Diskusia k téme DAB/DAB+ zo zahraničia

Tak len pre info:
Kúpil som jedno stredne drahé DAB rádio a priamo v Trnave, v paneláku na okraji mesta sa dá naladiť (bez externej antény) len a iba multiplex Slovenského rozhlasu a k tomu Rádio Lumen a Rádio Mária. Nič viac. O Českom rozhlase môžem akurát snívať. Viac ma však bude zaujímať, či sa k niečomu aspoň náznakom dopracujem vonku na záhrade cca. 20 km severne od Trnavy...

Samozrejme, logické, že to že to záleží aj od výkonu vysielača...ale však práve, sú to často iné výkony (napr.5kW u FM má iný dosah ako 5kW u DAB+)...len tým dosahom som mal skôr na mysli,že tie DAB+/ale aj DVB-T(2) sú nastavované tak, aby mali cez hranice čo najmenší presah,resp.casto ak je vysielač blízko hraníc,tak sa jeho signál smerom k hraniciam zvykne utlmovať...

Presah FM vysielania veľmi záleží od výkonu vysielača. Nebude to podobné aj u DAB?

Podľa mňa prijímať určite pôjde, skús si kúpiť DAB+ prijímač a skúšaj :) ale je možné, že budeš potrebovať externú anténu. Ja v Bernolákove mám stabilný príjem 12D Čro DAB+, čo si pamätám tak to relatívne hralo aj v aute od Trnavy smerom na Trstín, aj keď boli časté výpadky. Veľmi závisí kde bývaš a aký máš výhľad smerom na Česko :)

No napr. mux DAB+ Austria sa da chytat v aute napr. este aj po Galante :-) :-)Osobne otestovane.

No mám všeobecný pocit,že DAB+ zo zahraničia nemá až tak veľký presah ako má FM ...teda na klasické prijímače s DAB+... jasné, že ak má niekto vežu s DAB+ a externou anténou, je to lepšie..m

No v oblasti TT neviem, nakoľko som zatiaľ nemal možnosť tam skúšať príjem v aute,ale napr. v okolí Štvrtku na Ostrove,ale aj južnejšie od Šamorína sa mi podarilo v aute zachytiť aj české DAB+.

Vie mi niekto relevantne povedať, či je nejaká šanca naladiť ČRo Radiožurnál a/alebo ČRo Dvojka na digitálnom rádiu DAB+ hlbšie vo vnútrozemí SR, konkrétne Trnava a okolie.
Pýtam sa v súvislosti s ukončením šírenia ČRo na LW a MW ku koncu tohto roka a hľadaním alternatív ich ďalšieho bezproblémového posluchu.
Ospravedlňujem sa, ak ste to tu už niekde riešili...

Ide, ale u mňa to bolo hodne na hrane (treba šachovať s anténou)..ide tam aj Krížava 12A, zabudol som ale pozrieť silu signálu..tip do 4/16.

Rakúske 5D a moravské 12D tam ide bez problémov, WIEN 11C ide, ale na hrane. 12C Kamzík boli len náznaky signálu..clonia Malé Karpaty.
Lokalita príjmu: http://maps.google.com/?q=48.66684 ,17.05038
Prijímač Sencor SRD 6400 DAB+

Sprostý, provinčný, primitívny koment... veď Ti to nikto nekáže počúvať...

To nam tu este chyba .. vidim ze su ludia co sa ho nevedia dockat.

lulu.fm expanduje do Viedne. Lesbicko-homosexuálna rozhlasová stanica z Kolína nad Rýnom rozširuje svoje pokrytie a od novembra 2021 ju bude môcť prijímať prostredníctvom digitálneho rádia DAB+ viac ako 3 milióny obyvateľov zo širšieho okolia Viedne...

Schwarzer Freitag in der Slowakei
Die Programme
Radio VLNA
Antena Rock
Radio Jemne
wurden um Mitternacht abgeschaltet.

https://zive.aktuality.sk/clanok/vjwdyv1/v-sr-mozu…
Inak v Čadci priamo v meste som chytal z poľských len 11A (10 verejnoprávnych)..bolo to dosť na hrane, ale hralo bez sekania.
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň