MEDIAN SK
radia.sk menu
vyhľadávanie

RADIA.SK Google

Inzerujte na RADIA.SK
RADIA.SK na Facebooku RADIA.SK na Twitteri RADIA.SK na Google+
Ikonka RADIA.SK
na vašu webstránku:
RADIA.SK - slovenský FM éter online
SITA
SLEX99 - Online verzia krátkeho slovníka SJ
ATLANTIS WEBHOSTING - Dôverujte najlepším!
mediálne.sk - vedieť vidieť
FitWAY
Profivodic.sk - stránka profesionálov za volantom

Diskusia k téme:

Anteny pre vzdialeny prijem...

25 príspevkov
@MAJAK
08.02.2012 18:19, D.K. [89.203.231.69]
Yagi je na cokoli ;-) je to jen o rozměrech... přepočítat se dá kamkoli, jen to umět realizovat dost velké nebo malé. To se týká všech typů antén.
doplnene
08.02.2012 00:55, MAJAK [dial-109-230-52-59.orange.sk]
to co som povodne myslel sa ako som si na internete vyhladal vola yagi a to som si myslel ze yagi je na vhf/uhf :) ospravedlnujem sa
doplnene
08.02.2012 00:46, MAJAK [dial-109-230-52-59.orange.sk]
mam presne take iste skusenosti ako Palo co nizsie pisal o dipole.. len som to podal nadnesene..
re: D.K.
08.02.2012 00:44, MAJAK [dial-109-230-52-59.orange.sk]
ja mam s dipolom len zle velmi skusenosti.. hovorim len o tom co som zazil z praxe - tiez som bol totiz nazhaveny ze si kupim dipol a budem chytat signal odvsadial ale vobec sa to nespravalo tak ako som predpokladal a zo srandy som skusil zapojit sito a to malo lepsi prijem ako ten dipol... nie som nejaky odbornik a preto som aj ako vidis pouzil nespravne oznacene pre ten typ anten ktore som mal na mysli :) hovoril som o takych typickych antenach na vkv co maju vela prvkov .. neviem ako sa to nejak specifickejsie nazyva som len amater v tejto oblasti :)
Majak
07.02.2012 22:25, D.K. [89.203.231.69]
logper anteny nejsou v zadnem pripade pro dalkovy prijem :-D logper anteny jsou tak pro merici ucely nebo protoze maji v sirokem pasmu vyrovnany zisk. Pro pouziti na VKV nemaji opodstatneni a nevidel jsem jeste VKV logper antenu.

Dipol je zazracna antena, daji se s nim chytat veci, o kterych ani nevis. Jen se musi vedet jak! Tim, ze ho povesis na balkon uprostred velkomesta,to nebude...

Taky nechapu prirovanani k situ... tak bude se bavime o VKV nebo o UHF... plantat to do sebe, to by clovek, ktery je snad/doufam aspon trochu z oboru), nemel.
re: Boris
07.02.2012 21:22, MAJAK [dial-109-230-52-59.orange.sk]
ja tym nechcem chytat nic to bol len priklad aby som uviedol ake na nic vie byt dipol.. dipol je urceny do mesta na miestne stanice a logaritmicko - periodicke anteny na dialkovy prijem.. on chcel predsa dialkovy :)
>Majak
07.02.2012 20:50, Boris [85.237.227.58]
Neviem odkial si došiel na to, že dipól je úplná sprostosť a tiež nechápem čo chceš chytať so sitom na FM pásme.
®
07.02.2012 16:42, MAJAK [dial-109-230-52-59.orange.sk]
antena typu dipol je uplna sprostost.. to uz na sito chytim lepsi signal ako na dipol.. a ten polsky eshop (dipol.sk) detto. od nich sa oplati brat len spotrebny material alebo nejake konzoly... ceny maju preto take nizske lebo maju nekvalitne vyrobky. co sa tyka poradenstva v bratislave okrem sortecu odporucam aj ansat. a ako pise D.K. tiez nie je bratislava ako bratislava.. v dubravke je napriklad uplne iny prijem ako v raci alebo devine - vsetko kvoli karpatom...

ja by som sa skor ale rad s niekym poradil kde hladat vhodne tunery na dx-ing.. sony uz tie legendarne ES tunery nerobi, denon ma horsiu selektivitu atd.. neviem co si mam vybrat a ani sa nie je s kym poradit. nejake navrhy?
> Emil
02.02.2012 18:40, Boris [chello085216217243.chello.sk]
Záleží v ktorej časti BA bývaš a ktoré stanice ťa zaujímajú. Chce to hlavne lepší tuner so vstupom na externú FM anténu a samotnú anténu vybrať podľa priestorových možností u teba doma a takisto s ohľadom na terén.
Ak chceš počúvať celoplošné stanice, prípadne Viedeň a bývaš v paneláku s výhľadom, stačí kruhový, alebo obyčajný dipól. Keď máš vytipované konkrétne stanice z určitých smerov, je lepšia troj a viac prvková anténa. Určite žiadne zosilovače.
Ján
02.02.2012 14:30, D.K. [89.203.231.69]
takto trochu nadstav...
Emil
02.02.2012 14:28, D.K. [89.203.231.69]
první odkaz je nesmysl, prut se zesilovačem... kor v BA, kde máš hafo vysílačů.

druhý odkaz je bastl, který můžou vymyslet jen v Polsku (dipol.sk/cz/pl je polský web), kdovíjak je to v krabici propojené a bude to zcela nevyhovující z hlediska parametrů. Navíc kruhový dipol je tak do města na příjem silných místních vysílačů, to samé ten vertikální prut.
Ke třetímu odkazu nemá ani smysl se vyjadřovat :-) to je ztráta času a energie...

Kup směrovou anténu, 3-, 5- nebo 7-prvkovou, ale pak počítej s natáčením, HNG, AUT, CZ máš každé z jiného směru. Ale myslím, že HNG a AUT stanice zas takový DX nebudou... taky záleží odkud v BA jsi, ono je Bratislava a Bratislava, co se týká příjmu jakýchkoli signálů ;-) Na východě ti půjdou maďaři v pohodě a CZ bude zabité Karpatama, na západě zas CZ a AUT půjdou a Maďaři budou schovaní.

Na anténu se zajdi zeptat v BA třeba do Sortecu.
@Emil
01.02.2012 21:15, SUDi [dial-95-105-151-138-orange.orange.sk]
na akukolvek vnutornu antenu chytiš tak akurat prt, aj keby mala zosilnenie 1000 dB. Ak chceš ozaj riešit dialkovy prijem tak iba s vykonnou vonkajšiou antenou umiestenou maximalne čo najvyššie v ramci možnosti samozrejme, najlepšíe nad strechou, na niekolkometrovom stožiari. Vela zaleži aj na samotnom profile terenu, hustote zastavby, vzdialenosti od vysielačov a taktiež ich vykon . Použitie vonkajšiej anteny malo by zaistit kvalitny prijem stanic vzdialenych cca. do 100 km a dokonca i viac.
potrebujem radu
01.02.2012 19:47, Emil [pat-ip-195-91-55-222.gprs.as5628.telecom.sk]
som z Bratislavy a chcel by som chytať vzdialenejšie stanice, z Maďarska, Rakúska, Česka a pod. ale aj z iných slovenských miest .. pozeral som, aké antény sa momentálne predávajú, a potreboval by som poradiť niektorú z týchto, ktorá je pre vzdialenejšie stanice vhodná...
http://www.dipol.sk/antena_sv_total-fm_s_20db_pred…
alebo http://www.dipol.sk/eloxovana_fm_antena_-_dipol_1r…
prípadne aký máte názor na túto izbovú anténu
http://www.dipol.sk/vnutorna_fm_antena_so_zosilnov…
vopred ďakujem za všetky rady :))
dipol na VKV
01.02.2012 17:23, Ján [85.237.227.57]
Prosím o radu.Mám dipól z hliníkovej rúrky, na konci oblúkov mám 4,5cm, nejde na to symetrizačný člen, ten má 4 cm. Dĺžka dipólu je myslím dobrá cca 150cm. Aké sú správne parametre?Na Hamu a anténny drôt neviem chytať len silné stanice. Napríklad "Jemné melódie" sú rušené. Ďakujem
*
14.07.2010 11:48, Palo [213.151.246.151]
Kruhovy dipol je uplne od veci.. To by som nikomu neradil.. Tiez som bol z neho namotany, ze si ho kupim a budem prijimat signal zo vsetkych smerov, no po namontovani som zistil, ze to je len marketingovy tah... Kruhovy dipol absolutne nezlepsuje prijem, kusok obycajneho drotu je lepsi, ako kruhovy dipol..
14.07.2010 11:04, Palo [213.151.246.151]
Predpokladas velmi nespravne.. Ja byvam cca 100 km od Bratislavy. A ja som ti pisal, ze prijimam signal napriklad aj z Ciech, kde mam v ceste hornaty teren a prijimam to cez obycajny dipol a hra to dobre.. Bez dipola to nehra prakticky vobec.. Ale ak spochybnujes moje slova za kazdu cenu, tak darmo ti to budem pisat, takze tymto koncim debatu a predpokladaj dalej veci podla seba.. Ja som ti len chcel poradit.
anténa do hôr
14.07.2010 01:04, palo zo Stankovian [anakonda.profinet.sk]
skús túto + zosilňovač http://www.ulozto.sk/2218315/antena.rar
Antény pre diaľkový príjem FM - VKV:
14.07.2010 00:54, * [188-112-100-67.3pp.slovanet.sk]
------
13.07.2010 14:09, **** [85.237.226.41]
No predpokladam že byvaš v okrese BA alebo okolie, to zalezi od terenu polarizacie vykonu umiestnenia vysielaca a vy tam mate vyhodne podmienky pretoze ste na poddunajskej nizine cize nie je tam nejaky velmi hornatý terén a signal sa šíri lahšie
..
13.07.2010 12:08, Palo [213.151.246.151]
Ja na dipol prijimam vzdialene stanice... Rakusko, Maradarsko, Cesko, ale i mensie vykonne vysielace.. Dipol je uplne najjednoduchsie zariadanie na takuto cinnost..
   1  2  
RADIA.SK neručí a nenesie zodpovednosť za obsah diskusných príspevkov, diskusie nemoderuje ani nerediguje. Diskusné príspevky vyjadrujú názor ich autorov. RADIA.SK si vyhradzuje právo odstrániť celé príspevky alebo časti diskusných príspevkov, a to najmä také, ktoré odporujú dobrým mravom, porušujú platné zákony SR (napr. obsahujú vulgárne výrazy, rasistické, xenofóbne či šovinistické narážky), poškodzujú dobré meno RADIA.SK alebo obsahujú reklamu.
rádiá

Základné informácie
o slovenských rádiách:

on air
Hot Chocolate
You Sexy Thing
najčítanejšie články za posledný mesiac
anketa

Okrem klasického FM vysielania počúvam rádiá aj:

cez internet
73 %

cez satelit