menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Užite si krásne vianočné sviatky s bohatým programom RTVS

| RTVS , Tlačová správa
Na najkrajšie sviatky roku si RTVS už tradične, ako každý rok, pripravila pre svojich malých aj veľkých poslucháčov pestrú ponuku programov, ktorú si budú môcť vychutnať počas vianočných sviatkov.
Užite si krásne vianočné sviatky s bohatým programom RTVS
zdroj: Image by chandlervid85 on Freepik / Radia.sk

Vianoce v rozhlasovom éteri RTVS budú naozaj štedré, plné premiér, slovenskej klasiky, rozprávkovej atmosféry aj príjemnej zábavy.

Rádio Slovensko

Počas vianočného trojdnia budú v Rádiu Slovensko dominovať Vianočné rozhovory so zaujímavými hosťami, medzi ktorými budú aj herečka Božidara Turzonovová, speváčka Sima Magušinová, lekár-záchranár Záchrannej zdravotnej služby v BA Tadeáš Mazúr, herec Peter Sklár, režisérka Mariána Čengel-Solčanská i český moderátor a herec Marek Eben.Vo vysielaní nebudúchýbať ani tradičná Polnočná (Vianočná vigília) z Katedrály svätej Alžbety v Košciach a požehnanie mestu a svetu Urbi Et Orbi v Ríme.V rámci rubriky Príbeh na týždeň sa vrátime k charitatívnemu projektu Rádio Slovensko Slovensku, kde Marianna Kovácsová pol roka po absolvovaní charitatívnej cyklocesty zistí, ako sa zmenila situácia v predtým navštívených rodinách. Zuzana Botíková pripravuje Príbeh, ktorý je venovaný Detskému a dievčenskému speváckemu zboru SRo, ktorý participoval na nahrávaní viacerých vianočných skladieb slovenských interpretov (IMT Smile, Gladiator, Jana Andevská).

Rádio Slovensko si počas sviatkov pripravilo aj bohatý hudobný program. Poslucháči sa môžu tešiť na premiéru spoločného koncertu Slovenského a Českého rozhlasu (v nedeľu 24. decembra o 21.00 h), v rámci ktorého sa predstavia Big Band Gustáva Broma, Lash And Grey, Veronika Rabada, Martin Gyimesi. Druhý sviatok vianočný poslucháčom spríjemní aj záznam z koncertu pri príležitosti 80. narodenín Petra Lipu (26. decembra o 21.00 h).

Vo sviatočnom čase si Rádio Slovensko pre poslucháčov pripravilo aj premiéry hier Radošinského naivného divadla pri príležitosti 60. výročia založenia tohto obľúbeného divadelného súboru. Na 2. Sviatok vianočný 26. decembra o 16.15 h ponúkne hru To nemá chybu a na Silvestra o 18.05 h odvysiela premiéru hry Besame mucho.

Rádio Regina

Rádio Regina sa prihovorí deťom novými rozprávkovými hrami v programe Dobrú noc, deti! vždy o 18.00 h. V piatok 22. decembra to bude rozprávka Malý Mikuláš sa teší na Vianoce a v predvianočnú sobotu hra Krištof. Na Štedrý deň poteší detských poslucháčov dramatizovaný vianočný príbeh Pippo buono, v pondelok 25. decembra to bude rozprávka O myšiach a tichej svätej noci a 26. decembra sa detskí poslucháči môžu tešiť na hru Chrenovský betlehem.

Na Štedrý deň poteší detských poslucháčov rozprávková hra Myšacia bundička a 26. decembra hra Traja kamoši a fakticky fantastický poklad, ktorá nadväzuje na vlaňajšiu vianočnú rozprávku.

Hudobných fanúšikov poteší v pondelok 25. decembra o 20.05 h Vianočný koncert OĽUN-u a jeho hostí, v ktoromúčinkujú sólisti Martina Ťasková Kanošová, Paulína Šolcová, Helena Zahradníková a Jan Olexa a zoskupenia Detský folklórny súbor Prvosienka, dievčenská spevácka skupina FS Technik a Mužská spevácka skupina Kúcané. Koncert ponúkne zaujímavé spracovania tradičných slovenských kolied a vianočných piesní z rôznych kútov Slovenska. Okrem toho zaznejú skladby z tvorby Jána Kružliaka st., Martina Petríka, Petra Jantoščiaka, ale aj nedávno zosnulého Igora Bázlika.

Vo vysielaní Rádia Regina Západ nebudú na Štedrý deň chýbať ani Slávnostné evanjelické Služby Božie z Evanjelického kostola v Nesvadoch. Poslucháčov poteší aj na 2. sviatok vianočným benefičným koncertom V Slovenskom Betleheme z Košíc.

Rádio Regina Stred ponúkne na Štedrý deň o 17.00 h svojim poslucháčomzostrih z verejnej rozhlasovej nahrávky vianočného koncertu Prišli sme k vám na koledu, uvedeného v Evanjelickom kostole v Banskej Bystrici. Koledy a vinše z Liptova, Turca, Pohronia, Gemera, ale aj v podaní Slovákov žijúcich v zahraničí. Účinkujú: FZ Stráne z Važca, ĽH Ondreja Hlaváča a speváčky z FS Dubina z Rožňavy, DFS Dratvárik zo Slovenskej Ľupče, Dulickí pastieri, FSk z Podhradia a ĽH Podhradská muzika a Leonóra Súdiová a ĽH Súdiovci zo Selenče zo Srbska.

Rádio Regina Východ odvysiela na Štedrý deň 24. Decembra popoludní Slávnostné evanjelické Služby BožieNa 1. sviatok vianočný po 11.00 h sa poslucháči môžu tešiť naVianoce s Robom Opatovskýms moderátorkou Martinou Polákovou. 26. decembra sa po 16.00 h o zábavú postarajú Štefanské Zahrajte mi túto s folklórnymi skupinami z Banského, Vyšnej Slanej a z Lendaku. Moderujú Iveta Vaculová a Tomáš Ondruš v nárečí.

Rádio Devín

Umelecky, dramaticky, literárne, hudobne špeciálne a nanajvýš vianočne bohaté bude Rádio Devín. Na Štedrý deň 24. decembra o 15.30 h zaznejú koledy v podaní SOSR-u a Detského a dievčenského speváckeho zboru pri príležitosti 70. výročia založenia Detského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu.

Vo viacerých reláciách Rádia Devín počas sviatkov odznejú vianočné hudobné inšpirácie domácej a zahraničnej hudby rôznych štýlov a žánrov. Napríklad na Štedrý deň o 21.30 h v relácii Vianoce naprieč Európou zaznie výber najväčšej sviatočnej klasiky.

Určite si netreba nechať ujsť ani publicistické pásma a rozhlasové hry. V pondelok 25. decembra sa poslucháči Rádia Devín môžu tešiť na premiéru hry pre mládež Agáta, kde si? o neposednom dievčati, ktoré sa stále nudí a jeho najväčšou túžbou je dostať mobil, čo sa aj stane. V utorok 26. decembra ponúkne Rádio Devín poslucháčom v premiére rozhlasovú hru Júliusa Barča-Ivana Koniec. Významný slovenský dramatik a prozaik Július-Barč Ivan napísal svoju hru Koniec (1948) ako priamu reakciu na použitie atómovej bomby v Hirošime na konci Druhej svetovej vojny. Silná téma možnosti sebazničenia ľudstva v konfrontácii úvahy, či nás dokáže zachrániť spomienka na minulosť, alebo nádej pre budúcnosť, otvára priestor pre hlbšie zamyslenie nad našou jedinečnou prítomnosťou. V decembri 2023 si vôbec prvou rozhlasovou adaptáciou tejto hry zároveň pripomenieme 70 rokov od smrti autora.

V povianočnom týždni od 27. do 30. decembra uvedie Rádio Devín Dostojevského dielo Besy ako štvordielny dramatický seriál, ktorý s hercami nahrávali tohto roku aj v exteriéroch.

Rádio_FM

Hudobné Rádio_FM poteší svojich poslucháčov počas sviatkov predovšetkým hudobne. Okrem záznamov koncertov, ktoré vznikli na tohtoročnom Pohoda festivale, si poslucháči budú môcť vypočuť hneď niekoľko špeciálov - či už žánrových, alebo venovaných tým najlepším albumom roka 2023.

Poslucháči Rádia_FM sa aj tento rok môžu na Štedrý deň tešiť na rozprávku autorskej dvojice Malíček-Hubinák Posledný vlas (deda Vševeda). V programe poslucháči nájdu taktiež špeciálne dj-ské sety a 24. decembra napríklad aj záznam koncertu Suzanne Vega, ktorý rozhlas nahrával na tohtoročnom festivale Pohoda.

Rádio Patria

Rádio Patria ponúkne na Štedrý deň o 8.00 hAndersenovu rozprávku v podaní zaslúžilej maďarskej umelkyne Mariky Varsányi Dievčatko so zápalkami. O 14.00 h si Patria pre poslucháčov pripravila publicistické pásmo Gyertyagyújtás előtt – Kým sa rozhorí sviečka, v ktorom bude vysielanie partnerom a pomocníkom v rodinách pri prípravách a Štedrú večeru. V pondelok 25. decembra o 10.00 h odvysiela Patria Sviatočnú bohoslužbu z kalvínskeho kostola vo Veľkom Mederi.

Rádio Slovakia International

Slovenské Vianoce pre svet takýto podtitul bude mať vianočný program Rádia Slovakia international v 6 jazykoch.

