Diskusia k téme Nemecké rádiá
Úplne súhlasím s predchádzajúcim rečníkom, a preto si myslím, že slovenskí vysielatelia by mohli zaplniť večerné a v prípade potreby aj nočné programy, ak by chceli.
Vtedy by sa mohli vysielať:
1. Večer: hitparády a hudobné časopisy
2. V noci: podcasty prekladané hudbou a rozhovormi medzi moderátormi programu a poslucháčmi. K dispozícii by boli aj spravodajské časopisy a dlhšie programy, ako aj napríklad reprízy aktuálneho diania.
V tejto súvislosti by sa dali ľahko vytvoriť ďalšie programy, ktoré by prilákali reklamu. Len to treba urobiť, ak slovenskí vysielatelia nájdu odvahu ich vytvoriť.
Aby som sa vrátil k nemeckým vysielateľom, priznávam, že raz, keď som šoféroval do Krakova, sa mi podarilo (pravdepodobne v rámci televízneho vysielania) zachytiť Rádio Energy z Norimbergu-Fürth na 106,9 FM a Rádio Galaxy z Ansbachu neďaleko Norimbergu, ktoré vysiela na 105,5 FM.
Pokiaľ bude večerný slot medzi 20:00 - 24:00 atraktívny, nie je problém predať reklamu aj tam. Tie náklady na moderátora nie sú až také veľké, skôr by som položil otázku, či programový manažér dokáže urobiť zaujímavý obsah, aby pritiahol poslucháčov. Napríklad jedna z možností je ponúknuť reprízy rozhovorov za rannej show. Tých možností je viac, ale nech si láme hlavu dotyčný zamestnanec rádia.....
Prosím ťa, skús si isté veci pre všímať. Napríklad aká veľká krajina je Poľsko oproti Slovensku, koľko veľkých miest tam máte a napríklad aj to, koľko reklamy je v poľských rádiách aj po 18:00. Ono je ľahké povedať že treba vysielať aj napríklad o 22:00. Lenže kým v Poľsku v tom čase beží reklama v rádiách, tak na Slovensku prakticky už nie...
Myslím, že máte možno pravdu, najmä preto, že Rádio Zet, ešte v čase, keď stanicu riadil Lagardere, malo šancu konkurovať RMF FM. Bohužiaľ, dva následné predaje skupiny Eurozet (ktorej patrí aj spomínané Rádio Zet) toto všetko premárnili.
Nedávno sa skupina Eurozet zlúčila s iným vysielateľom (Agora), takže napriek zjavnej konsolidácii je portfólio vysielateľa teraz neorganizované, čo vedie niektoré stanice k vzájomnej kanibalizácii.
Čo sa týka SMS súťaží, z toho, čo som počul, ich rušivý formát bol, žiaľ, vynájdený v RMF FM a potom distribuovaný do hlavných staníc Bauer v iných východoeurópskych krajinách, ako je Rádio Expres. Čo sa týka Expresu, myslím si, že ak by redakcia stanice bola poslaná na školenie do Krakova na RMF, čakal by ich šok, pretože ich programy sú moderované aj večer a v noci, teda keď ich slovenský kolega spí.
Rádio Zet je preto tak dole, lebo český majiteľ Křetínsky zanedbal rozvoj tohoto rádia. Držal to ako investíciu s tým, že to časom predá. Je to vidieť aj v Čechách, kde rádio Frekvence 1 "dostal" v počúvanosti z pozície č. 3 na 6. Len tak mimochodom rádio podobného zamerania Impuls je mieste č.3 a predbehlo ho aj tanečné rádio Kiss...
Tieto SMS súťaže fungujú len v krajinách Východnej Európy, kde sú poslucháči natoľko blbí, aby posielali správy. Mesačne vyhodia aj 100€ a potom do najbližšej výplaty žerú len suché rožky, lebo viac si už nemôžu dovoliť kúpiť. Je to vidieť, aj keď rôzni ľudia vyhadzujú peniaze von oknom alebo ich posielajú vymyslenej Sandre Bullock. Vivat Slovakia!
A že či Bauer vie riadiť rádiá? Tie na západe kupoval s profesionálnym manažmentom, ktorý vie ako treba veci robiť. Tu na Slovensku sa Antala dostal k manažérskej funkcii ako slepé kura k zrnu. Za posledných 10 rokov neposunul Expres nikam dopredu. Práve naopak, počet poslucháčov neustále klesá. O ôsmej večer zhasnú moderované vysielanie, lebo si myslia, že keď Expresáci pozerajú Farmu a podobné blbosti, tak to robí celé Slovensko.
No poďme JaSomJa, vytiahni svoje argumenty!
Bauer má určite schopnosť riadiť rozhlasové stanice, ktoré nakupuje, a preto sú RMF FM v Poľsku aj Rádio Expres na Slovensku lídrami v sledovanosti s výraznou výhodou oproti konkurencii, takmer 15 % v prípade prvého z nich, ktoré vysiela z Krakova.
Žiaľ, RMF FM pod vedením nemeckej spoločnosti už nejaký čas preháňa lotériu a prakticky žobre o textové správy, ktorých cena sa za posledné roky zvýšila z 2,46 PLN na 4,92 PLN vrátane DPH. Teraz dokonca aj vysielateľ láka výhrou viac ako 1 milión PLN (rekord je 820 000 PLN, a to ako na celoštátnych, tak aj na poľských vlnách), čo sa aj tak nestane, pretože lotéria je predvídateľná – najmä keď sú v hre aj autá, ktoré vždy vyhrávajú poslucháči. Mimochodom, neviem, ako je to na Slovensku, ale v Poľsku Bauer čoraz viac zapĺňa rádio RMF FM podcastmi, ktoré moderujú nielen moderátori stanice, ale aj influenceri a dokonca aj hviezdy šoubiznisu. To nie je zlá vec, pretože to obohacuje program a skracuje moderátorské sloty, ktoré zvyčajne trvajú 4 alebo 5 hodín.
Stručne povedané, Bauer vie, ako riadiť rozhlasové stanice, ale v niektorých prípadoch to táto spoločnosť začína preháňať a zveličuje určité aspekty.
Čo sa týka porovnania Europa 2 s NRJ/Energy, porovnával som iba pobočky prvej stanice v Českej republike a na Slovensku, pričom som ignoroval úplne odlišný francúzsky náprotivok stanice.
Tvoje zanietenie, fanatizmus alebo vášeň pre rádiá Baueru je také veľké, až by si človek pomyslel, že tam robíš. Možno si myslíš, že im nejako pomáhaš, ale nie je to tak. Pôsobí to kontraproduktívne.
Ale vráťme sa k Baueru. Nemecká firma, s menom ktorej sa spájajú škandály, ako podliezanie nacistickej ideológii - čo neznie veľmi dobre.
V Nemecku fungujú už od roku 1875 a sídlia vo veľkomeste Hamburg. Odjakživa s venovali médiám, známi boli vďaka časopisom, ktoré sa za komunizmu pašovali aj na Slovensko - iste niektoré poznáš aj Ty - Bravo alebo Cosmopolitan. Okrem toho vlastnia 31.5% televízie RTL2 a spoluvlastnia Rádio Hamburg s 26.3%.
Yvonne Bauer - 48. ročná, vlastní 85% spoločnosti a je výkonná riaditeľka a Saskia, Nicole a Mirja, každá má 5% podiel
25. Februára 2013 odkúpili rádio Expres od americkej spoločnosti Emmis za 21.2 milióna dolárov, čo pri vtedajšom kurze 1 USD = 1.33 EUR robilo 28.196 milióna eur. Vtedy bol Expres jednotkou s 33.3%
Bauer pôsobí v deviatich krajinách - Veľká Británia, Slovensko, Poľsko, Dánsko, Fínsko, Írsko, Nórsko, Portugalsko a Švédsko. Je zaujímavé, že Bauer získal všetky svoje rádiá akvizíciou. Nemáš ani jednu krajinu, kde by postavil rádio na zelenej lúke, alebo ako sa hovorí od nuly. Možno na to nemajú, Pokúšali sa o to v Holandsku prostredníctvom Baueru UK, ale neúspešne, nemali peniaze na vydraženie FM vysielacej siete. Vo väčšine krajín Bauer funguje ako duopol, v Dánsku vlastní všetky veľké rádiá, vo Veľkej Británii pôsobí ešte jedna menšia spoločnosť a to NewsCorp Murdocha a v Portugalsku, kde funguje päť mediálnych spoločností. Verejnoprávne médiá som nezarátal.
Čomu možno rozumieš. Má Bauer Media nejaké rádiá aj v Nemecku? Viem že táto spoločnosť je silná v UK či v Škandinávii, o Nemecku však nevirm
Toto je teda dobrý fór... "Slovenská E2 je iba obyčajné CHR, zahraničné sú CHR/Top 40"
Áno, v nejakom Nemecku sa nehrá Kali, na Slovensku sa zase nehrá Apache 207 či Nina Chuba. Ty by si dokázal počúvať tieto nemecké skvosty? Píš radšej niečo o džeze, tomu možno trošku rozumieš. A možno tiež nie, ale aspoň ti budeme veriť
Slovenská E2 je iba obyčajné CHR, zahraničné sú CHR/Top40 - to je asi jediný väčší rozdiel. A v zahraničných CHR rádiách sa nepretláčajú nuly typu Kali. Problémom je jednoduchosť moderátorov na Slovensku
Už len medzi rakúskym a nemeckým Energy je značný rozdiel. A francúzske NRJ je ešte inšie a nie len vo francúzskej hudbe. Jednoducho každý trh má iné potreby a to nie iba čo sa domácej tvorby týka. A rozdiel medzi českou a slovenskou E2 je dosť značný, kým slovenská E2 je CHR, tá česká je bližšie k Hot AC, aj keď nie je to čistý tento formát
Lenže playlisty rádií NRJ sa prekrývajú, jediný rozdiel je v lokálnej tvorbe....
Slovenská E2 sa pri výbere hudby inšpiruje skôr v českej E2, tak ako Melody vykráda Blaník....
