_FM tak by celý spodok SK bol bez neho. Tam totiž okupuje jeho frekvencie cez deň Patria. Ide iba na 30kW čiže až tak vysoko výkonná nie je na rozdiel od KE, BB či BA.

KH je príliš drahý a nie moc ekonomicky výhodný vysielač. Pochybujem, že by F alebo Ex vracal menšie frekvencie v okolí, pretože mnohé mestá sú v zákryte a vysokovýkonná frekvencia tam je na mnohých miestach nedostatočne kvalitná. Podobne to bolo pri Vlne v BB. Čo sa týka VJ - dá sa obmedziť smerovanie výkonu a s odlišnou polarizáciou by sa to dalo využiť. Dávno pradávno tu boli opísané možné zmeny frekvencií, ktorými by sa uvoľnili viaceré frekvencie s potenciálom vytvorenia novej siete... Dnes je však trend ísť do digitálu, kde sa problém s kapacitou dá značne eliminovať. Tu však chýba vôľa, pretože terajší stav veľkým hráčom vyhovuje a nič nové sa do tejto čiernej diery Európy nehrnie... :(

Slovenskému Rozhlasu neprideľovať nič. Už aj tak prioritne vyfasoval frekvencie na Krížave alebo Veľkej Javorine.
Kráľovu hoľu prideliť buď Funku alebo Vlne.

Na Krížave je ešte blokovaná na 20kW 106,9 Melody. Ide, len na 3kW.

Sro by sa to hodilo pre Reginu V. Je to predsa, len na hraniciach krajov. No ak by ju dostal Expres mohol by uvoľniť kopec malých vysielačov pre iných. Prípadne aj FUN radio či Vlna by ju vedeli uživiť v pohode. Na Spiši sa rušia navzájom 87,7 KE FUN radio vs. 87,7 BB Vlna.

Javorina nie je problém ako nie je problém Kamzík. Smerovo sa dá predsa žiarenie upraviť. Ani teraz nepáli Javorina na Moravu 10kW. V Žiline to pustili aj teraz. 90,8 10kW Javorina vs. 1kW Žilina. No iný program. Javorina ako aj Kamzík pokrýva veľkú časť Podunajskej nížiny. Na Slovensku sa ešte nikomu nepodarilo to zladiť, aby sa to navzájom nerušilo. Myslím rovnaký program. Expres to mal a zrušil to. Teraz to má Viva a nefungovalo im to ani raz. NR vs TT. V strede medzi vysielačmi nenaladíš poriadne ani jeden.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň