menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Diskusia k článku RTVS propaguje digitálne rozhlasové vysielanie súťažou o DAB+ prijímače

28 príspevkov
Robert_BA
Robert_BA
27.04.2023 07:29
0
0
Obsah

RTVS by mala konecne cosi spravit s obsahom, nech je na tom DAB vobec co pocuvat. Tie ich "digitalne" okruhy su tristne. Jediny poriadny okruh - Klasika - docasne nahradili akousi Pyramidou k 80. vyrociu rozhlasu a potom to akosi zabudli vratit spat.

mpk4
mpk4
24.04.2023 04:00
0
0
DAB+ z PP, Kráľovej hole

z tejto koty sa neplánuje žiadne vysielanie?

Jazz_Laco
Jazz_Laco
23.04.2023 13:20
0
1
@Signal

Ale predpokladám, že nejaký 30 metrový stožiar ti tam asi nedovolia postaviť.
Niečo takéto

https://www.tekomcz.cz/telekomunikacni-stozary/tru…

Signal
Signal
23.04.2023 12:10
2
0
@Laik - SHMÚ by to (napr. intermodulačne) neinterferovalo s ich systémami?

Na Kolibe na streche budovy SHMÚ - Jeséniova ulica 17 bol v minulosti 1 kW analógový vysielač TA3 vysielajúci na K39.

Laik
Laik
22.04.2023 15:18
0
0
@Jazz_Laco

OK, ja mám konkrétnu predstavu (vrátane fundraisingu a financovania*), ale aktuálne som tiež zaneprázdnený inými témami.

*Myšlienky na dotácie od mesta som sa už vzdal a v podstate som rád, že to nevyšlo.

Jazz_Laco
Jazz_Laco
22.04.2023 14:59
0
1
Kontakt...

Neskôr Ti dám na seba e-mailový kontakt. Teraz nie, riešim iné veci....

Laik
Laik
22.04.2023 14:54
0
0
@Jazz_Laco

To know-how sa týka (potenciálne) VŠETKÝCH malých rádií - nebolo to myslené ako ponuka Tebe. Ak/keď si to ošetrím aspoň cez autorské právo, zverejním.

Presne tak, jedine Tebou spomenutá forma má šancu - práve jej financovanie je najperspektívnejšie a najsľubnejšie; k dispozícii sú rôzne formy.

Ak sa dá s Tebou nejako spojiť, môžeme to prebrať - tu verejne ale nie (i keď pochybujem, že niekto by bol schopný realizovať to, aj keby mu bol celý plán/scenár predložený na zlatej tácke - neschopnosť aspoň čo i len kopírovať je najväčším problémom Slovákov).

Jazz_Laco
Jazz_Laco
22.04.2023 14:43
0
1
Metropolitné rádio...

A z čoho chceš financovať vysielač, štúdio a zamestnancov ak nie zo ziskov? Pro bono ti tam nebude nikto robiť. Na určité pozície potrebuješ kmeňových zamestnancov, ostatné sa dajú vyriešiť napríklad dohodou o vykonaní práce. Aj keby si bol ako n.o., aj tak potrebuješ nejaké financie. Ako neziskové organizácia funguje napríklad Jazzové a Classic rádio v Budapešti. Napríklad kresťanské rádiá na Slovensku prežívajú vďaka sponzoringu a darov od veriacich a aj tak majú problémy s financovaním. Je tu aj možnosť finančnej podpory mesta, to však odmietam, lebo mesto mi nebude a nemá čo hovoriť do vysielania...

Nepotrebujem know how....

Laik
Laik
22.04.2023 14:24
0
0
@Jazz_Laco

Pre MALÉ RÁDIÁ mám (podľa mňa) zaujímavý plán revitalizácie a zvýšenia konkurencieschopnosti, no len tak zadarmo know how nedám.

Laik
Laik
22.04.2023 14:21
0
0
@Jazz_Laco

METROPOLITNÉ RÁDIO nikdy nebolo, lebo o jeho zriadenie sa nikto (naozaj seriózne) ani len nepokúsil. Také rádio musí mať (de facto) verejnoprávny formát - nie naháňať čísla/zisky.

Jazz_Laco
Jazz_Laco
22.04.2023 13:48
1
1
@Metropolitné Rádio

Metropolitné rádio by v Bratislave mohlo fungovať, pokiaľ by zvolilo ten správny formát, poskytovalo informácie, ktoré by boli pre poslucháča zaujímave (nie len prázdne reči a bezbrehý rehot bez príčiny), dobrá marketingová komunikácia, zaujímavé webová stránka...

Bolo v Bratislave takéto rádio? Ja si myslím že nie....

Jazz_Laco
Jazz_Laco
22.04.2023 13:44
2
1
@Laik

Dobré Rádio - nemá peniaze
SUB FM - nemá peniaze
Rádio Košice - finančne by to mohli zvládnuť
Bratislavské Rádio - nemá peniaze
Rádio VIVA - nový majiteľ má peniaze, otázne je či by išiel do DAB+, keďže penetrácia DAB+ prijímačmi je biedna
Rádio SiTy - nemá peniaze
Rádio Best - bolo by to pre nich finančne náročné
Jazz - nemá peniaze

Skôr si myslím, že Bauer bude mať záujem o jednu sieť MUX DAB+, šupne tam svoje 4 stanice, dohodne sa s Fun, Vlnou a Lumenom a bude dobre zarábať na poplatkoch. Verejnoprávny rozhlas bude mať svoj vlastný MUX. A prípadne že vznikne ešte jeden MUX (napríklad v BA), bude stratový, pretože nestačí ho len obsadiť rádiom, ale to rádio musí byť vedené profesionálmi a takých je na Slovensku veľmi málo....

Laik
Laik
22.04.2023 13:26
0
0
Neúspešní žiadatelia o BA FM fq.

jeseň 2022:

SUB FM
Marek Petráš (Rádio Košice)
Dr. FM (Dobré rádio)

https://rpms.sk/node/150
https://rpms.sk/node/156

Staršie VK sa mi nedarí nájsť (ani tu na Radia.sk), ale záujemcov o vysielanie v BA by určite bolo viacero - naplniť MUX by nemuselo byť zas až takým probémom (aspoň teoreticky).

Laik
Laik
22.04.2023 13:15
0
0
@Signal

SHMÚ by to (napr. intermodulačne) neinterferovalo s ich systémami?

Laik
Laik
22.04.2023 13:14
0
0
@Jazz_Laco

Na DK (okrem rozhľadne) už stoja 3 stožiare: Satro, O2, Orange (najnevýhodnejšia poloha - smer: Dúbravka, DNV v tieni); je ich vidieť z diaľky - blikajú červeno (asi okrem Orange, ktorý nemusí, lebo je pod úrovňou hrebeňa kopca).

Ja by som to riešil skôr zvonku - neviem, prečo všetci sú posadnutí umiestňovaním antén do "epicentra" príjmu.

Netreba však zabúdať na novú konkurenciu (DAB+) vo forme vysokorýchlostného internetu a streamovania. Čoraz častejšie skloňovaným pojmom sa stáva 5G Broadcasting ( https://www.ors.at/5g-broadcast/ ).

Ešte späť: Príp. metropolitné rádio (pokusov o zriadenie ktorého tu už bolo niekoľko) nemôže a nikdy nebude fungovať na komerčnej báze - ceny reklamy v lokálnych/regionálnych rádiách ( https://www.regiomedia.sk ) z tejto idey robia chiméru. Ak by si ho pod krídla vzal magistrát (čo navrhované už bolo, ale - asi našťastie - neprešlo), hrozili by politické tlaky a zneužívanie na propagandu (pozn.: Súkromná https://www.tvbratislava.sk je financovaná z mestského rozpočtu.). Jedinou možnosťou je teda tzv. 3. sektor...

Jazz_Laco
Jazz_Laco
22.04.2023 11:51
0
1
Signal...

Zaujímavé miesto (Koliba), ale koľko by pýtali za dlhodobý prenájom miesta na postavenie stožiaru?

Na Devínskej Kobyle pravdepodobne nepostavíš stožiar, už tam stojí rozhľadňa....

Signal
Signal
22.04.2023 11:42
1
0
@Jazz_Laco

Umiestnenie vysielačov pre pokrytie BA:

Koliba - SHMÚ

Devínska Kobyla

Jazz_Laco
Jazz_Laco
21.04.2023 12:44
0
1
@Laik

Ako by si riešil pokrytie BA? Kam by si umiestnil vysielač alebo vysielače?

Laik
Laik
21.04.2023 01:08
0
0
@Jazz_Laco

Takisto predsa môžeš propagovať DAB+ MUX. Ak poslucháči v ňom uvidia pridanú hodnotu, tých zopár desiatok € obetujú ( https://radioprijimace-a-radiobudiky.heureka.sk/ ).

Na dotované prijímače treba zabudnúť - stále sú tu ešte aj autorádiá, ktoré meniť nikto nebude, tobôž dotovať - nanajvýš si niekto dokúpi adaptér.

Nové autá už sú povinne (v EÚ) vybavené DAB+, i keď napr. Fíni sa snažia pretlačiť aj povinné FM (lebo sami DAB+ vypli - podobne ako Íri a Maďari).

DAB+ MUX nemusí byť prevádzkovo drahý. Ak vysielateľovi (rádiu) prinesie nových poslucháčov a s nimi aj reklamu a príjmy, zainvestuje - otázkou však je, koľkí z nich to risknú.

Chcelo by to prieskum trhu, možno zmluvy o budúcich zmluvách...

Pokrytie BA by som riešil inak.

Jazz_Laco
Jazz_Laco
20.04.2023 23:58
0
1
@Laik

Pre prevádzkovateľa by bolo ideálne, aby MUX bol zaplnený. Aby to vysielanie bolo kvalitné (dátový tok), tak by sa tam vošlo okolo 8 až 10 rádií. Vždy je tu však otázka, ktorý internetový prevádzkovateľ má peniaze na šírenie signálu cez DAB+? A neustále sa vraciame k základnému faktu, na čom budú poslucháči to "ich" rádio počúvať, keďže penetrácia DAB+ prijímačov je biedna. Pretože v dnešnej dobe nie je problém požiadať a dostať licenciu na digitálne vysielanie, ale nebudem vysielať "do steny" bez akéhokoľvek príjmu, to rádio má aj svoje náklady. Pri FM licencii je totiž jednoduchšie sprevádzkovať fungujúce rádio, pokiaľ máš dobrý biznis plán, vieš to rádio odkomunikovať smerom k poslucháčom a k zadávateľom reklamy a čo je najdôležitejšie, poslucháč si ho vie hneď naladiť na akomkoľvek rozhlasovom prijímači....

Laik
Laik
20.04.2023 23:00
0
0
@Jazz_Laco

V Rakúsku v DAB+ prevažujú rádiá v FM vôbec neprítomné - teda úplní nováčikovia v éteri. Všimni si stĺpik "EXCLUSIVE"!
https://www.worlddab.org/countries/austria/multipl…

Aj na SK je veľa vysielateľov (napr. internetových rádií), ktorým sa do FM nedarí dostať pre "nedostatok kontaktov".
https://www.radia.sk/radia

Jazz_Laco
Jazz_Laco
20.04.2023 20:58
0
1
Laik

To prasiatko vydrží v pohode tých 7 rokov....

Lenže pokiaľ by aj prišiel nejaký finančne zaistený podnikateľ, ktorý by chcel spustiť normálne metropolitné rádio (formátované ako Urban Adult Contemporary), prípadne klasické rokové rádio, rádio Košice by mohlo zvýšiť svoje pokrytie, je tu Detské Rádio, Dobré Rádio (u posledne dvoch menovaných neviem, či by na to finančne mali), bez DAB+ prijímačov v domácnosti bude neúspešný. A práve preto hovorím o nejakej forme štátnej podpory.....

A čo sa týka tých dvoch kót, zdajú sa mi najoptimálnejšie (hlavne tá Murmanská Výšina) a dá sa z nich pokryť väčšina územia BA, s výnimkou časti Dúbravky - to by sa časom dalo vyriešiť nejakým SFN dokrývačom. Bohužiaľ na Kamzík antény zavesiť nemôžem, lebo Towercom by pýtal nehorázne peniaze za prenájom, elektriku...

Laik
Laik
20.04.2023 18:36
0
0
@Jazz_Laco

No tak vidíš! Hneď si si aj sám odpovedal, prečo to nemá zmysel. I keď, ja by som "flintu do žita" nehádzal - istotu však nemám(e), a preto opatrnosť je na mieste.

Si si istý, že tie 2 kóty by na 100 % pokryli celú BA? Obávam sa, že min. časť 4-ky by zostala "hluchá".

Aké veľké "prasiatko" máš, že si ochotný a schopný investovať desaťtisíce € do zriadenia MUXu a následne ešte aj desattisíce až státisíce € do jeho prevádzky?

Osobne si nemyslím, že BA MUX by sa musel obmedzovať na BA regionálky - aj multiregionálky majú problém s pokrytím mesta (FM signálom) pre jeho morfologickú členitosť; im by sa teda nové riešenie taktiež hodilo. Otázkou však je, či aj ony by si tento postoj osvojili a či by boli ochotné a schopné priplatiť si zaň (v konečnom dôsledku, v prípade úplného prechodu na DAB+ - t. j. ústupu od FM - by mohli ušetriť). Istotu ale nemám(e), čiže...

Vo Viedni sa to rozbehlo celkom dobre - tam sú 2 MUXy, oba komerčné (ORF-ka DAB+ ignoruje - zákon im vraj neumožňuje pridávať ďalšie programové služby, a preto vraj pre nich nemá zmysel).

"Malé" rádiá majú šancu "chytiť nový dych" - okrem DAB+ je tu ešte min. 1 spôsob, ktorý si však zatiaľ nechám pre seba.

Jazz_Laco
Jazz_Laco
19.04.2023 22:10
0
1
DAB+

V Bratislave sú dve vhodné miesta na umiestnenie vysielača DAB+ - Technopol a Murmanská výšina. Výkon vysielača by musel byť 4kW, aby pokrylo kvalitným signálom čo najväčšie územie - okolie do tých 30km. JA by som bol ochotný vraziť peniaze do jeho postavenia s tým, že prvých 5 až 7 rokov by generoval vysielač stratu...

Avšak kto by tam vysielal a hlavne na čom by ľudia počúvali tie rádiá. Museli by tam byť aspoň 4 kvalitné rádiá aby ľudia boli motivovaní ku kúpe DAB+ prijímača a aj keď máme v BA pár kusov nezávislých rádií, žiadne nie je schopné vysielať na profesionálnej úrovni a žiaden Bratislavčan si nekúpi DAB+ prijímač, aby počúval to čo hrajú....

Laik
Laik
19.04.2023 16:53
2
0
OTÁZKA: "A ako ináč chceš podporiť kúpu prijímačov DAB+?"

ODPOVEĎ: Vôbec nijako.

Rozhlasové AM prijímače neboli dotované. Analógové TV prijímače neboli dotované. Rozhlasové FM prijímače neboli dotované. DVB (TV) prijímače neboli dotované. Prečo by DAB+ dotované mali byť?

Stavbár a Fuj nič nezabetónovali - okrem (korupčného) okupovania VHF II (FM) pásma.

Požiadať o koordináciu VHF III (DAB+) frekvencie/kanálu môže ktokoľvek ( https://www.teleoff.gov.sk ), požiadať o autorizáciu poskytovania multiplexu môže ktokoľvek ( https://rpms.sk ).

VHF III (DAB+) pásmo je ešte stále takmer prázdne - nezávislí vysielatelia teda majú voľné "ihrisko" ( https://www.radia.sk/radia ).

Aj sám som zvažoval zriadenie DAB+ MPX a ponúknutie jeho kapacity "malým" vysielateľom - nemám však istotu, tobôž záruku, že títo by mali záujem resp. by si to mohli dovoliť.

TY by si do toho SVOJE PENIAZE "vrazil"?

Počúvanosť
streda, 27.3.2024
1.
20,77%   + 0,23%
2.
18,40%   - 0,71%
3.
11,87%   - 0,22%
4.
9,36%   + 0,08%
5.
8,18%   + 0,20%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 27.3.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
XI. etapa 2023 - I. etapa 2024
1.
31,5%   ± 0,0%
2.
22,7%   - 0,1%
3.
21,6%   - 0,4%
4.
17,4%   + 0,3%
5.
16,4%   - 0,2%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, XI.-I./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
12. týždeň 2024 18.03.2024 - 24.03.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Cyril
Stumblin' In
3.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
4.
Album
Teddy Swims
Lose Control
5.
Album
Thirty Seconds To Mars
Seasons
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over