To je normálne, platí to aj naopak, skladby ktoré sú na E2 nie sú na Energy. Ale takéto rozdiely sú všade, taký Capital má inšie skladby, Kronehit má inšie, osobne si však myslím že E2 nasadzuje viac noviniek ako nemecké Energy
Mnohé z pesničiek, ktoré sú v NRJ playlistoch sa v E2 na Slovensku nevyskytujú.....
Je to jednoduchosť, primitivizmus, nekvalitná hudba. Áno, tie pesničky sú fajn - keď ich počúvam na Spotify alebo Tidale, ale v rádiu to pôsobí nezladene. Výber je zlý, ako keby hudobný dramaturg poznal len 1000 pesničiek a tie točí dookola. Pokiaľ sa v zahraničí objaví nejaký hit, trvá týždne, kým v našich rádiách niekto zobudí a šupne to do playlistu.
Pozri sa na moderátorov, ak by nebol internet a memečka, neboli by ani akože vtipné vstupy, samozrejme pridaj k tomu aj hlúpy rehot. Nedokážem si predstaviť, ako by slovenskí moderátori (nie len v Baueri, ale aj Fun Group) dokázali pútavo rozprávať na jednu tému - povedzme 3 až 5 minút, Je jasné, že v manuáli majú nakreslené, ako dlho má trvať taký vstup, ale aj tak, nemajú na to. O tom, že by v našich rádiách zaznel inteligentný vtip ani nehovorím, toho sa nedočkám asi nikdy. Len tak mimochodom, som zvedavý, či Antala ešte chodí na pivo so svojimi moderátormi. Však predsa, kto je komunikatívny tam, mal by byť aj v rádiu. Aspoň také niečo hovoril na prednáškach na RadioDays, keď tam bol ešte pozývaný, aby ukázal, ako budovať úspešné rádio. Teraz už nechodí, ktovie prečo.....
K tomu by som pridal aj extrémne veľa slovenskej hudby, ktorá je priemerná. Pokiaľ sa aj vyskytne kvalitná speváčka ako napríklad Jana Kirschner, tak Bauer ju ani zaboha nezaradí do vysielania - asi majú averziu voči kvalite a radšej zahrajú 1000x Separa. Fun rádio ju napríklad hráva často. Ale za to množstvo SK hudby je zodpovedný štát aj s hlúpymi zákonmi....
Výsledkom toho je každoročný pokles ľudí, ktorí počúvajú rádio. Minule som tu niekde písal, ako poklesol počet poslucháčov za posledných 10 rokov a vyšlo mi, že to bolo okolo 800.000. Najviac z toho bolo Rádio Slovensko, ktorému odišlo vyše 400.000 ľudí. Polož si otázku, prečo asi?
Tu máš playlist nemeckého Energy, ktoré patrí priamo pod NRJ Group. By ma zaujímalo, že kde vidíš to, že je to kvalitou niekde úplne inde ako naša Europa 2
https://www.energy.de/playlist
No a keby si si to nemecké Energy občas popočúval, je to s E2 podobné v tom, že je tam veľmi dominantná hudba
Rád by som sa spýtal, podľa čoho usudzuješ, že rádia Baueru nie sú bohviečo? Jasné rešpektujem tvoj názor, tiež moc nepočúvam tie rádiá.
A čože, vadí Ti, že som trafil do čierneho? A ešte k tomu do rádií Tvojej milovanej mediálnej skupiny. Hrozné však, keď ich zrazu začneš porovnávať s podobnými vo vyspelej západnej Európe, v mnohých parametroch vychádzajú veľmi zle...
Je tam dosť veľký rozdiel.
NRJ ponúka rovnaký formát na všetkých svojich rádiách, ktoré fungujú pod touto značkou. Viac menej rovnaká web stránka, odlišnosti sú hlavne v miestnej hudbe, kde napríklad švédsky interpret sa nemusí hodiť do nemeckého ale doma vo Švédsku je to hit a zasa francúzsky spevák nemusí fungovať vo fínsku. NRJ má prepracovaný výber hudby a vedia garantovať okamžité nasadenie nových hitov do playlistu.
Europa 2 sú samostatné značky v každej krajine kde vysielajú. Hudba vo francúzskom E2 sa je odlišná od slovenskej alebo českej E2. Aj logá sú odlišné, web stránky. Hudobný dramaturg na Slovensku častokrát nedokáže identifikovať, čo je vlastne aktuálny hit a kým na to príde, uplynú týždne....
A v tomto s tebou súhlasím. Moje porovnanie týkajúce sa Europa 2 a NRJ/Energy sa týkalo výlučne toho, že tá istá značka pôsobí vo viac ako jednej krajine.
Pokiaľ ide o nemecké rozhlasové stanice, najčastejšie počúvam dve z nich: NRJ (Energy) a nedávno objavené SchlagerRadio. Prvá z nich je medzinárodná sieť fungujúca pod rovnakým názvom vo viacerých krajinách (niečo ako Europa 2), zatiaľ čo druhá hrá hity s prvkami folku a tanečnej hudby.
podiel [%] celkovej počúvanosti
2. + 3. vlna 2025 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň