Diskusia k téme Rádio Rock
Ak to nebude na Google play obchode, bude to o ničom ???? Tu sme už ale mimo témy, takže toto tu radšej uzavrieme
Miesto toho plánujem aplikáciu na virtualizaciu FM / AM / DAB vysielania. Volať sa to bude Android radio simulator. Toto je budúcnosť, ktorú plánujem miesto FM vysielania na mnou používanej frekvencii. Jednoducho ten kto chce si to môže nainštalovať na Android z volnadiskusia ako som spomínal, a tam budú aj mix mutácie STVR vrátane Regina / SRO 1 resp tiež aj Regina/RSI vo virtuálnom AM pásme, vydané to bude v 2025 do marca test verzia. Fungovať budú všetky rádia v FM ako sú okrem:
1. Rádio Regina východ bude počas víkendu bez rozšíreného národnostného vysielania miesto toho pôjde spoločný program Regina BA a BB
2. Rádio Patria / Devín resp Partia / _FM bude miesto rádia Patria dostupné rádio Devín resp rádio _FM celodenne, s výnimkou Patria / RSI. V pásme AM stredné vlny bude virtuálne dostupné vysielanie rádia Regina na striedačku s SRO 1 počas večerného rádiožurnálu, a s rozšíreným národnostným vysielaním počas víkendu večer aj v BB a BA na rozdiel od virtuálneho pásma FM. Partia HU bude vo virtuálnom pásme stredné vlny dostupná tiež. V tomto pásme bude tiež aj mutácia Regina / RSI ako v prípade mojej doterajšej frekvencie 102.7 MHz. Plány do budúcnosti sú teda virtualizácia cez Android app miesto vysielania cez FM transmitter. Fungovať nebudú len stanice ktoré nemajú funkčný stream napríklad goldies.
No skús sa zamýšľať nad vysielaním cez internet. Len tam by už nemalo ísť len o nejakú retransmisiu, ktorá je úplne zbytočná. Kto chce, bude rádiá ladiť ináč, ako cez FM a cez vysielač, ktorý má dosah možno z jednej izby do druhej. A možno k najbližším susedom. Skús sa zamýšľať nad vysielaním cez internet, kde by ťa počúvalo nie len celé Slovensko, ale celý svet. Malo by však o vysielanie tvojej služby, teda tvojej stanice s tvojim programom.
Ak by som s vysielaním pokračoval, tak nemusel by som prelaďovať z 102.7 na 89.8, lebo 89.8 je už obsadená, 102.7 stále voľná. Ak by napokon došlo k spusteniu 102.7 tak potom musel by som preladiť niekde inam než 89.8, tak vybral som dobre s pomedzi 102.7 a 89.8 že som zvolil 102.7, aj tak vydržala dlhšie než bolo treba, nakoľko vysielanie som vypol 11.11.2024...
Tak nakoniec Prešov 89.8 MHz spustili skôr, ako detské rádio opätovne 102.7 MHz, tak 89.8 je pre môj transmitter fuč, 102.7 MHz zatiaľ ostáva, hoci v prevádzke už nejaký čas nie je.
Na facebooku si k tejto udalosti zmenili titulné foto. Treba občas sledovať sociálne siete rádií
Práve teraz,aj spomínali vo vysielaní spustenie Prešovskej fq,od dnešného rána.
Potvrdzujem, Prešov spustený.Prijem kvalitný a hrá pekne čisto.
Všetky FM freq. sú total synchro a oneskorenie štúdio -> éter je 1000 ms, čiže 1 sekunda. :-)
Detske radio ma takto riesenu Zilinu 98,7 a Martin 98,7 a im to funguje bez problemov. Predtym to mala aj Antena Rock a tam to trochu pocut bolo, oni ale mali rozne polarizacie. V pripade, ze je signal posunuty aj o par sekund to uz je znakom lowcost neprofesionalnych rieseni. Tam sa to naozaj ocakavat neda.
Ako som už písal, v zahraničí to funguje, tam asi pracujú skúsení odborníci, ktorí vedia ponúknuť riešenie a zrealizovať to.....
Len tak mimochodom, existuje niečo také ako GPS synchronizátor pre jednofrekvenčné siete - myslíš že to TOP rádio má?
Tu fungujú resp. nefungujú v mojom okolí dve. 97,2 TOP rádio BA Petržalka a Devínska Nová Ves a VIVA 101,0 TT a NR pri tom druhom je aj niekoľko sekundový posun. Kedysi to skúšal aj Expres a nastaviť to nevedel, aby sa to vzájomne nerušilo. Skoordinoval si následne iné frekvencie.
Pokiaľ by boli frekvencie zosynchronizované, nebilo by sa to s ničím....
Vo Francúzsku fungujú diaľničné rádiá na jednotnej frekvencii 107.7 MHz a funguje to bez problémov. Ak to ide tam, prečo nie aj tu?
Teraz chytám 100,3 1kW z BA ešte za Šalou v pohode. Z BA ide z dosť vysokej kóty. Výkon 250W zo Zámkov by išiel po Galantu ako teraz Expres na 97,2. Rovnaké frekvencie by sa vzájomne rušili a degradovali pokrytie z oboch strán.
Pokiaľ by bol vysielač 100.3 MHz mal výkon okolo 250W, nemuselo by sa to biť s Bratislavou.....
V N.Zámkch by sa to bilo z BA. Medzi mestami nie je žiaden kopec. Vysielač utopený dole v Nitre ako má Fun radio pre samotné mesto by mohol pracovať aj na frekvencii 100,3 s výkonom do 100W. Pokrytie za mestom by sa rýchlo strácalo. Rádio_FM tam kedysi plánovalo vysielať na frekvencii 89,2 pre samotné mesto no toho sa už nedočkáme.
Dá sa aj transmitter použiť, ale pôjde len v malom okruhu, dá sa bežne kúpiť v elektro obchodoch. Ja takto vysielam STVR - rádio Slovensko, rádio Regina a rádio Slovakia international na striedačku na 1 frekvencii.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2024 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň