menu
predchádzajúce
nasledujúce
spustiť rotovanie
zastaviť rotovanie

Rádio LUMEN oslavuje 30. výročie svojho založenia

| Rádio Lumen , Tlačová správa
Po páde komunistického režimu Katolícka cirkev na Slovensku uvítala poskytnutú možnosť využívať všetky masmédiá pri svojej evanjelizačnej a pastoračnej práci. S myšlienkou založiť cirkevnú rozhlasovú stanicu na Slovensku prišli z Ríma biskup Pavol Hnilica a kňaz Ján Košiar.
Rádio LUMEN oslavuje 30. výročie svojho založenia
zdroj: Rádio Lumen

Ich nápad si osvojil banskobystrický biskup Rudolf Baláž. Zriadil Rádio Mária, ktoré svoju prevádzku spustilo 7. apríla 1993. Spočiatku vysielalo štyri hodiny denne a signálom pokrývalo necelú Banskú Bystricu. V decembri 1994 biskup Baláž premenoval cirkevnú rozhlasovú stanicu na Rádio LUMEN. Vtedy už vysielala šesť hodín denne a signálom pokrývalo okresy Banská Bystrica, Brezno, Zvolen a Detva. Medzi prvé relácie patrila Gospelparáda, ďalej relácia pre chorých, Auto moto klub, Fujarôčka moja a piatkové dialógy s kňazom a psychológom - ÚV hovor. Neobvyklým a veľmi úspešným počinom bolo zavedenie pravidelnej rozhlasovej hry Svätec týždňa. Od roku 1996 Rádio LUMEN vysielalo už 18 hodín denne a malo rozšírenú sieť vysielačov.

Štúdio Rádia Lumen - redaktor Pavol Jurčaga a biskup Marek Forgáč
Štúdio Rádia Lumen - redaktor Pavol Jurčaga a biskup Marek Forgáč

V súčasnosti má Rádio LUMEN 24-hodinový program, takmer celoslovenské pokrytie a vlastnia ho všetky rímskokatolícke a gréckokatolícke (arci)biskupstvá. Vlastnícky podiel má aj Spolok svätého Vojtecha. Rádio je zamerané hlavne na veriaceho človeka. Ťažiskom vysielania sú náboženské relácie, modlitby a sväté omše. Keďže prvé katolícke rádio na Slovensku chce byť 24 hodín spoločníkom pre svojich poslucháčov, vysiela aj spravodajstvo, publicistiku, hudobné a dramatické relácie a tiež relácie pre deti a mládež.

Rádio Lumen vysiela aj pre deti
Rádio Lumen vysiela aj pre deti

Kým ostatné rádiá sú tu na zabávanie, služba Rádia LUMEN je v sprevádzaní a prinášaní duchovných hodnôt a povzbudenia. Špecifický je pokoj, ktorý z neho ide a ktorý ľudia vyhľadávajú. Špecifická je aj hudba a zastúpenie žánrov, ktoré v iných rádiách zväčša nemajú priestor. A keďže ide o spoločnosť s obmedzeným ručením, na svoju prevádzku si musí zarábať podnikateľskou činnosťou.

Redaktor Pavol Jurčaga pri priamom prenose
Redaktor Pavol Jurčaga pri priamom prenose

Za tých 30 rokov získalo Rádio LUMEN viaceré ocenenia. Napríklad viac krát bolo nominované a dva krát vyhralo cenu SOZA za najväčší podiel slovenskej hudby vo vysielaní. Relácia „Zvony a ich zvonári“ vyhrala a bola viac krát nominovaná na Výročnú cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii Audiovízia/Multimédiá. Relácia „Rómovia, misia možná“ bola ocenená ako mediálny počin roka Konferenciou európskych kresťanských rádií CERC. Viackrát boli ocenení aj redaktori katolíckej rozhlasovej stanice. Medzi relácie s najväčším ohlasom medzi poslucháčmi, aj tými v zahraničí, patria rozhlasové duchovné cvičenia pred Veľkou Nocou a Vianocami. Ide o duchovné trojdnie zložené z prednášok exercitátora, diskusie s poslucháčmi priamo v éteri. Obľúbenými podujatiami sú aj veľké rozhlasové púte do Krakova či na Staré Hory. Z mnohých ďalších podujatí sú to pravidelné Lumentúry do prírody, sprevádzané prírodovedným výkladom Miroslava Sanigu.

Púť do Krakova
Púť do Krakova

Rádio LUMEN žije z účelových dotačných zmlúv od (arci)biskupstiev, (archi)eparchií a Spolku sv. Vojtecha, ďalej z podpory od poslucháčov a z obchodnej činnosti, pod ktorou sa myslí reklama a predaj produktov. Viac ako polovicu výdavkov Rádia LUMEN tvoria náklady na vysielanie. Rádio vysiela prostredníctvom 37 pozemných vysielačov, na ktorých si platí za energie a služby súvisiace s prevádzkou. Keďže ceny za energie už koncom minulého roka rapídne stúpli a k nim sa pridala inflácia na ceny služieb, muselo rádio prijať ešte koncom roka viaceré kroky a opatrenia s cieľom získať mimoriadne úspory a príjmy. Ich obsahom boli napríklad aj nepríjemné personálne opatrenia, škrty v programe, či vyhlásenie zbierky na prevádzku vysielačov.

Programový riaditeľ Martin Šajgalík a konateľka Zuzana Szakácsová
Programový riaditeľ Martin Šajgalík a konateľka Zuzana Szakácsová

Do budúcnosti chce rádio prehlbovať spoločenstvo s poslucháčmi. Pripravuje pre nich viaceré duchovné stretnutia na Donovaloch, v Badíne a Brusne. Po troch rokoch opäť organizuje už 16. rozhlasovú púť do Svätyne Božieho milosrdenstva v Krakove. Pri príležitosti tridsiateho výročia nášho založenia chce ďakovať Bohu za mnohé požehnania, ktorými obdaril prvú katolícku rozhlasovú stanicu na Slovensku.

Jinglík - maskot detských relácií
Jinglík - maskot detských relácií

Zopár čísel:

  • Počet zamestnancov Rádia LUMEN: približne 20 interne a 50 externých spolupracovníkov.
  • Počet relácií a rubrík: vyše 80
  • Počet štúdií: 3 - v Banskej Bystrici, v Košiciach a v Bratislave
  • Počet vysielačov: 37

Rádio LUMEN vysiela aj digitálne cez DAB+.

Súvisiace články

Súvisiace rádiá

pridať príspevok  Diskusia k článku: 1 príspevok

Aktuálne články

Počúvanosť
utorok, 14.5.2024
1.
20,98%   + 0,53%
2.
18,46%   + 0,64%
3.
12,38%   + 0,41%
4.
9,69%   + 0,25%
5.
8,14%   - 2,76%
Počúvanosť cez web a aplikáciu Radia.sk - 14.5.2024
podiel [%] celkovej počúvanosti
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
1.
16,07%   - 0,08%
2.
14,06%   - 0,09%
3.
9,85%   + 0,31%
4.
8,52%   + 0,30%
5.
7,62%   - 0,40%
MEDIAN SK - Market & Media & Lifestyle - TGI
3. + 4. vlna 2023 (kĺzavé dáta)
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval včera
I. - III. etapa 2024
1.
31,4%   + 0,1%
2.
21,8%   - 0,4%
3.
21,7%   + 0,1%
4.
18,1%   + 0,3%
5.
16,1%   - 0,1%
MEDIAN SK, RADIOPROJEKT, I.-III./2024
% populácie SR vo veku 14-79 rokov, počúval minulý týždeň
Hranosť
19. týždeň 2024 06.05.2024 - 12.05.2024
1.
Album
Cyril
Stumblin' In
2.
Album
Sia
Gimme Love
3.
Album
Ella Henderson
Alibi Ft. Rudimental
4.
Album
Dua Lipa
Houdini
5.
Album
Ofenbach
Overdrive Ft. Norma Jean Martine
34. týždeň 2019 26.08.2019
1.
Album
Shawn Mendes & Camila Cabello
Señorita
2.
Album
Daddy Yankee & Katy Perry Feat Snow
Con Calma
3.
Album
Billie Eilish
Bad Guy
4.
Album
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus
Old Town Road
5.
Album
Katy Perry
Never Really Over