Z bohatého programu upozorňujeme na:

  • Anglická redakcia 24.12. – Vianočná Listáreň s anglickou redakciou - reportáž zo spoločnej večere na vianočných trhoch v Bratislave; o tom, čo jedávajú na Štedrú večeru sa rozprávajú slovenskí členovia redakcie so svojimi kolegami cudzincami, ktorí žijú na Slovensku;
  • Francúzska redakcia: 26.12. Vianoce s Natashou Pacal - patrónkou relácie RTVS Pečie celé Slovensko. Narodila sa vo Francúzsku, kde strávila detstvo a dnes žije so svojou rodinou na Slovensku. Čo najradšej pripravuje na Vianoce a aké dobroty nesmú chýbať na štedrovečernom stole u nej doma?
  • Nemecká redakcia: 25.12. – Vianočný bazár Medzinárodného klubu žien v Bratislave - spojenie medzinárodnej a diplomatickej komunity v spoločnom úsilí podporovať dobročinné aktivity na Slovensku;
  • Ruská redakcia: 23.12.  Vianočné recepty našich učiteliek - rozhovor s učiteľkami Bilingválneho gymnázia na Českej ulici v BA o tom, aké jedlá zvyknú pripravovať na vianočnú hostinu, vrátane receptov;
  • Španielská redakcia: 25.12. – Odídenci z Ukrajiny strávia Vianoce na Slovensku; Sociálne slabší ľudia dostanú na Štedrý deň pod stromčekom dary od dobrodincov; Medovnikárka Viera Obrinová z obce Vechec vytvára jedinečné medovníky už 17 rokov;
  • Krajanská redakcia: 24.12. – Slovenské Vianoce v Rakúsku: Aké vianočné zvyky si priniesli Slováci do Viedne? Chutia naše štedrovečerné jedlá Rakúšanom? Poznajú slovenské deti narodené v Rakúsku naše koledy? Môžeme sa ako národy vzájomne inšpirovať a obohatiť vianočnými tradíciami? (rozprávanie Slovákov žijúcich vo Viedni a okolí)

Rádio Junior

Vianoce Rádia Junior sa nesú v duchu Dvojtýždňa vianočných prekvapení. Najväčšou udalosťou vianočného vysielania Rádia Junior bude premiéra historicky prvej rozhlasovej hry z jeho vlastnej produkcie. Autorka knižnej predlohy i scenára, a zároveň režisérka hry Veronika Hajdučíková ju nazvala Lakiho Mestečko a Rádio Regina i Rádio Junior ju odvysielajú v rámci programu Čo by bolo, keby Rádio Junior vyrobilo svoju prvú rozhlasovú hru? Hlavným hrdinom je neposedný malý čierny psík Laki (Andrej Šoltés), ktorý strávi nezabudnuteľný zimný deň plný lapajstiev a dobrodružstiev vo svojom Mestečku s veľkým M, ktoré je „na chlp“ podobné historickej Banskej Štiavnici. Občas nevyžiadané rady do života i lekcie lietania mu dáva jeho parťák, holub Hŕ (Miroslav Noga). Spolu sa túlajú Mestečkom, v ktorom stretajú jeho ďalších pozoruhodných obyvateľov - mäsiara Mračinu, cukrárku Violku, ale aj sochu pilota, otravnú muchu, ba dokonca nórsky kráľovský pár, ktorý zavíta do Mestečka na návštevu. Pôvodnú hudbu k rozhlasovej hre zložila známa slovenská skladateľka, hudobníčka a speváčka Nina Rosa. Prvú rozhlasovú hru Rádia Junior si môžu detskí, ale aj dospelí poslucháči vypočuť v Rádiu Regina Západ v premiére 24. decembra o 15.00 h a v početných reprízach v Rádiu Junior od 26. decembra do 4. januára.

Rádio Litera

Vianočné týždne v Rádiu Litera budú naplnené hrami, poviedkami a pásmami. Bude v nich sviatočne snežiť, nebudú chýbať vianočné stromčeky, spomienky na Vianoce našich predkov či téma Troch kráľov.

Rádio Pyramída

Vianočné vysielanie Rádia Pyramída obsahuje to najvianočnejšie, čo sa v bohatom rozhlasovom archíve nachádza. Publicistické cykly, koncertné relácie klasickej hudby, humoristické a literárno-dramatické programy, ale aj tie najcennejšie hudobné a hudobno-slovné nahrávky z oblasti folklóru, folku, jazzu a populárnej hudby.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: žiadny príspevok

K tomuto článku zatiaľ nie je žiadny diskusný príspevok.
Pridajte prvý príspevok!

Aktuálne články

Počúvanosť
nedeľa, 12.5.2024
1.
22,01%   + 0,51%
2.
12,82%   - 0,85%
3.
11,03%   + 0,16%
4.
9,54%   + 2,26%
5.
6,91%   - 0,51%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 12.5.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
I. - III. etapa 2024
1.
31,4%   + 0,1%
2.
21,8%   - 0,4%
3.
21,7%   + 0,1%
4.
18,1%   + 0,3%
5.
16,1%   - 0,1%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, I.-III./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
18. týždeň 2024 29.04.2024 - 05.05.2024
1.
Album
Dua Lipa
Houdini
2.
Album
Cyril
Stumblin' In
3.
Album
Sia
Gimme Love
4.
Album
Ella Henderson
Alibi Ft. Rudimental
5.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over